Oceni objavo

Ko oživijo pravljice - razstava pravljičnih hišic Društva keramikov Bilje

Praznovanju krajevnega praznika v Biljah smo se tradicionalno pridružili tudi člani Društva keramikov Bilje. Na ogled smo postavili pravljične hišice.

Pravljične hišice so nam predstavljale svojevrsten izziv. Vsi poznamo pravljice. V njih nastopajo čudežna bitja, ki imajo nadnaravne sposobnosti. Lahko spreminjajo podobo, izpolnjujejo želje, premagujejo neverjetne razdalje.

Ob besedi pravljica se marsikdo izmed nas vrne v otroštvo. Le kdo ne pozna Rdeče kapice, Sneguljčice, Trnuljčice? Pravljična bitja imajo, vsaj nekatera, svoja domovanja. Ali ste se kdaj spraševali, kakšna je hiša, v kateri je stanovala babica v Rdeči kapici, ali kako bi bilo super, da bi v gozdu naleteli na hišico iz sladkarij, kot se je to zgodilo Janku in Metki? Ali kako bi bila videti hiša hudobne čarovnice ali domovanje povodnega moža.

Mogoče pa kateri izmed nas ob besedi pravljična hiška pomisli na svoje sanje. Imeti hiško čisto po svojih željah. Mogoče v gozdu ali na drevesu.

V društvu smo veliko razmišljali o domovanjih pravljičnih bitij. Domišljiji smo dali prosto pot. Vsak izmed nas je s pomočjo gline izrazil, kako si predstavlja svojo pravljično hiško. Tako so nastale hiške – okrogle, pravokotne, nekatere malo vegaste. Nenavadne, pravljične.

Kot so pravljice nenavadne in posebne, take so tudi naše hišice. Izdelane so iz različnih vrst gline, žgane, barvane in glazirane.

Vse, ki ste našo razstavo v Biljah zamudili, vabimo v Krajevno knjižnico v Miren, kjer si do 11. oktobra lahko ogledate naše pravljične hišice.

Mira Fon,  Društvo keramikov Bilje

Foto: Helena Tomažič

Oglejte si tudi