Oceni objavo

Ko oživijo biljenske mlake - opekarski dnevi v Biljah

Že tradicionalno so v Biljah potekali Opekarski dnevi. Na prireditvi smo sodelovali tudi člani Društva keramikov.

Pripravili smo razstavo z naslovom Ko oživijo biljenske mlake in izvedli delavnico z glino, na kateri so udeleženci izdelovali žabe. Posebno zanimiv pa je bil za obiskovalce prikaz okraševanje glinenih izdelkov v tehniki imenovani obvara.

 

Razstava društva keramikov z naslovom Ko oživijo biljenske mlake

Žabe so zelo zanimiva bitja. Po nekaterih verovanjih so simbol sreče in blaginje. Po mnenju biologov pa zanesljiv pokazatelj čistosti okolja, saj v primeru onesnaženosti hitro izginejo. Že v preteklosti so bile navdih mnogim umetnikom, saj jih srečujemo v pesmih, pravljicah in filmih. Bile so navdih tudi nam. Povezane so z opekarništvom, saj so za svoj dom izbrale biljenske glinokope. Domišljiji smo dali prosto pot in nastale so žabe, ki se veselo zabavajo ob mlaki.

 

Delavnica z glino pod mentorstvom Društva keramikov

Po ogledu je marsikoga zamikalo, da bi se tudi sam preizkusil v izdelavi žab. Glino je bilo treba gnesti, rezati, valjati ... in nastale so žabe. Nekatere vesele, druge debelušne, tretje dolge. Kolikor ustvarjalcev, toliko različnih izdelkov. So pa vsi udeleženci delavnice uživali pri ustvarjanju.

 

Prikaz okraševanja keramičnih izdelkov v tehniki obvara

Člani društva smo pod vodstvom Gregorja Maverja iz Mavrične hiše ustvarjali različne izdelke iz gline. Na Opekarskih dnevih je nato sledil prikaz okraševanje teh izdelkov s tehniko imenovano obvara. Izdelke je bilo potrebno najprej segreti v peči, jih nato prijeti s kleščami, hitro potopiti v fermentirano mešanico in vodo. Gregor Maver je to izvedel zelo spretno in natančno. Gledalci smo bili nad končnim izgledom izdelkov navdušeni.

Mira Fon, Društvo keramikov Bilje

Foto: Helena Tomažič

 

Oglejte si tudi