Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Kanalizacijsko omrežje v Mirnu je zgrajeno

Dela za ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju naselja Miren so zaključena. Projekt je bil končan v roku, uporabniki pa imajo zdaj možnost, da se priključijo na javno kanalizacijsko omrežje. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.
Manj kot leto dni je minilo od podpisa pogodbe med županom Občine Miren - Kostanjevica Mauricijem Humarjem in izvajalcem gradbeno obrtniških del, tj. Erik Sever s.p., ki je z deli začel v februarju. Do začetka decembra je bilo zgrajenih 742 metrov manjkajoče fekalne kanalizacije in 119 metrov meteorne kanalizacije.

V Mirnu je bil večji del kanalizacijskega omrežja zgrajen že leta 2015, v okviru tega projekta pa so uredili še manjkajoče predele na območjih, kjer še ni urejeno primerno odvajanje odpadne vode. Na območjih odsekov 2, 3 in 10 ni bilo zgrajene nikakršne kanalizacije, na območjih 4, 5 in 11 pa je že obstajala delno zgrajena meteorna kanalizacija, namenjena odvajanju meteornih voda z urbanih površin, na katero pa so prebivalci priključevali svoje greznice. Tako onesnažene vode so potem odtekale v reke. Mitja Gorjan, vodja investicijskega razvojnega sektorja v podjetju Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, je na novinarski konferenci poudaril, da s tovrstnimi projekti zasledujejo glavni cilj, to je dokončna ureditev kanalizacijskega sistema za izboljšanje kakovosti površinskih in podzemnih voda ter izboljšanje življenjskih pogojev in zdravstvenega stanja prebivalcev na tem območju. Zdaj je v občini Miren - Kostanjevica omogočeno, da se v poselitvah nad 2000 PE (populacijskih enot) na kanalizacijsko omrežje priključi 99,03 odstotka gospodinjstev in poslovnih subjektov.

Vrednost celotne investicije je 388.470,9 evra, pri čemer je operacijo Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče – Občina Miren - Kostanjevica sofinacirala tudi Evropska unija iz Kohezijskega sklada v višini 196.879,55 evra, iz državnega proračuna pa je bilo namenjenih 34.743,45 evra. Strošek Občine Miren - Kostanjevica znaša 156.847,90 evra.

Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar je vesel, da se je projekt zaključil v roku in so se prvi uporabniki že lahko priključili na omrežje: »Vsak projekt, ki se uspešno zaključi, je korak k bolj kakovostnemu bivanju v naši občini. Učinki tega projekta se mogoče ne vidijo takoj, a s to investicijo smo omogočili nadzorovano odvajanje in čiščenje odpadnih voda, da bomo našim zanamcem pustili čisto Vipavo in podzemne vode. Varstvo narave, njene flore in favne, ki je na našem območju zelo pestra, mora biti vedno v naših mislih in podkrepljeno z dejanji. Urejeno odvajanje in čiščenje odpadnih voda bo sedaj omogočalo tudi nadaljnji razvoj turističnega potenciala naše sanjave Vipave.«

Oglejte si tudi