Oceni objavo

IZLET DRUŠTVA UPOKOJENCEV BILJE – POSTOJNSKA JAMA, ŠTANJEL

Z veseljem vam tudi tokrat predstavljamo poročilo o nedavnem izletu članov Društva upokojencev Bilje v Postojnsko jamo in Štanjel, ki je potekal 25. novembra 2023. 

Že ob sami omembi obiskanih krajev se nam nariše nasmeh na obraz, obudi se občutek navdušenja. Naša prva postaja je bila čudovita Postojnska jama, ena najlepših podzemnih jam na svetu. Raziskovanje podzemnega sveta je bilo pravo doživetje za vse udeležence izleta. Vodnica nas je popeljala skozi osupljive podzemne formacije, obogatene s kapniki, ki so sijali v barvah mavrice. Prav vsak korak je bil korak v svet čarobnosti, kjer so se stikali naravni čudeži in zgodovinske zgodbe.

Po čarobnem ogledu Postojnske jame smo se odpeljali do slikovitega Štanjela. Ta zanimivi kraj na Krasu nas je očaral s svojo kulturno dediščino in zgodovinskimi znamenitostmi. Med sprehodom po ozkih ulicah smo izvedeli veliko zanimivosti o zgodovini kraja in njegovih prebivalcih. Ogledali smo si najbolj znano zapuščino Maksa Fabianija v Štanjelu Ferrarijev vrt, ki je nastal kot dopolnitev Vile Ferrari. Sprehodili smo se po vrtu, ki še danes s svojo terasasto zasnovo, izbranim rastlinjem in fenomenom vodovodnega sistema predstavlja izjemni kulturni in arhitekturni spomenik Krasa in Slovenije. Občudovali smo tudi čudovit razgled na okoliške griče in doline.

Popoldanski del izleta smo zaključili s kosilom v idilični restavraciji v Braniku. Okušali smo lokalne specialitete in se razvajali ob prijetnem druženju. Razpoloženje je bilo polno smeha, veselja in zadovoljstva, saj smo bili obdani s prijatelji ter bili deležni odlične hrane in pijače.

Celotno potovanje je bilo polno nepozabnih trenutkov, ki bodo še dolgo časa ostali v našem spominu. Izlet nam je ponudil priložnost za druženje, sprostitev in raziskovanje lepot Slovenije. Zahvaljujemo se vsem članom društva za njihovo udeležbo na izletu in za skupaj doživet prekrasen dan.

Hvala vsem, ki ste soustvarjali to čudovito doživetje!

Tatjana Klančič, predsednica Društva upokojencev Bilje

Foto: Tatjana Klančič

Oglejte si tudi