Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Giro d'Italia še nikoli tako blizu Miren Krasa

23. maj 2021  Giro d'Italia čez obe Gorici in Brda

Največji italijanski športni dogodek, 104. kolesarska dirka Giro d'Italia, bo v nedeljo, 23. maja, potekala tudi po slovenskih tleh. Prizorišče 15. etape Gira d'Italia bo poleg Goriških Brd tudi Nova Gorica s sosednjo Gorico. Vabimo vas, da ne le spremljate trase 15. etape Gira d'Italia skupaj z 800 milijoni gledalcev iz 198 držav, temveč se po trasi slovite roza pentlje tudi zapeljete. Že pred ali po dirki.  


Priložnost za odkrivanje somestja dveh Goric in bližnjih znamenitosti

Karavana kolesarjev najvišjega kova bo prečkala mejo na Trgu Evrope, kjer somestji dveh Goric predstavljata enega najlepših primerov sožitja dveh mest na meji. Na Trgu Evrope lahko stojite z eno nogo v Sloveniji in z drugo v Italiji. Povezovanje na edinstvenem čezmejnem območju se lepo odraža tudi na kulturnem nivoju – obe Gorici skupaj sta ponosni nosilki naziva Evropska prestolnica kulture 2025.

V bližnjem Solkanu lahko opazujete znameniti Solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu. Tam se nad reko Sočo na eni strani dviga romarsko središče Sveta Gora, ki je med kolesarji znana kot izzivalen kolesarski cilj. Na drugem bregu reke pa se vzpenja Sabotin, kjer je v spomin na soško fronto urejen Park miru, ki kolesarja nagradi z lepimi razgledi na obe Gorici.

Letošnja trasa Gira se povzpne nad mesto, kjer na griču vabi samostan Kostanjevica s Škrabčevo knjižnico in grobnico Burbonov, zadnjih potomcev znamenite francoske kraljeve rodbine.


Edinstvena vina in kulinarika
Med posameznimi kolesarskimi etapami si lahko privoščite razvajanja z različnimi kulinaričnimi dobrotami, brez katerih v naših krajih preprosto ne gre. Razkošje lokalnih sestavin in bogato kulinarično izročilo uvrščata ta rajski košček Slovenije v sam vrh njene kulinarične ponudbe, kar so prepoznali tudi najbolj ugledni kulinarični vodniki.

Ob koncu dneva, ko bo kolo že varno parkirano, pa doživetje letošnjega Gira dopolnite s postanki v starih, iz kamna značilno grajenih vaseh Vipavske doline, kjer vas k okušanju vinsko-kulinaričnih domačih dobrot že pričakujejo turistične kmetije in vinarji.


Kako soorganizatorji trase po Sloveniji ocenjujejo priložnost za promocijo teritorija

Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina izpostavlja: »Razsežnost dogodka je ključna promocijska priložnost goriškega čezmejnega območja, saj preko TV zaslonov dogodek spremlja skoraj 800 milijonov gledalcev iz 198 držav. Vsekakor se od samega dogodka pričakuje pozitivne učinke predvsem za turizem, ki je v teh časih najbolj prizadet.«

Velik mednarodni dogodek je zagotovo priložnost tudi za ostale destinacije v regiji. Kolesarstvo dobiva po zaslugi naših svetovnih šampionov, Rogliča in Pogačarja, vse večjo težo na področju prepoznavnosti Slovenije kot kolesarske destinacije. Vse bolj pomembno postaja tudi v kontekstu razvoja in promocije Miren Krasa. Pred vrati je velika priložnost - 12. junija Občina Miren-Kostanjevica gosti 4. etapo Dirke po Sloveniji.

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi