Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Dokončna ureditev kanalizacijskega omrežja v Mirnu

Občina Miren - Kostanjevica je v sklopu projekta  »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Soče – Občina Miren - Kostanjevica« pridobila evropska sredstva. Dela za ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju naselja Miren so v polnem teku.
Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo danes, letos poteka v luči investiranja in oplemenitenja našega planeta. Poudarja se inovacije in ukrepanje, ki pospešujejo rešitve za ohranjanje planeta. Sem nedvomno sodi tudi ustrezno urejeno odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Dograditev kanalizacijskega omrežja prav zdaj poteka v Mirnu, kjer je sicer večji del kanalizacijskega omrežja že zgrajen. Občina želi na kanalizacijski sitem priključiti vse objekte v aglomeraciji. V januarju je župan Mauricij Humar  podpisal pogodbo z izvajalcem gradbeno obrtniških del, tj. Erik Sever s. p., ki je z deli že začel v februarju. V tem sklopu bo zgrajeno 742 metrov fekalne kanalizacije in 119 metrov meteorne kanalizacije. S tem bo zagotovljena 98,3-odstotna priključenost na gospodarsko javno infrastrukturo odvajanja in čiščenja odpadnih voda, medtem ko je sedaj na kanalizacijski sistem priključenih 92,59 odstotka gospodinjstev in ostale dejavnosti. Vrednost naložbe je 324.330 evrov. Od tega bosta Evropska unija in Slovenija sofinancirali približno 217.000 evrov, preostanek pa bo krila Občina Miren - Kostanjevica. Nadzor nad gradnjami je zaupan družbi Projekt d. d. iz Nove Gorice. Vsa dela naj bi bila zaključena do konca letošnjega leta.

Župan Mauricij Humar je zadovoljen, da dela potekajo po načrtu: »Vremenske razmere so nam naklonjene, zato izvajalec brez večjih težav gradi manjkajoče dele kanalizacijskega omrežja. Z ureditvijo bomo prispevali svoj del k ohranitvi okolja in zaščiti voda, predvsem naših prelepih rek Vipave in Soče. Z dokončno ureditvijo kanalizacijskega sistema se bo izboljšala kakovost površinskih in podzemnih voda, posredno pa se bodo izboljšali tudi življenjski pogoji prebivalcev v občini. Izredno vesel sem, da nam je za projekt uspelo pridobiti nepovratna evropska sredstva, saj bi zaradi velikega vložka občine v izgradnjo nove telovadnice sicer ta dela morala počakati.«

Oglejte si tudi