Oceni objavo

DRUŠTVO UPOKOJENCEV BILJE IZLET V SLOVENSKO ZAMEJSTVO

Biljenski upokojenci smo se v soboto, 20. 5. 2023, odpravili na izlet v slovensko zamejstvo.

Naš izlet smo začeli z vožnjo do Gradeža. To mesto je pristanišče in sedež istoimenske občine v italijanski deželi Furlaniji – Julijski krajini. Pot smo nadaljevali do Ogleja, mesta tisočerih mozaikov, ki pripovedujejo o stoletjih cvetoče naselbine.


Sledil je ogled velikega grajskega parka z redkimi eksotičnimi rastlinami ob znamenitem dvorcu Miramar. Ta dvorec vedno vzbudi občudovanje. Miramar, (v prevodu pomeni pogled na morje), se nahaja na rtu Grljan, okoli 6 kilometrov severozahodno od Trsta. Grad je eden od italijanskih državnih muzejev. Ministrstvo za kulturno dediščino mu je leta 2016 odobrilo posebno avtonomijo.


Naša naslednja postaja je bil Trst. Trst je mesto v severovzhodni Italiji ob Tržaškem zalivu, blizu slovenske meje. Je največje mesto in obenem sedež italijanske avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine. Ker je Trst pravcata domovina kave, smo si po ogledu v eni izmed kavarn privoščili opojno kavo.


Kraj, ki smo ga nato obiskali, nas je navdal s hvaležnostjo, da živimo mirno in svobodno življenje.


Rižarna je bilo zbirno in uničevalno taborišče v Trstu. To je velika stavba pri Sv. Soboti, kjer so najprej luščili riž, leta 1943 pa so jo nacisti spremenili v koncentracijsko taborišče.


Po vseh teh zanimivih in prijetnih doživetjih smo si privoščili pozno kosilo na kmečkem turizmu v Doberdobu. Domov smo prispeli v večernih urah.


Morda že poznamo omenjene kraje, a nikoli ne dovolj, da ne bi mogli vedno znova odkriti kaj novega, še nepoznanega.



Tatjana Klančič, predsednica Društva upokojencev Bilje


Foto: Tatjana Klančič

Oglejte si tudi