Oceni objavo

Čarobni svet Idrije z okolico

Zadnji septembrski dan bo za člane Društva upokojencev Bilje ostal zapisan v spominu kot čudovit izlet v čarobni svet Idrije in njene okolice.

Na ta sončen jesenski dan smo se v  jutranjih urah  zbrali v Biljah pred marketom, polni pričakovanj in radovednosti. Naš cilj je bil Idrija, mesto, ki slovi po svoji bogati zgodovini rudarjenja in kulturni dediščini.

Naša prva postaja je bilo idrijsko Divje jezero, čarobno naravno okolje.  Sprehodili smo se ob jezeru, občudovali njegovo modro-zeleno vodo in prisluhnili zanimivim zgodbam o njegovem nastanku ter biološki raznovrstnosti, ki jo skriva.

Naslednji postanek je bil Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg, kjer smo se poglobili v zgodovino rudarjenja in življenja v Idriji. Razstavljene eksponate in zgodbe o preteklih generacijah smo spremljali z zanimanjem, saj smo se tudi sami čutili del te zgodovine.

Po vseh vtisih smo se odpravili v lokalno gostilno Kos, kjer smo se okrepčali s tradicionalno slovensko kulinariko. Okusno kosilo je bilo odlična priložnost za sproščen pogovor in izmenjavo vtisov o vsem doživetem.

Najbolj osupljiv trenutek dneva je bil obisk Antonijevega rova, kraja, ki je izjemno pomemben za zgodovino rudarjenja v Idriji. Sledili smo stopinjam rudarjev, ki so v teh rovih delali v težkih razmerah, in spoznali, kako pomembno je bilo njihovo delo za razvoj tega območja.

Celoten izlet je bil izredno dobro organiziran in vodil ga je prijazen vodič, ki je bil vedno pripravljen odgovoriti na naša vprašanja. Spoznali smo bogato kulturno in naravno dediščino Idrije ter preživeli prijeten dan v družbi prijateljev.

Vsi skupaj se že veselimo naslednjega izleta, ki nam bo omogočil raziskovanje novih krajev in ustvarjanje nepozabnih spominov.

Tatjana Klančič predsednica Društva upokojencev Bilje

Foto: Tatjana Klančič

 

Oglejte si tudi