Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
29°C
16°C
JUTRI
33°C
18°C

Slovenija se bo obarvala vijoličasto!

Organizator: Turizem Miren-Kostanjevica in Združenje EuropaColon Slovenija
Vstopnina: Vstop prost

21. novembra letos bomo obeležili svetovni dan raka trebušne slinavke in ob tej priložnosti se bo tudi destinacija Miren Kras pridružila gibanju, ki bo potekalo v številnih državah po Evropi in svetu – Pomnik miru na Cerju bomo osvetlili v vijoličasto barvo in s tem podprli kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke. Njihova kampanja se imenuje Skupaj smo v tem! in kot pravijo v Združenju, je ime kampanje izbrano z razlogom in namenom. 

Govorimo namreč o raku, ki ima eno najhujših statistik preživetja; pet let po diagnozi živijo le še okoli 4 odstotki bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze pa je 4,6 mesecev. Na leto zboli okoli 400 ljudi in okoli 385 jih umre. Za primerjavo: pri raku dojk pet let po diagnozi živi več kot 85 odstotkov bolnic! Žalostno statistiko raka trebušne slinavke lahko spremenimo le, če bomo bolnike odkrivali prej. To lahko dosežemo le skupaj in če bomo ozavestili čim več Slovenk in Slovencev.

 

Občina Miren-Kostanjevica je ena od več kot 50 občin v Sloveniji, ki smo se pridružile gibanju. Če vas bo 21. novembra pot zanesla mimo Pomnika miru na Cerju, zdaj veste, da je osvetljen vijoličasto, ker je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, temen urin.

Turizem Miren-Kostanjevica in Združenje EuropaColon Slovenija


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi