Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Meže

Občina Mežica je s prijavljeno operacijo »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Meže – Občina Mežica«, ki je vključena v Dogovor za razvoj Koroške razvojne regije, uspela z odobritvijo nepovratnih finančnih sredstev evropskega Kohezijskega sklada.

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je na podlagi vloge Ministrstva za okolje in prostor izdala odločitev o finančni podpori za naveden projekt. Z operacijo se zasleduje cilj zmanjševanja odpadnih emisij v vode. Skupna višina sredstev namenjenih za projekt znaša 528.721 eur, pri čemer upravičeni stroški, ob upoštevanju finančne vrzeli, znašajo 320.358 eur (od tega podpora Evropske unije 272.304 eur in nacionalni prispevek iz državnega proračuna 48.953 eur). Lasten prispevek Občine Mežica znaša 208.363 eur (od tega je povračljiv DDV v višini 95.343 eur).

Občina Mežica bo z odobrenimi sredstvi izgradila novo fekalno kanalizacijo na območju občine. Z realiziranim ciljem bo na sistem odvajanja in posledično čistilno napravo z ustreznim čiščenjem dodatno priključenih 216 PE (142 PE iz gospodinjstev, 33 PE iz dejavnosti in 41 PE iz industrije). S tem bo aglomeracija dosegla več kot 98 % obremenitev na javno gospodarsko infrastrukturo odvajanja in ustreznega čiščenja odpadnih voda.

Projekt predvideva izgradnjo fekalne kanalizacije v skupni dolžini 1,225 kilometra in zadrževalnega bazena z razbremenilnikom. Celotno območje aglomeracije Mežica je v okviru tega projekta razdeljeno na območje, ki se priključuje na desnobrežni kolektor - sklop1: naselje Polena in odcep Donau – Miklavžina in območje, ki se priključuje na levobrežni kolektor – sklop 2 (območje B – ob Šumcu - Celovška, Podpeška, Mrvovo, C - Stržovo, D – ob Šumcu – spodnji del in E razbremenilnik pri TUŠ-u). (prikaz območij predvidenih investicij v prilogi)

Občina Mežica bo investicijo izvajala v letu 2021.

Občina Mežica

 

Dokumenti, priloge:

Izgradnja sekundarnih vodov v Mežici

DODATNA OBRAZLOŽITEV II priključenosti

Tehnično poročilo-DGD-KANALIZACIJA MEŽICA

Oglejte si tudi