Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Športno društvo Partizan 1982/2017

Vodenje Športnega društva Partizan sem prevzel leta 1982, takrat je bila glavna dejavnost ženska košarka.

Ekipa ženske košarke je postala prvakinja Slovenije in nato uspešno igrala v takratni 2. jugoslovanski ligi. Ker pogoji v telovadnici OŠ Mengeš za igranje tekem niso ustrezali, se je ženska košarka preselila v Domžale, ustanovile so samostojno društvo. V Društvu Partizan je bila organizirana vadba za cicibane, pionirje in mladince, rekreacija za člane in članice. Organizirali smo odmevno prireditev košarkarski maraton 24 ur košarke. Na prireditvi se je vedno zbralo veliko gledalcev, pred začetkom maratona pa so nastopale ekipe paraplegikov, slovenska mladinska reprezentanca, ženska ekipa Domžal … V tem času smo zgradili prva teniška in balinarska igrišča. Obe sekciji sta popestrili delo v društvu, število vključenih se je povečalo. Sčasoma sta se sekciji osamosvojili in  uspešno delujeta še danes. Pri vadbi smo uvajali nove oblike delovanja in privabili nove člane, tako je uspešno delovala skupina za aerobiko, ob pomoči občine smo odprli fitnes studio, v vadbo pa so vključene tudi tri skupine starejših članic, dve skupini odbojke ...

Leta 1989 smo začeli z redno vadbo namiznega tenisa in kar hitro dosegali odmevne rezultate na regijskih tekmovanjih in na državni ravni. Danes je mengeška namiznoteniška sekcija najuspešnejša v Sloveniji. Vanjo je vključenih več kot 50 mladih igralcev. Poraslo je tudi zanimanje za rekreativno igranje namiznega tenisa. Pohvalimo se lahko z bronasto evropsko medaljo, ki jo je pred leti osvojila Špela Burgar v mladinski konkurenci, pa tudi z dvema bronastima medaljama na evropskem prvenstvu za kadetinje (Katarina Stražar in Nika Kobetič). Naš tekmovalec Luka Trtnik je letos na evropskem prvenstvu za invalide osvojil naslov evropskega prvaka med posamezniki in v igri dvojic, na kar smo posebej ponosni, pa tudi tekmovalki Ana Tofant in Katarina Stražar sta na ekipnem evropskem prvenstvu kot članici državne reprezentance osvojili 1. mesto v drugi diviziji … Vse od leta 1992 dalje uspešno organiziramo tekmovanja na najvišji državni ravni. Ker pa v Mengšu ni ustreznih pogojev, smo vsa državna prvenstva organizirali v Domžalah ali v Cerkljah na Gorenjskem, v zadnjem času pa v Komendi. Organizacija teh tekmovanj je vedno zahtevala ogromno truda, za izpeljavo tekmovanj pa je sodelovalo več kot 30 sodelavcev. Leta 1998 sta se v 1. slovensko namiznoteniško ligo uvrstili ekipi članic in članov. Ekipa članic je prenehala z nastopanjem leta 2006, članska ekipa pa še nadaljuje s tekmovanji v 1. ligi. Leta 2015 smo v ligaško tekmovanje vključili še ekipo mladih in že po enem letu so v 3. ligi osvojili prvo mesto, v sezoni 2017/18 pa uspešno tekmujejo v 2. ligi in so kandidati za osvojitev drugega mesta. Moje delo je bilo pomembno tudi na področju zagotavljanja potrebnih sredstev za delovanje vse obsežnejšega dela Društva Partizan. Del sredstev smo namenjali za delovanje na področju tekmovalnega športa, del pa ob pomoči Občine za vzdrževanje telovadnice. Vsem številnim donatorjem in sponzorjem gre zasluga in zahvala, da smo obsežen program vedno izpolnili in ga nadgrajevali.

Leta 2013 sem izvršni odbor društva seznanil, da bo to moj zadnji mandat vodenja. Z Žigo Zupanom, ki sem ga poznal kot nadobudnega tekmovalca namiznega tenisa in se je kmalu vključil tudi v trenersko delo ter uspešno končal usposabljanje za trenerja namiznega tenisa, sva se dogovorila, da prevzame mesto podpredsednika in se seznani tudi z delovanjem in vodenjem društva. Tako sva zadnji mandat z Žigom zelo tesno sodelovala. Skupaj sva pripravila prireditev in brošuro ob 70-letnici delovanja Društva Partizan. Žiga je vso pozornost namenil digitalizaciji delovanja društva, pripravil računalniške programe za vodenje blagajniškega poslovanja, za pripravo poročil, lotil pa se je tudi prenove in posodobitve spletne strani našega društva ...  Videl sem, da je svojemu delu predan, da je zanesljiv in natančen, zato sem vesel, da me je letos po 35 letih vodenja zamenjal in predsedniško delo opravlja uspešno, predano in zanesljivo. Kot podpredsednik društva mu bom pri njegovem delu vedno z veseljem pomagal in želim, naj bo še naprej dobro sodelovanje vseh.

 

Besedilo: Jože Mlakar

Oglejte si tudi