Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
18°C
10°C
JUTRI
19°C
7°C
Deli

"Kako vrtnarijo po Evropi"

V sklopu svojih planiranih letnih aktivnosti je turistično društvo Dobeno organiziralo zanimivo hortikulturno predavanje za krajane z naslovom »Kako vrtnarijo po Evropi«. Predstavitev evropskih vrtnarskih trendov je potekalo na Dobenem, v sredo, 4. aprila, ob 19. uri v posebni sobi turistične kmetije Blaž. Predaval nam je, mednarodno priznani strokovnjak in odgovorni urednik revije »Rože in vrt«, naš sovaščan, gospod Matic Sever.

Strokovnjak, ki sodi med najbolj priznane slovenske poznavalce trajnic, ki že vrsto let živi na Dobenem, je univerzitetni diplomirani agronom z več kot desetletnimi izkušnjami pri kreiranju in urejanju okrasnih vrtov. V Ljubljani, na Rudniku ima tudi svojo specializirano vrtnarijo za vzgojo trajnic ter dišavnic »trajnice Carniola«. Kot odličen predavatelj in praktik je cenjen tako doma kot v tujini.

Matic nam je govoril o svojih pogledih in izkušnjah, ki jih je zbral pri svojem delu in potovanjih po raznih evropskih državah. Pobliže nam je predstavil vrtove in vrtnarske trende v Belgiji, na  Nizozemskem in v Veliki Britaniji, te države imajo precej bolj prijazen in izdelan odnos do hortikulture v primerjavi z našo prakso, vrstijo se različne bolj ali manj specializirane razstave cvetja, ki privabijo veliko obiskovalcev, strokovnjakov in laikov, kjer se družijo, izmenjujejo svoje izkušnje in zamisli o kombinacijah za raznolike terene. Izpostavil je poseben odnos prebivalcev do urejanja vrtov in parkov v Veliki Britaniji, ki v tem pogledu izstopa in je evropska in svetovna velesila.

Na koncu predavanja, ki je pritegnilo precejšne število obiskovalcev, je Matic nanizal precej koristnih informacij za urejanje cvetličnih in zelenjavnih vrtov ter odgovarjal na praktična vprašanja navzočih poslušalcev.

Ker je pomlad že prišla v našo deželo in je vreme ravno pravšnje za saditev okrasnih rastlin okrog naših domov, je bila tema zelo primerna, pa še Matičevi nasveti nam bodo zelo prav prišli.


Besedilo: Tone Vidrgar

Foto: iz osebnega arhiva predavatelja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi