Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Dobenski zajtrk

Dobeno se ponavlja. Ohranjamo tradicijo dogodkov, ki smo jih vaščani vzeli za svoje. Z leti jih malo spreminjamo, prilagajamo tudi potrebam mladih in njihovih družin, prilagajamo jih najmlajšim. Na Dobenu želimo popestriti kulturo bivanja, obnašanja in seveda nastopanja na različnih dogodkih, ki jih načrtujeta turistično društvo in vaški odbor. Tudi v dolino pošiljamo signale, priporočila in vabila, da se nam pridružijo tudi drugi krajani. Na vasi nimamo ne trgovin ne tržnic. Ker nas ima sonce rado, tudi nimamo megle. Dobeno nima pločnikov, imamo le grobo popeskane bankine.

Neorganizirano smo počistili svoje poti in stranpoti. Motijo nas le pasji iztrebki, ker nekateri "pasjeljubci" ne čistijo za svojimi ljubljenci. Urejamo okolico svojih domov. Med mladimi je vedno več vrtičkarjev. Nizke in visoke grede so polne zelenjave. V betonskih koritih za rože krasno uspevajo solate vseh vrst. Z dobrim humusom so se nehote zasejali še češnjevi paradižniki.

Turistično društvo in vaški odbor z roko v roki izpolnjujeta plan, sprejet na skupščini TD in zboru občanov 1. aprila letos. Razveseljujoče za Dobeno pa je, da se nam pridružujejo mlajši prebivalci. In kako smo si pridobili njihovo zaupanje? Izgradnja platoja, kjer nastajajo tudi otroška igrišča, je izpolnila želje večine staršev, ki želijo svoje otroke odvrniti od telefonov in tablic in seveda stran od ceste. Na tem večnamenskem objektu bomo odslej organizirali skoraj vse dobenske dogodke. Družili se bomo pod milim nebom, vendar na svežem zraku in v zavetju dreves. Imamo oder, klopi, mize. Nimamo elektrike in tekoče vode, a se bomo znašli. Mladci so okrog igrišč napeli mrežo, kar je bil tudi dober plezalni podvig.
Generalka za vse bodoče dogodke na platoju je bil DOBENSKI ZAJTRK. V soboto, 21. maja, smo se ob 9. uri zbrali, da ponovimo, obnovimo in popestrimo tradicionalni obred. Prostovoljci so nam dva dni prej postavili oder, mize, klopi in stojnico. Odrasli smo zasedli pripravljene mize in klopi, na mizah smo razvrstili vse dobrote, ki smo jih prinesli s seboj: narezke, različna peciva, krofe, miške in sočne slovenske jagode. Poleg teh dobrot je KT Blaž prispeval ogromen lonec čaja. Seveda pa nismo pozabili na borovničke, viljamovko in medico za odrasle, kar je dvignilo že tako dobro razpoloženje. Otroci so omizje kmalu zapustili. Bili smo priča razburljivemu nogometnemu dvoboju med fanti in dekleti. Najmlajši pa so se igrali v peskovniku.
Težko je celovito opisati razpoloženje, morda so fotografije bolj zgovorne. Imeli smo se res fino. Prevladovale so mlade družine, ki so se veselile novega prostora in druženja s sosedi  na domačih dvoriščih je za vse to premalo prostora.
Dogovorili smo se, da bo na tem prostoru tudi DOBENSKI PIKNIK. Poleg ponudbe hrane in pijače bomo organizirali tudi kulturni program. Zaenkrat je to še skrivnost, a naša Meta Selan je že v akciji.

Besedilo in foto:
Frančiška Hunjet

Oglejte si tudi