Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

POZOR, NEVARNA CESTA!

Uporabniki ceste, ki povezuje občinsko prestolnico, z najviše ležečim naseljem v občini, Dobenom, vemo, da ta cesta zahteva še posebno pozornost in previdnost, vseh udeležencev, v zimskem obdobju pa še posebej. Kraj zaradi svoje razgledne lege, privlači mnoge obiskovalce in zaradi svoje značilnosti, cesta dodatno privablja različne rekreativce; pohodnike, tekače, kolesarje in tudi rolkarje se sreča. Najbolj izrazito to občutimo vsakodnevni uporabniki - prebivalci Dobena. Predvsem ob vikendih in lepem vremenu, ko si obiskovalci cesto »prilastijo«, smo domačini pogosto deležni neprijaznih pogledov, ko se peljemo z avtom od doma ali nazaj domov, ker zmotimo družino ali prijatelje, da ne morejo hoditi eden ob drugem, ali celo tretjem in sproščeno klepetati.
Ne razumite narobe, začetka mojega pisanja, češ, da ne maramo obiskovalcev, dobrodošli ste. Vemo, zakaj obiskovalci hodite na Dobeno in ponosni smo, da je tudi vam tu pri nas všeč, zaradi enakih ali podobnih razlogov smo se prebivalci odločili živeti tu gori.

Namen tega pisanja, je apel obiskovalcem, naj zaradi svoje varnosti, in varnosti ostalih udeležencev, upoštevajo značilnosti te poti, ter se vedejo odgovorno do sebe in drugih. Vsa hvaležnost in spoštovanje tistim, ki tako ravnajo. Na žalost, pa ni malo takih, ki zanemarjajo varnost in se obnašajo, kot bi bila cesta samo njihova. Nekateri kolesarji pri vožnji navzdol, z veliko hitrostjo, uporabljajo celotno širino ovinkaste ceste in nemalokrat škripanje avtomobilskih zavor prepreči najhujše …, še pogosteje se dogaja, da vas pohodnike ali tekače, na poti prehiti tema, vi pa ste brez svetlobnih odsevnikov, ali v temnih oblačilih, tako rekoč nevidni ostalim uporabnikom ceste … Zato upoštevajte, da je pozna reakcija lahko prepozna!
Še ena zadeva je, ki nam, Dobencem daje občutek odrinjenosti in neenakopravnosti v naši občini. Zelo smo nezadovoljni z novo izbranim «skrbnikom« občinskih cest, »Gorenjsko gradbeno družbo«. Sprašujemo se, zakaj novi koncesionar tako površno opravlja svoje delo in je potrebno vedno znova, za vsako urejanje ceste na Dobeno, tudi večkrat urgirati na občino. Verjetno je pomanjkanje časa vzrok, da izvajalec največkrat uspe priti le do »Blaža«, čeprav se cesta nadaljuje, en krak proti vrhu naselja, drugi pa proti vasi Rašica, ki je zaradi ožje trase in strmih brežin potreben še dodatne pozornosti. Zato smo se krajani samoorganizirali in izvedli že nekaj prostovoljnih akcij na tem odseku. Porezali in posekali smo trnovo grmovje, na brežinah, ki je segalo na cestišče in odstranili zemljo, ki zaradi strmih brežin stalno drsi na vozišče, zasula je tudi nekaj odtočnih jaškov in na nekaterih mestih je bilo vozišče  zoženo, tudi do 40 cm, kar je glede na že tako preozko cesto, preveč.  

V razgovorih s prebivalci ostalih naselij v občini se sliši, da je tudi tam mnogo občanov glede novega koncesionarja nezadovoljnih. Kot nam je znano je zamenjavi koncesionarja, izvajalca del, botrovala občutno nižja cena, sedanjega izvajalca. Bilo nam je tudi rečeno, da koncesionar opravlja svoje delo v skladu s pogodbenimi določili, pa se postavlja vprašanje ali je bila pogodba s strani občine dovolj strokovno pregledana.  Upoštevaje vse navedeno, menimo, da pri izbiri izvajalca, zgolj cena ne more biti odločilna, kompromis med ceno in kvaliteto, se ne izide vedno. Saj ima urejenost in čistoča kraja, za kar si prizadevamo krajani, prebivalci občine Mengeš, tudi določeno ceno, da varnosti, oz ogroženosti številnih uporabnikov ceste ne omenjamo.

 

Priložene fotografije, potrjujejo napisano.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar            

Oglejte si tudi