Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli
5141

3. Prešernov dan na Dobenu

Turistično društvo, je edina organizacija, v našem kraju, ki povezuje prebivalce Dobena in tudi okoličane, ki so se nam pridružili v našem društvu. Društvo šteje krepko preko sto članov in je dokaj aktivno. Med najodmevnejše dogodke, ki jih organiziramo je vsekakor praznovanje kulturnega praznika, 8. februarja, Prešernov dan.

Letos smo praznik organizirali že 3. zapored in obiskovalci nam priznavajo, da je prireditev vsako leto privlačnejša in na višjem nivoju, je pa vsekakor, tudi organizacijsko zahtevnejša. Prešernov dan smo, tako, kot lani počastili, pred Anžinovo domačijo, katere veliko dvorišče, obkroženo z hišo, hlevom in skednjem nudi, zelo primerno kuliso, za različne prireditve na prostem. Stara domačija, pa izraža tudi pridih avtentičnosti, Prešernovega časa. Dodaten sijaj prireditvi je prispeval,  nastop večine izvajalcev, v kostumih iz 19. stoletja in narodnih nošah.

Prizadevni člani društva in vaškega odbora, so s svojimi likovnimi deli, za obogatitev scene in  s svojim delom pripravili prostor, ki bi bil lahko v ponos, tudi večji organizaciji, ali kraju. Velika zasluga za uspelo prireditev, gre vsem nastopajočim, ki so žrtvovali, znaten del  svojega prostega časa za vaje in se zelo potrudili pri izvedbi svojega nastopa. Glavni del programa so sestavljale recitacije Prešernovih poezij, za popestritev, pa so tudi letos poskrbeli, izvajalci svojih lastnih del: Frančiška Hunjet, z 2 pesmima, Marta Premk z vnukinjama Brino in Zaro, ter Frančišek Podpečan s »sposojeno« pesmijo »Za te«. 18 nastopajočih se je zvrstilo na odru, med najmlajšo Rahelo in najstarejšim Frančiškom je 75 let razlike. Oba sta prejela knjižno priznanje.

Recitacije smo požlahtnili z glasbenimi vložki, Katarinca je na klaviaturah lepo zaigrala, Bachovo skladbo.

Poseben gost, priznani Slovenski orgličar, Marjan Urbanija, pa je na svojem instrumentu zaigral 3 popularne melodije.

Posebno pohvalo si zasluži režiserka, uspele prireditve, Meta Selan, ki je v svojem povezovalnem tekstu povedala veliko, zanimivega, a manj znanega o našem velikem pesniku, poleg tega je z svojim navdušenjem, spodbudila, povezala, in prepričala nastopajoče za sodelovanje.

Na zaključku, uspele prireditve, saj so gledalci vsak nastop nagradili z spontanim aplavzom, je vse prisotne, preko 80 nas je bilo, pozdravil podpredsednik TD, Tone Vidrgar. Zahvalil se je vsem nastopajočim za njihov trud in jim izrazil priznanje, za zelo uspešno izvedbo prireditve, obiskovalcem, med katerimi je bil tudi Mengeški župan Franc Jerič, pa za njihovo udeležbo. Program je trajal dobro uro in čeprav je bilo hladno, so vsi obiskovalci, vztrajali do konca. Morda je temu prispevala  tudi stojnica TD, ki je bila bogato obložena z pecivom, ki so ga prispevale pridne domačinke, kuhano vino, topel čaj in tudi »ta kratki«, so bili na njej, Šornova Milka pa je skrbela za prijazno ponudbo.

Glede na odziv obiskovalcev in entuzijazem, vseh nastopajočih, je naslednje leto pričakovati vsaj podobno, morda pa še boljšo predstavo, v počastitev Slovenskega kulturnega praznika na Dobenem.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar   

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij