Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zanimivosti o Dobenem, II. del

Ker so me po objavi članka o dobenskih zanimivostih v prejšnji številki Mengšana nekateri spraševali, ali je o Kraljevi jami znanega kaj več in kje oz. kakšen je vhod vanjo, sporočam, da je zaradi varnosti bolje, da točna lokacija ni znana, kaj več o njej pa vam morda lahko pove gospod Jože Jerman, član Jamarskega društva Simon Robič, ki je z ekipo raziskal dobršen del jame. Objavljene fotografije, ki jih lahko vidite v domu na Rašici, so delo te ekipe.
Ravbarkomanda na Dobenem
Po ustnem izročilu so imeli ravbarji ali rokovnjači na tem območju svojo komando na Dobenem.

Zavetišče so si poiskali v eni od kraških jam, imenovani Ajdovski kevder. Verjetno je, da so bili med njimi tudi Dobenci, Ločani in Trzinci. Tu so se dogovarjali in hodili napadat “furmane” in poštne kočije, ki so vozili po glavni cesti med Ljubljano in Celjem. Da bi rokovnjače onemogočili, je dala cesarica Marija Terezija dobršen pas gozda na obeh straneh glavne ceste od Dobrave do Trzina posekati.

 

Mokrišče Planik
Pod Dobenim se nahaja tudi dragulj narave, mokrišče Planik. Gre za območje, ki najbolj povezuje človeka z naravo, predvsem zaradi rabe avtohtonih rastlinskih vrst v kulinarične, zdravilne in druge namene.
Območje Planik je rastišče ogrožene orhideje Loeselove grezovke in še nekaterih drugih redkih rastlin. Omenjena orhideja je majhna do 20 cm visoka in med preostalim barjanskim rastjem težko opazna rastlina. Poleg luskastih listov pri dnu stebla požene še dva bleščeča suličasta zelena lista. Cveti od maja do julija. Na trikotnem steblu se odpre do deset rumeno zelenih cvetov. Grezovka uspeva le v posebnih rastiščnih razmerah.

 

Gams
Razen domačinov malokdo ve, da v okoliških gozdovih, ki so bogati z raznovrstno divjadjo, domuje tudi trop gamsov »gošarjev«, plahih živali, ki so si to območje izbrali za svoj dom. Največ možnosti, da se jih vidi, je zgodaj zjutraj, predvsem v zimskem času, nad vasjo Rašica ali nad Dobenom.

 

Bronasti meč
Leta 2004 je bil naključno odkrit polnoročajni meč iz zgodnje bronaste dobe (pribl. 2000 let pred našim štetjem) na dnu kraške vrtače pri Udovču, na Zg. Dobenem, kiso jo zasipali z ostankom materiala pri prenovi in čiščenju okolice gradu Jable. Meč je redek primer najdbe v tem delu Evrope. Primerjavo s podobnimi meči in značilnosti najdbe je v razpravah Narodnega muzeja Slovenije podrobno opisal priznani strokovnjak Peter Turk. Meč je na ogled v Naravoslovnem muzeju v Ljubljani.

Slovensko protokolarno darilo
Na Dobenem se izdeluje protokolarno darilo Republike Slovenije, unikatni, umetniški izdelek iz bele gline, keramična čipka, delo naše sovaščanke, umetnice Brigite Herjavec, katere izdelki so se postavili ob bok idrijski čipki, kristalu iz Rogaške …

 

Besedilo in foto: T. Vidrgar

Oglejte si tudi