Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Nina Belingar: Magična krasota mang, posuta z jagodami

V teh vročih dneh se v Mladinskem centru Mengeš predstavlja mlada umetnica Nina Belingar. Svoja dela je razstavljala že v Ljubljanski knjižnici Otona Župančiča, Mladinskemu centru Postojna, v Novem Mestu in klubu SOT 24,5 na Metelkovi v Ljubljani. Trenutno so izbrana dela na ogled tudi v mestu Augustusburg v Nemčiji, kjer bo avtorica vodila tudi kopico delavnic v povezavi z ilustracijo, ustvarjanjem printov in v njenem priljubljenem slogu, ki izvira iz znanih, priljubljenih japonskih stripov.

Nina Belingar ustvarja že od malih nog, resneje pa se je z ilustracijami pričela ukvarjati v srednji šoli. Večinoma ustvarja v stilu priljubljenih japonskih ilustracij in stripov, kjer imajo idealizirane osebe znatno povečane lesketajoče se oči, bujne lase različnih barv in raznovrstna modna oblačila. Japonski strip oziroma manga je v Sloveniji vedno bolj priljubljena vrsta stripa. Prvotno se izdaja v temu namenjenih revijah, pri nas pa jih prodajajo v obliki posameznih zvezkov ali knjig. Zaradi svojega privlačnega videza in prav posebnega načina upodabljanja okolja, človeških gest in gibanja, ostajajo mange ostajajo izjemno privlačne tako za mladino kot tudi za odrasle ljubitelje stripov, japonske kulture in domiselnih vsebin. Svojevrstna estetika in za njo potrebna preciznost sta Nini Belingar postali ljubi v času srednje šole, takrat se je tudi odločila, da bo za nadaljnjo izobraževanje vpisala smer japonologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, danes pa v Japonskemu izobraževalnemu centru Genki poučuje japonščino. V preostalem času pa med prebiranjem ostalih mang ali napetih fantazijskih romanov redno ustvarja svoje lastne serije ilustracij, ki jih kater ob priložnostih prodaja na različnih konvencijah, sejmih in tržnicah.

Na tokratni razstavi v Mladinskem centru Mengeš so razstavljena dela iz različnih serij s podobami zimskih kimonov, zodiaka, letnih časov, seta Strawmato ter posamezni liki gracioznih vil in misterioznih Scafr boysov iz umetničinega nastajajočega stripa. Za njegovo nastajanje je potrebna organizirana struktura, ogromno časa in potrpežljivosti. Posamezni liki imajo izoblikovan karakter, raznovrstne lastnosti, imena in konsistenten videz. Avtorica je za svoj prihajajoč podvig osnovala všečna bitja, gozdne, nočne in sončne vile ter čedne fante s prefinjenimi šali, nakitom in živalskimi družabnicami/ki. S pomočjo manjših formatov, primernih za zbiranje, želi upodobljene like približati širši publiki, kar bi nedvomno pripomoglo k popularnosti njenega stripa, ko bo ta izšel. Nino, Sena in Marina se na razstavi pridružujejo personifikacijam nebesnih znamenj: kozorogu, ribi, tehtnici, ovnu, devici, biku in raku. Ta so odeta v tipične ornamente mang, kamor spadajo razbohoteno cvetje, čipke, geometrični vzorci, pikice, precizna šminka in delikaten nakit.  Primerno letnemu času sta na ogled tudi dve deli iz serije Strawmato, prikupna portreta v domiselni kombinaciji sladkih jagod in sočnega paradižnika. Na ogled je tudi dovršena ilustracija, ki je hkrati krasi junijsko naslovnico slovenske revije MAGnet. Ta bralcu postreže tako z izborom člankov na temo animejev in mang kot tudi s tistimi o japonski kulturi, zgodovini in aktualnih dogodkih v Sloveniji in njeni bližnji okolici.

Za svoje stvaritve umetnica uporablja rastrsko folijo za ozadja, Copic markerje za konture in konkretnejša polnjenja, navadne barvice, tuš in tehniko akvarela za še osupljivejše barve. Skrbno poskenirana dela nato odnese k tiskarjem, ki jih v različnih velikostih natisnejo na izbrano vrsto papirja. Posamezne printe je tako moč kupiti na že poprej omenjenih konvencijah ali od avtorice osebno ali preko socialnih omrežij pod imenom Strawberry-goose.

Vljudno vabljeni na razstavo v AIA – Mladinskem centru - v fantazijski svet očarljivih bitij, na ogled jagodičevja, hortenzij in nadvse privlačnih ter ljubkih likov z venomer razvijajočo se zgodbo!

 

Besedilo in foto: Maša Žekš

Oglejte si tudi