Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Sveti Florjan zavetnik gasilcev in gasilk

Mednarodni dan gasilcev in gasilk praznujemo na isti dan, kot god zavetnika gasilcev in gasilk, svetega Florjana, 4. maja. V Krašnji so v cerkev svetega Tomaža gasilci in gasilke prišli k jutranji sveti maši. In ker je maša bila za pokojne gasilce in gasilke ter za  Božje varstvo pri njihovem poslanstvu v naprej je bilo tudi sodelovanje gasilk in gasilcev pri sveti maši opazno. Najmlajši gasilci so ministrirali, starejši brali berilo in mladinka prošnje, da se je vedelo za koga se daruje tokratna sveta maša. Gregor Luštrek se je že na začetku svete maše zahvalil za nesebično pomoč gasilcev in gasilk kjerkoli je potrebno.

Nato je v nagovoru spregovoril o Brižinskih spomenikih, ki  so najstarejši znani ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejši latinični zapis v katerem koli slovanskem jeziku in se nato navezal na tematiko gasilstva. Tradicija je nujna iz tega rastemo ampak vedno znova se je treba trudit, da stavbe, oprema in odnosi med ljudmi služijo svojemu namenu. Tradicija je nekaj, kar sedaj ustvarjamo in zgled nam je lahko sveti Florjan, ki je bil rimski vojak in je priznal, da je kristjan in s tem dal zgled ostalim, da naj bodo trdni v veri. Tudi gasilci in gasilke dajete zgled saj ko se lotite reševanja se ne sprašujete, ali me mogoče potrebujejo doma, me potrebujejo otroci, sorodniki, ali kje drugje ampak odhitite na pomoč. Danes smo slišali, da so bili oblečeni v bela oblačila in tudi vi ste v uniformah sicer druge barve vendar znotraj uniforme sledite klicu družbe in okolja, ste služba na katero se lahko zanesemo, ko potrebujemo pomoč in to ne le v nesrečah.

Pri prošnjah smo priporočili gasilce in gasilke naj jih njihov zavetnik sveti Florjan varuje pri njihovem delu ter za vse pokojne gasilke in gasilce, ki so delali za skupni blagor. Po sveti maši smo se skupaj z duhovnim pomočnikom odpravili v gasilski dom, kjer smo druženje nadaljevali ob sproščenem klepetu.


DJD            

 

Oglejte si tudi