Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Prvomajska budnica z Mengeško godbo kljub omejitvam uspela

Mengeška godba nadaljuje s tradicijo vsakoletnega igranja prvomajske budnice. Tudi letos nam je kljub neugodnim epidemiološkim razmeram ob upoštevanju uradnih odlokov zoper covid-19 uspelo izpeljati prvomajsko budnico v živo. Godbenice in godbeniki smo znova v živo zaigrali skupaj po skoraj sedmih mesecih.
Tradicionalna budnica je tudi letos potekala s prilagoditvami. Ker bi zaradi splošne omejitve zbiranja lahko zaigralo le deset godbenikov, smo tokrat organizirali in prijavili javno prireditev z več lokacijami igranja – na ta način smo izkoristili pogoje, ki so omogočali nastop celotni godbi. Na budnici so nastopili le zdravi godbeniki in godbenice, ki so se predhodno testirali, covid-19 preboleli ali so bili cepljeni. Med budnico smo skrbeli za medsebojno razdaljo in si nadeli tudi nove maske z godbenim logotipom.


Začetek budnice je bil ob 6. uri. Najprej smo nekaj koračnic zaigrali pred godbenim domom, nato pa smo šli prebudit še stanovalce Doma počitka Mengeš in okoliške prebivalce. Pot nas je vodila še v Mali Mengeš in nazaj pred godbeni dom. Zbrala se je tudi peščica jutranjih oboževalcev, ki nam je pomahala ali namenila aplavz od daleč. Naše igranje smo prenašali tudi preko godbene Facebook strani. Ogled posnetkov je še vedno mogoč.


Hvala vsem, ki ste nam pomagali, da je budnica uspela. Posebna zahvala gre našim sosedom, mengeškim gasilcem, ki so prevzeli redarsko službo, Policijski postaji Domžale za pomoč in podporo pri prijavi dogodka ter našemu predsedniku Gregorju Žunu, ki je podrobno proučil vse možnosti, da je godba zaigrala v celoti, bil večkrat v kontaktu s policijo in nam s pravnega vidika omogočil varno izvedbo budnice.


Na predvečer praznika dela smo namesto tradicionalnega kresovanja na Gobavici na Facebooku objavili naš najnovejši posnetek od doma, ki smo ga ustvarjali v aprilu. Narodni heroji "od doma" so dostopni na naslednji povezavi: https://fb.watch/5gQy_lJEgm/.


Upamo, da bodo razmere kmalu dopuščale skupne godbene vaje in nato tudi nastope, vsaj na prostem, kamor vas bomo, seveda v skladu z veljavnimi odloki, tudi z veseljem  povabili.


Besedilo: Maja Keržič

Foto: Ana Per, Miha Keržič

Oglejte si tudi