Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

ODPRAVLJANJE ČUSTVENIH BLOKAD PRI NEPLODNOSTI

Ko se par sreča in kasneje sooča s težavo neplodnosti, je to zagotovo ena od težjih preizkušenj. Težka je tako za žensko, ki se sooča z lastnimi vprašanji o tem, kaj je z njo narobe, kot je težka tudi za moške – čeprav ti včasih tega ne povejo in ne pokažejo. Ob medicinskem zdravljenju neplodnosti pa včasih pozabimo tudi na čustveni del, ki je za uspeh zelo pomemben. In ne gre zgolj za uspeh v smislu doseganja cilja (cilj vsakemu pari oziroma ženski je v tem primeru seveda postati starš, mamica). Gre tudi za uspeh v smislu premagovanja lastnih izzivov, ko je oseba postavljena pred težko situacijo. Ker, če stopimo v svojem življenju korak nazaj in ga tudi primerjamo z izkušnjami drugih, lahko vidimo, da so del življenjske poti pri vsakem posamezniku tudi preizkušnje, ki so nam dane. Pri svojem delu z ženskami, ki se soočajo z neplodnostjo, se trudim in želim pokazati to, da so težke izkušnje dane z razlogom, da se iz njih učimo in iz njih rastemo, ter da se na dolgi rok tudi naučimo osebnostno rasti - brez da bi za to potrebovali zunanji dregljaj v obliki preizkušenj in težav.

Ljudje smo kompleksna bitja, smo veliko več kot samo fizično telo. Vsako minuto se lahko v naših možganih prepleta več misli, v ozadju katerih pa so naša prepričanja in čustva. Nekaterih svojih prepričanj se dobro zavedamo, nekatera pa delujejo v naši podzavesti, vendar zaradi tega nimajo nad nami nič manj moči. So še kako močna in vplivajo na to, kar čutimo, kako dojemamo situacije, ki se nam dogajajo, kako se soočamo s stresom in kako doživljamo svet in naše odnose. Tudi pri neplodnosti gre za močna prepričanja in s tem povezana čustva, ki jih lahko razdelimo na več sklopov (ki se tudi medsebojno prepletajo)– gre za t.i. blokade oziroma ovire, ki nas ustavljajo pri tem, da bi si ustvarili tisto, kar želimo oziroma dovolili pritok želenega v svoje življenje:  

Generacijsko - družinske blokade: vsi nosimo s seboj nahrbtnike, v katerih so izkušnje iz naših primarnih družin, ki pa še danes vplivajo na to, kako se odzivamo na svet in kako se počutimo. V ozadju so lahko močna prepričanja, kot so: sem napaka, sem nezaželena, življenje me preplavlja, nisem sprejeta s strani drugih, nisem ljubljena, ne poznam brezpogojne ljubezni, materinska ljubezen ni varna. V ozadju je prisoten občutek, da si ne zaslužimo in močan občutek, da na svetu nismo varni.

 

Zelo pomemben del čustvenih blokad so STRAHOVI – strah je zelo močno čustvo, ki nas spravlja v čustveni ˝krč˝, zaradi česar doživljamo življenje kot nekaj težkega (če nas je npr. strah, da bomo ostali sami, se lahko pretirano oprimemo določenega odnosa – iz strahu delujemo drugače kot bi delovali, če strah ne bi bil prisoten).

 

Sprejemanje svoje telesa, samopodoba: prepričanja, ki delujejo v ozadju: nisem dovolj, slaba sem, sem neprivlačna, grda; ne sprejemam svojega telesa.

 

Prepričanja, vezana na dojemanje lastne ženskosti: pomanjkanje ženske energije (v osnovi je ženska energija - energija sprejemanja, negovanja, prepuščanja toku), nesprejemanje sebe v partnerskem odnosu, negativna prepričanja povezana s spolnostjo. Pomembno je delati tudi na partnerskem odnosu, ki je pod pritiskom neplodnosti pogosto ranjen.

 

Podzavestna negativna prepričanja povezana z zanositvijo, nosečnostjo, porodom in obdobjem po porodu: Pogosta so prepričanja - porod je pretežek, nosečnost je naporna, ne zmorem zanositi, sem neplodna, ne bom zmogla skrbeti za dojenčka, izgubila bom svojo samostojnost. Opažam, da ima veliko žensk, ki se soočajo z neplodnostjo tudi v družini (lahko nekaj generacij nazaj) izkušnje neplodnosti, splavov.

 

Negativna prepričanja vezana na avtentičnost (izražanje čustev in potreb na pristen način): izražanje jeze ni varno, ne smem se izraziti, moram biti nevidna, ne smem se postaviti zase, ne smem reči ne, izraziti sebe ni varno.

 

Neplodnost izrazito močno vpliva na to, da živimo v energiji pomanjkanja – veliko žensk pove, da to energijo najmočneje občutijo, vidijo nosečnico, ko slišijo da je prijateljica (ponovno) noseča. V ozadju je strah (strah, da ne bo nikoli mamica), zavist (drugi imajo, ona nima), jeza in žalost. Vsa ta čustva so situaciji primerna – tako čuti, ker se že dolgo trudita, ker je občutek pomanjkanja tudi realnost. Z delom na sebi se postopoma lahko osvobajamo čustvenih blokad in posledično zaživimo z več lahkotnosti v odnosih in z občutkom zaupanja vase, varnosti. Takrat se lažje prepustimo toku življenja – gre za energijo sprejemanja. To je energija, ki jo začutimo, ko zaupaš, da te bo življenje ujelo, ko veš, da se bo vse dobro izšlo. Gre za občutek upanja in za-upanja, lahkotnosti.

 

Ko živimo v energiji sprejemanja je tudi pravi čas za manifestacijo svojih ciljev in povezovanje z višjo energijo ter energetsko delo na povezovanju z dušo dojenčka (lahko tudi preko meditacij, vizualizacij, lahko gre za preprosto nagovarjanje duše, ko čutimo mir in projiciranje občutka varnosti duši, ki prihaja).

 

Več o meni: 

Sem psihologinja – psihološko terapevtsko delo kombiniram z energetsko tehniko Thetahealing in z lastno izkušnjo neplodnosti in izgube. Terapija je ciljno usmerjena v iskanje in kopanje po najglobljih prepričanjih, čustvih in blokadah, ki osebo omejujejo na določenem področju. Gre za delo na več nivojih - fizični, čustveni, dušni, genetski. S pomočjo energetske tehnike prepričanja preoblikujemo v takšna, ki bodo osebi bolje služila v njenem življenju, da bo lažje naredila premik naprej. 

 

Špela Bök, univ.dipl.psih. in praktik tehnike Thetahealing

spela.bek@gmail.com

031 541 454

Psihološko svetovanje Špela Bök, s.p.

Oglejte si tudi