Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Avtomatski defibrilator rešuje življenja

V okviru participativnega proračuna "Sodeluj in glasuj!" ste občani predlagali in izglasovali več postavitev novih avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) po celi občini. V letošnjem letu smo postavili že dva nova in sicer v Žlebeh in Zbiljah. Uporaba AED je preprosta, vseeno pa vsem priporočamo, da se vsaj enkrat udeležite praktičnega prikaza in s tem premagate morebiten strah pred uporabo. Poleg razvejane mreže AED v občini je pomembno, da znamo hitro in učinkovito nuditi pomoč, ko je ta potrebna.
V sredo, 14. junija 2023, vas vabimo na dva prikaza temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo AED, ki bosta potekala:
  • ob 17.00 v Žlebeh pri hišni številki Žlebe 124 (Na planini)
  • ob 18:30 v Zbiljah na naslovu Zbilje 8 (Žeje).
Prikaz bo izvedlo osebje Zdravstvenega doma Medvode, vsi udeleženci pa boste lahko tudi sami poizkusili uporabo AED ter dobili odgovore na vaša vprašanja glede nudenja prve pomoči. 

Kaj je defibrilator?

AED ali avtomatski zunanji defibrilator je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Naprava je enostavna in povsem varna, ter jo ob sledenju navodilom lahko uporablja vsakdo.

Kako uporabljamo defibrilator?

Sama uporaba defibrilatorja še ne rešuje življenja, je pa zelo koristen in priporočljiv dodatek k temeljnim postopkom oživljanja.


Kakšni so postopki oživljanja?

Pri človeku, ki se je zgrudil na tla, najprej preverimo, če diha, in sicer tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho in lice, da slišimo, čutimo, z očmi pa gledamo, če se prsni koš dviga.


Če bolnik diha, ga damo v položaj za nezavestnega, če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in povemo:

  • kdo kliče,
  • kaj se je zgodilo,
  • kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je poškodovanih,
  • kakšno pomoč potrebujemo.

Takoj ko smo ugotovili, da oboleli ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž : 2 vpiha.

Zelo priporočljiva je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Če je le-ta na voljo v bližini, prosimo nekoga, da nam ga prinese. Pred začetkom si nataknemo rokavice za enkratno uporabo!

Ko odpremo AED, nam aparat takoj prične dajati govorna navodila, kaj je potrebno storiti.

Če dostavimo DEFIBRILATOR v 2 minutah k ponesrečencu, je lahko verjetnost preživetja 50 % ali več.

Oglejte si tudi