Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje prenovljenih šolskih zgradb

V soboto, 11. oktobra, je bilo na Osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu in na podružnični šoli v Krašnji še kako živahno. Delovna sobota je bila hkrati tudi priložnost za pripravo prireditve ob odprtju prenovljenih šolskih zgradb. Ob tem smo slišali, da nova in prijazna podoba, tople barve zunanjosti in notranjosti šole motivirajo ter spodbujajo h kreativnemu razmišljanju in izrazitejšemu ustvarjanju.
Ob 9. uri so krati program najprej pripravili šolarji v Krašnji. Z dvema pesmima se je predstavil otroški pevski zbor, prvi razred z deklamacijo Jesenska, drugi in tretji razred s kratko igro Šola ima noro preobleko, četrti in peti razred s plesom na skladbo Happy, dramski krožek pa z igro Pika gre v šolo. V govoru je ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih orisala zgodovino krašenjske šole. Ob tej je dejala, da so se pričakovanja in načrti ob prenovi šole uresničili ter se ob tem zahvalila vsem, ki so sodelovali pri izpeljavi celotne prenove, saj je ob energetski sanaciji in novi podobi, šola dobila mnoge prenove tudi v sami notranjosti. Zbrani so se nato preselili na dvorišče pred šolo, kjer sta ob pesmi krašenjskih šolarjev slavnostno trak pred prenovljeno zgradbo prerezala ravnateljica Anja Podlesnik Fetih in župan Občine Lukovica Matej Kotnik. Po druženju in manjšem prigrizku je sledila še prireditev na matični šoli na Brdu.

Sončno in toplo vreme je omogočalo, da so pester program izvedli na šolskem dvorišču. Začeli so s kratko igro in spomini na spomladanske mesece, ko je šolski vsakdan moral sobivati z ritmom delavcev. S pesmijo Tinkare Kovač in ob spremljavi Miše Šinkovec se je predstavila Barbara Pavlič, Larisa Vehovec je pripravila baletni nastop, Eva Kralj in Maša Korošec pa gimnastičnega z obroči. Tretješolci so recitirali pesem, za glasbeno popestritev je poskrbel še trobilni kvintet. Tudi tu je spregovorila ravnateljica šole, se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri projektu in poudarila veliko složnost. Spomnila je na zelo dolgo tradicijo šolanja na Brdu, ki se je začelo leta 1837 in na številne prenove ter razširitve zgradbe. Zadnji prizidek je bil zgrajen 1989 in ob tem dodala: „Danes se soočamo z novimi izzivi in spremembami, a kjer je volja, je tudi pot v smeri izboljšav in napredka. Prenovljene, lepo urejene in varčnejše šolske stavbe smo vsi skupaj zelo veseli.”

Slavnostni trenutek je bil kot naročen, da so Anja Kralj, Miša Šinkovec in Barbara Pavlič premierno predstavile šolsko himno, njihovo avtorsko delo, ki so jo poslušalci sprejeli z navdušenje. Ravnateljica in župan sta nato slovesno prerezala trak pred glavnim vhodom v šolsko poslopje.

Župan Matej kotnik je v govoru na obeh šolah izpostavil, da ta projekt sprva ni bil predviden za letošnje leto, a ko je bil odprt razpis za energetsko sanacijo objektov, so se ga seveda lotili. Poudaril je, da je bilo nekaj upravičenih oziroma priznanih stroškov in nekaj, ki niso bili predmet razpisa, pa so se jih vseeno lotili. „Takšna je na primer streha na šoli v Krašnji, ki je bila dolgo časa največji problem in se nam je zdelo pravilno, da ga odpravimo“, je dodal Kotnik. V Krašnji je bilo prejetih evropskih sredstev 58 tisoč, sredstev občine pa 67 tisoč evrov. Skupaj je bilo tako v obnovo te podružnične šole letos investirano 125 tisoč evrov. Govor v šoli na Brdu je župan začel z besedami: “Lahko smo ponosni, da stojimo pred šolo, ki je lepa in topla že na pogled. Poleg zdravega okolja, v katerem odraščate, nudi tudi zdravo bivanje v šoli, kjer bo sedaj toplo in se bo manj pokurilo in tudi streha že na daleč kaže na prijazno stavbo.“ Opisal je potek izvedbe projekta, pri katerem brez zapletov ni šlo, saj so prejeli prijavo in ministrstvo je zaustavilo izplačila evropskih sredstev. Dobili so inšpekcijski nadzor, ki je pokazal, da nepravilnosti ni bilo, in tako so bila nakazila sredstev naposled le izvedena. Za matično šolo je bilo pridobljenih evropskih sredstev za energetsko sanacijo 301 tisoč evrov, občina je prispevala 191 tisoč, skupno je torej prenova šolskega objekta na Brdu stala 492 tisoč evrov.

Celoten strošek obnove obeh šolskih objektov je tako znašal 627.077 evrov, od tega je bilo 311.252 evropskih sredstev (85% upravičenih stroškov), 315.825 evrov pa je sofinancirala Občina Lukovica za stroške, ki niso bili upravičeni oziroma niso bili predmet razpisa. Poleg energetske sanacije, ki je obsegala toplotno izolacijo celotne fasade, izolacijo podstrešja in poda, zamenjavo energetsko neučinkovitega stavbnega pohištva (zamenjava oken, tudi strešna okna in vrata) ter zamenjava strešne kritine, so bila izvedena še ostala dela kot so popravilo ali nove žaluzije, prane plošče, protiglivični premaz letev). Po koncu prireditve je tudi na Brdu sledila manjša pogostitev, ki so jo priskrbeli donatorji in ogled razstave o prenovi šole. Tudi v notranjosti pa je bilo mogoče opaziti kar nekaj novosti. Kot je povedala ravnateljica, so bile sanirane sanitarije, investirano je bilo v izboljšavo pogojev dela in preureditve nekaterih prostorov.

Oglejte si tudi