Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Pred vrhuncem leta

Godba Lukovica bo v že dobro znanem terminu, 26. in 28. decembra ob 19. uri, izvedla tradicionalna novoletna koncerta. Po petih letih bo znova dirigentsko vihtel Luka Einfalt, ki se je na čelo strokovnega vodje vrnil januarja letos. Prosili smo ga za krajši pogovor pred enim izmed vrhuncev leta lukoviških godbenikov.
Novoletni koncert se nezadržno bliža. Je pri vas ali pri godbenikih že zaznati kaj treme? Kaj pravzaprav za orkester pomeni tovrstni novoletni koncert?

Vsekakor. Vsi se zavedamo, da se koncerta nezadržno bližata, zato se že čuti majhna prisotnost pozitivne napetosti. Novo leto je vedno mejnik, ob katerem se ljudje radi oziramo nazaj in hkrati snujemo načrte za prihodnost. Pri godbi ni nič drugače. Novoletni koncert je vedno vrhunec sezone, ki je odraz preteklega dela in mora dati krila novim idejam.

 

Koliko dela in vaj ste vi in godbenikih vložili v pripravo koncerta?

Že sama sestava programa ti vzame precej časa, če želiš, da ima nek koncept. Seveda obstaja tudi drug način in program sestaviš v petih minutah, a po navadi to ne deluje. Nato je potrebno poiskati notni material, ki ne sme biti prezahteven in seveda končno veliko vaj. Mi se za ta koncert intenzivno pripravljamo že od sredine septembra.

 

Na čem bo letošnji poudarek?

Vedno se trudim, da je program raznolik in da bi vsak poslušalec in tudi godbenik vsaj enkrat prišel na svoj račun. V prvem delu koncerta bomo izvajali lahkoten in popularen žanr, od dixielanda do Stevieja Wonderja. V drugem pa bomo poskusili pričarati pravo dunajsko novoletno vzdušje.

 

Kako bi opisali letošnje leto glede na to, da ste s to godbo delali že pred tem in ste se vrnili po petih letih ter nato še vaš kratek pogled v prihodnost?

Zasedba godbenikov se ni bistveno spremenila, igramo še vedno ob podobnih priložnostih. Seveda pa moram omeniti sodelovanje s skupino Mambo Kings, s katerimi smo se to pomlad skupaj predstavili na glasbeni televizijski oddaji Raketa pod kozolcem. Za prihodnost pa menim, da godba nujno potrebuje dve stvari. Izziv v spomladanskem delu. Lahko je to promenadni koncert ali pa organizacija revije pihalnih orkestrov. Le tako lahko obdržimo motivacijo godbenikov na visoki ravni skozi celo leto, kar je pogoj za stalno rast kakovosti. In vključitev večjega števila mladine v naše vrste. V Lukovici je kar nekaj zelo spretnih mladih glasbenikov, katerih pomoč bi nam še kako prav prišla. Pa tudi sicer podmladka ni nikoli dovolj. S tem nikakor ne podcenjujem starejših članov, saj so ravno mladim lep primer vestnosti in pripadnosti. Vendar ne pozabimo. Na mladih svet stoji.

Oglejte si tudi