Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Pomembnost sodelovanja mladih pri odločanju na lokalni ravni

Razvojni center Srca Slovenije je 21. junija 2022, v okviru Erasmus+ projekta DIGY, ki spodbuja digitalno participacijo mladih, organiziral dogodek »Mladi in sodelovanje pri odločanju na lokalni ravni«. Diskusija je tekla v obliki dveh okroglih miz, s poudarki na strategiji za mlade, participativnemu proračunu in ostalih orodjih za vključitev in aktiviranje mladih. Dogodka, ki se je odvijal v sejni sobi Občine Litija, se je udeležilo preko 40 predstavnikov Občin, mladinskih organizacij in mladih, ki so aktivno sodelovali v razpravi, moderator  pa je bil Sašo Kronegger, socialni pedagog, mladinski delavec in svetovalec. Med udeleženci sta bila tudi predstavnika Občine Lukovica ter Mladinskega kluba STIK.

Vključevanje mladih v razvoj lokalnega okolja je zelo pomembno in vedno več občin je v procesu priprave strategije za mlade ali pa jo že uspešno izvajajo, pri čemer je izmenjava izkušenj bistvenega pomena. Ker se je tudi Občina Litija podala na pot priprave strategije za mlade so izkušnje drugih občin ter mladinskih organizacij zelo dobrodošle. Velik izziv je tudi motiviranje mladih in pridobitev njihovega zaupanja. Prva okrogla miza se je zato osredotočila na pomembnost strategije za mlade in participativnega proračuna ter dobre prakse in priporočila občin.

Peter Merše iz Mladinskega sveta Slovenije je poudaril, da je strategija za mlade pomembna predvsem zato, ker so pobude mladih zapisane in tako se preverja njihovo realizacijo. Izvaja se dolgoročno po principu »nič za mlade brez mladih«. Mladi so vse bolj aktivni, niso pa še vajeni vzeti stvari v svoje roke, zato naj se jih še bolj aktivira in vključuje.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je sodeloval preko videa, je delil njihovo dobro prakso vključevanja mladih. Občina si že vrsto let prizadeva, da zagotovi čim večjo stopnjo soodločanja mladih in večina posvetovanj z mladimi poteka preko Mladinskega sveta Ajdovščina. Poleg strategije za mlade izvajajo tudi participativni proračun, kjer mladi predlagajo pobude in o njih glasujejo. Priporoča, da se v strategijo vključi zgolj ukrepe, ki bodo izvedeni, ter se jim jasno določi terminski plan in finančne posledice za občino. Le tako se gradi zaupanje mladih v Občino in posledično pripravljenost za nadaljnje sodelovanje.

Rebeka Kupec, predstavnica Občine Hrastnik, je omenila, da se tudi pri njih izvaja participativni proračun in ravno s strani mladih je prišlo veliko predlogov. Ugotavljajo, da mladi vseeno ne dostopajo do informacij v dovolj veliki meri, kljub velikemu številu različnih komunikacijskih kanalov. Tina Trček iz Občine Kamnik je izpostavila, da so se pri pripravi strategije odzivali vedno isti mladi. Izjemno dobre predloge so prejeli tudi s strani lokalnega Centra za socialno delo, kjer so mladi podprli vzpostavitev dnevnega centra za mlade. Občina Škofja Loka je mlade vključila v Strategijo razvoja Občine Škofja Loka 2025+ na čisto vseh vsebinskih področjih, kar je predstavila Sabina Gabrijel. Pripomore tudi to, da mlade jemljejo resno in jih intenzivno vključujejo.

Ivan Matijević iz Občine Litija je omenil, da so ustanovili Komisijo za mladinska vprašanja, ki pripravlja strategijo za mlade, s katero so že v zaključni fazi. Občini so predvsem dragoceni predlogi, ki se nanašajo na ureditev športnih površin, s čemer bi želeli mlade spodbuditi k večji fizični aktivnosti. Mladim predlaga naj pišejo predstavnikom Občine in občinskim svetnikom, saj lahko tako pobude mladih, hitreje in učinkoviteje dosežejo odločevalce.

Tema druge okrogle mize je bila participacija mladih in kako jo spodbujati. Vid Tratnik iz Društva Pina, participacijo mladih vidi kot problem celotne družbe. Mladi se aktivirajo in participirajo, vendar na bolj alternativne načine. Lovro Klinc, dijak Gimnazije Litija in član študentskega kluba Kliše, je izpostavil, da informacije Občine ne dosežejo mladih, zato je potrebno poiskati nove kanale, s katerimi bo Občina dosegla posamezne mlade, ki niso vključeni v organizacije. Mlade je potrebno vključevati in pritegniti v celoten postopek snovanja, razvoja, odločanja in implementacije projektov ter aktivnosti za mlade.

Danijela Sitar, članica Komisije za mladinska vprašanja občine Litija meni, da mladi niso homogena skupina, zato je čim širše vključevanje mladih izjemnega pomena in rešitev je čim več neposrednega dialoga. Marko Pavlovič iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi, izpostavlja strukturiran dialog med mladimi in odločevalci ter pomembnost iskrene namere odločevalcev, da želijo mlade poslušati in slišati. Jerneja Šegatin iz Mreže MaMa, ki združuje mladinske centre, poudarja pristop »od spodaj navzgor«. Mladi imajo mnenje, dati jim moramo le priložnost, da ga tudi izrazijo, saj so povsem enakovredni sogovorniki.

Petra Zega iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, je predstavila različne projekte, preko katerih spodbujajo participacijo mladih, med drugim tudi nacionalni otroški parlament, ki so ga v času Covid-19 izvedli preko OPIN platforme, ter projekt »Naše mnenje šteje«. Motivacija mladih je nizka in vsi se srečujemo z istimi izzivi, vendar z majhnimi koraki naprej, se dosežejo tudi rezultati.

Zaključna razprava med udeleženci, predvsem mlajšimi, je jasno izpostavila problem populizma in pokroviteljstva v družbi. Mladi morajo imeti »svoj glas«, da so slišani in verjamejo, da bodo tisti najglasnejši pritegnili k participaciji in sodelovanju tudi druge, ki morda zaenkrat za to še nimajo poguma. Tu morajo največjo vlogo, skupaj z mladinskimi organizacijami, odigrati ravno Občine in mlade aktivno vključevati v razvoj lokalnega okolja. Tako ustvarimo mladim prijazno občino, kjer želijo bivati in tudi ostati. 

Mladinske organizacije in vse ostale, ki potrebujete za izvedbo svojih projektov mnenje mladih, vabljene k brezplačni uporabi OPIN-a. Kontaktirajte Razvojni center Srca Slovenije po elektronski pošti na anita.molka@razvoj.si, mi pa vam uredimo dostop ter nudimo pomoč pri tehnični izvedbi eParticipativnega projekta.

Avtorica članka: Anita Molka

Oglejte si tudi