Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Počistimo poleg smeti še kaj

Zgodila in uspešno končala se je vsesplošna čistilna akcija tako v naši občini, v Sloveniji in po svetu. Na tone smeti je bilo pospravljenih in Zemlja  je zagotovo hvaležna kakor tudi ves živelj, ki se giblje po njej.

Čeprav zelo blizu mojega doma, pa vendar nisem vedela, da imamo takšno divje odlagališče. Zagotovo je to odlagališče okoliških prebivalcev, kajti tako daleč v grapo bi težko nosil ali vozil kdo drug. Tistih, ki so svinjali, mislim da ni bilo pri čiščenju. Le kako bi lahko organizirali še kakšno akcijo, ki bi očistila um tistih, ki nimajo v svoji zavesti, v svojem srcu, te krasne vrednote, da je lepo živeti v čisti naravi, ne samo v čistem, »zbiksanem« domu in pospravljenem dvorišču. Le kako bi, po mojem mnenju, prepričali predvsem starše, marsikoga srednje generacije, da nehajo smetiti, kajti že premnogi otroci so jim lahko vzor. A na žalost ti niso dovolj.

Pa ni potreba na tem našem prostoru, na svetu, počistiti samo smeti in ozavestiti vrednoto o pomembnosti čistega okolja, še mnogo kaj je potrebno. Predvsem bi se morali ljudje naučiti, da poslušajo sebe, mislijo s svojo glavo, da poslušajo svoj notranji glas. Tako pa slepo sledijo, poslušajo, če se tako pričakuje, vpijejo, razbijajo, stavkajo, tiste, ki slede mnogokrat oziroma večinoma svojim lastnim interesom, svoji lastni častihlepnosti in svojemu lastnemu pohlepu. Za tiste, ki jim tako slepo in brezglavo ploskajo, verjemite, ni mar. Verjemite, velikim, pomembnim, je mar samo njihov lastni kapital. Še politikov jim ni mar, ti so samo njihovo trobilo in privlačna, magična moč vladanja. Vsa čast svetlim izjemam.

Prišel je april in z njim  težko pričakovani dež in mnogo manj pričakovan ter zaželen sneg in mraz. Pričelo je vse brsteti, trava dobiva lepo zeleno barvo, sadno drevje se odeva v nevestina oblačila in preostale smeti bo začasno preraslo in skrilo zelenje.

Ja, prišla je vesna. Naj se naseli tudi v naša srca, naj naše misli in dejanja obrodijo zdrav, bogat in za vse in vsakogar dober sad.

Milena Bradač

 

  

Oglejte si tudi