Prvo postajo tokratnega obiska loncev, kjer se je kuhal prvomajski golaž sem tokrat na sam praznik začel pri "Furmanu", kjer smo dobili poleg dobrega golaža še domače sladice in pivo Rokovnjač. To je bilo za zajtrk . Pa sem se odpravil še k zeleni bratovščini k lovski koči , ki je tudi kuhala divjačinski golaž . In čeprav se je vsebina njihovega lonca ,vsaj kar se mesa tiče bolj nagibala k divjačini je bil tokratni golaž prvomajski in pika. Do tretjega kotla, kjer se je kuhal prav tako prvomajski golaž je bilo potrebno vzeti pot pod noge in v sončnem dnevu priti do prostorov Turističnega društva Preserje ob gradiškem jezeru. Že urejena okolica in številni obiskovalci so dali slutiti, da bo boj za prvomajski golaž hud, a ni bilo tako, saj je bilo vsega dovolj , golaža, pijače in sladic. Po dobri hrani in pijači pa se prileže tudi malo počitka in tako smo si lahko noge spočili na bližnjih klopcah, le malce stisniti se je bilo treba. Vzdušje na prostoru pa je bilo čisto prvomajsko, glasba, dober golaž , nasmejani gostitelji, ter zadovoljni obiskovalci in to je dokaz, da znamo praznik in lepo vreme obrniti sebe v prid. Ni prvega maja brez pravega prvomajskega golaža in to smo letos dokazali tudi v naših krajih.
Prvomajski golaž
Če je bila včasih za prvi maj polovica klobase in kozarec rujnega, se je zdaj nekoliko spremenilo, saj je zdaj očitno v modi prvomajski golaž. Ta pravi prvomajski golaž, z veliko čebule, mesa, začimb in še bi lahko našteval. In golaž smo na praznik dela v naših krajih dobili marsikje zraven pa še nasmeh in pijačo in sem ter tja tudi kaj sladkega za povrh.
Oglejte si tudi
Objavljeno:
Krištofova nedelja
Objavljeno:
Potepanje po Dolenjski
Objavljeno:



