Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Slovenska Filantropija je Občini Logatec ponovno podelila naziv – Prostovoljstvu prijazna občina

Tokratno priznanje je Občina Logatec prejela za prepoznavanje vrednosti prostovoljstva, za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, ki vključujejo prostovoljsko delo, za podpiranje prostovoljstva mladih in omogočanje dela prostovoljskim organizacijam v prostorih občine.
Kot so zapisali predstavniki Slovenske Filantropije so prostovoljci močno vezivo naših lokalnih skupnosti. Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin so na Slovesni dan prostovoljstva, 24. maja 2022, naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdili 34 slovenskim občinam. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov ter podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij je naziv Prostovoljstvu prijazna občina prvič prejelo 7 občin.


O prostovoljstvu v občini Logatec v letu 2021

Občina Logatec je bila tudi v letu 2021 vključena v dejavnosti društev in prostovoljcev. Na podlagi izvedenih razpisov je, kljub manjšemu številu dogodkov, sofinancirala projekte nevladnih organizacij. Ob tem je podpirala t. i program za mlade, v katerega so vključeni prostovoljci, ki pomagajo učencem in dijakom pri učenju ali pa pri koristnemu preživljanju prostega časa. Podpirala je tudi dejavnost Hiše sadeži in finančno podprla nekatere delavnice, predavanja, srečanja ter dela plače zaposlenemu preko javnih del. Logaška občina se je odzvala na pobudo skupine prostovoljk ter v okviru participativnega proračuna kupila opremo, pripomočke in gospodinjske aparate za izvedbo izmenjevalnic. Te so bile, pod okriljem društev, posameznikov, ustanov in podjetij, organizirane v poletnem času. Ker se je tudi v letu 2021 je nadaljevala kriza z virusom COVID 19, je bila Občina Logatec še naprej povezovalni člen med javnimi zavodi, štabom Civilne zaščite in nevladnimi organizacijami, kar je zagotovo zaznamovalo solidarno delo na področju boja proti virusu. V letu 2021 je omogočila brezplačno uporabo prostorov, kjer se izvajajo različni programi, ki s pomočjo prostovoljcev nudijo vključevanje posameznikov v dejavnosti, ki jim omogočajo osebni razvoj in doprinesejo k vključenosti v družbo. Občina Logatec je vključena tudi v t. i. Zlato mrežo - Prostofer, ki s prostovoljnimi šoferji opravljajo prevoze starejših in invalidnih oseb od doma do zdravstvenega doma, bolnišnice, trgovine, pošte in drugih ustanov. Število tako uporabnikov kot prostovoljnih šoferjev se povečuje. Obenem se je v letu 2021, po letu dni premora, nadaljevalo sodelovanje s pobrateno občino Repentabor (Italija). V mesecu decembru so že desetič pripeljali humanitarno pomoč v obliki šolskih potrebščin, igrač, oblačil in hrane, ki je razveselila številne, socialno šibke družine, v logaški občini. Pri tovrstni akciji so se ponovno izkazali tako logaški prostovoljci, kot prostovoljci pobratene občine. Obojim pa je skupno, da si želijo ohraniti in obdržati tesne ter prijateljske stike.

 

Oglejte si tudi