Logo MojaObčina.si

Logatec

JUTRI
5°C
-3°C
ČE.
7°C
-5°C

v Galeriji Hiša sonca Logatec in v spletni galeriji JSKD Logatec razstavljajo svoja dela mladi likovniki

V prenovljenih prostorih Galerije Hiša sonca Logatec je od 20. avgusta do 21. septembra na ogled nova likovna razstava. Ob omejitvah, ki jih prinaša novi koronavirus je logaška izpostava JSKD odprla še spletno galerijo, v kateri si je mogoče razstavljana dela ogledati tudi na daljavo. Čeprav spremljanje dogodkov preko spletnih aplikacij nikakor ne more nadomestiti izkušnje v živo, pa vendarle predstavlja neko prilagojeno možnost v dani situaciji.

Logaška izpostava JSKD je po zaključku poletnih prenovitvenih del v prostorih Galerije Hiša sonca pripravila novo likovno razstavo. Od srede 20. avgusta dalje so na ogled otroška likovna dela, ki so prispela na regijski natečaj 3. programa Radia Slovenija – ARS in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti koordinacije Osrednja Slovenija "V objemu zvoka in slike 2020". Namen natečaja je povezovati zvočno in likovno umetniško izražanje, spodbujati slušno senzibilnost otrok, likovno interpretacijo slišanega, nagovoriti otroški notranji domišljijski svet ter z novo izkušnjo povezovanja avdio-vizualnega obogatiti in razširiti prostor otroške in najstniške ustvarjalnosti. Mladi so, glede na starostno stopnjo, ustvarjali na teme treh radijskih iger, dostopnih na  Otroškem portalu RTV Slovenija.

Najmlajšim iz prve tirade je bila razpisana upodobitev radijske igre »Ta pesem ozdravi ribo«, avtorja Jeana Pierra Simeona, v kateri glavna junakinja Zoja poskuša doma ali v mestu najti pesem, s katero bi pomagala svoji ribi, ki umira od dolgčasa. 

Otroci iz druge triade so ustvarjali ob poslušanju radijske igre »Kamen modrosti« po predlogi Andreja Rozman Roze, v kateri Oskar, ki si želi postati detektiv, zaradi te želje natančno opazuje okolico in kmalu opazi nenavadne dogodke in ljudi, ki jih drugi prebivalci ljubljanskega blokovskega naselja ne. Nad šolo ni navdušen, matematika mu ne leži, stežka se uči brati in zato sklepa, da preprosto ni dovolj pameten…. 

Najstarejši iz zadnje tirade pa so ustvarjali na temo radijske igre »Sara« po predlogi Helene Fašalek. Zgodba v osišče postavlja tri otroke, najstnike. Ujamemo jih v trenutku, ko se njihovo življenje zgosti, zaplete in prinaša več vprašanj, dilem in težav, kot rešitev. Zaradi mamine hude bolezni, socialna situacija kaže na ostro omejitev njihovih poklicnih in življenjskih perspektiv, hkrati pa nehote razkrije tudi globljo patologijo družinskih razmerij. 

Čeprav nas je pojav novega koronavirusa presenetil, ohromil in precej omejil naše delovanje, pa ni zaustavil ustvarjalnosti. Prijavni rok smo zaradi karantene podaljšali do konca šolskega leta, mentorice pa so se potrudile, da so poslale likovna dela otrok, ki so nastala ob njihovi spodbudi in spremljanju. Tako je na območni razstavi mladih likovnikov občine Logatec in Ivančna Gorica na ogled kar 54 likovnih del učencev od 1. do 9. razreda. Na natečaju je sodelovalo sedem mentoric z dveh logaških osnovnih šol, pet iz OŠ 8 talcev in dve iz OŠ Tabor, ena avtorica, ki prihaja iz območne izpostave Ivančna Gorica pa sodeluje z individualnim delom. 

 

Razstavljajo:

OŠ 8 TALCEV LOGATEC

1. razred: Ela Draškovič, Ronja Gobec, Zala Hadalin, Zala Ivančič, Julijan Kalšek Kozjek, Vita Markelj, Filip Pivk, Anita Polak, Manca Polak, Erik Peček, Hana Dolenc, Brina Juršič, mentorica Zala Lukan Sedej. 

3. razred: Katja Ajdič, Barbara Dugar, Lucija Dugar, Nike Nicole Franco, Ema Novak, mentorica Zarja Trček.

4. razred: Lon Gorenc, Leneja Gorjanc, Ema Hren, Matija Kermavnar, Lorina Slak, mentorica Urška Župec Mele. 

5. razred: Jalen Jaklič, mentorici Polona Ferjančič in Anita Garafolj.

8. razred: Tinkara Cvetko, Ema Ferič, Etjan Lazarević, Nana Jureš Nikić, Maja Petrovčič, Lea Simšič, Anamarija Škufca, mentorica Urška Župec Mele.

9. razred: Klara Sophie Brand, Zoja Bole Kopač, Tinkara Delux, Neža Fortuna, Neli Grošelj, Lara Jereb, Gregor Kržišnik Mlakar, Izza Nagode, Lina Potočnik, Taj Škerbec, Mark Kristofer Štemberger, Anamarija Turk, mentorica Urška Župec Mele.

 

OŠ 8 TABOR LOGATEC

3. razred: Nyla Pfajfar, Aleksej Razpotnik, Jakob Čuk Tominc, Lara Armentano, Eldisea Canaj, Isa Lozić, Neža Turk, Žana Rudolf, Ela Voljč, mentorica Irena Sivec Maglica.

Adrian Kosijer, Neli Nerad, mentorica Marija Jereb Lukan.

 

OI IVANČNA GORICA

3. razred: Mila Novak, mentorica Neva Vrčko Novak. Razstava je v galeriji na ogled do 21. septembra, od ponedeljka – petka 9.00 – 12. ure, po predhodnem dogovoru je možen ogled tudi izven tega urnika. 

 

Območno razstavo v Objemu zvoka in slike v Galeriji Hiša sonca Logatec si je ogledala članica komisije Mag. Nuša Lapajne Čurin. Med 54 razstavljenimi deli je izpostavila 14 likovnih del, ki izstopajo po kvaliteti. Izbrani avtorji prejmejo priznanja za regijski nivo, vsi sodelujoči pa območna priznanja.

 

Izbrana dela avtorjev:

OŠ 8 TALCEV LOGATEC

1. razred: Zala Ivančič, Manca Polak, mentorica Zala Lukan Sedej. 

3. razred: Ema Novak, mentorica Zarja Trček.

4. razred: Ema Hren, Lorina Slak, mentorica Urška Župec Mele. 

5. razred: Jalen Jakličmentorici Polona Ferjančič in Anita Garafolj.

8. razred: Ema Ferič, Nana Jureš Nikić, Lea Simšičmentorica Urška Župec Mele.

9. razred: Lina Potočnik, Mark Kristofer Štemberger, Anamarija Turk, mentorica Urška Župec Mele.

 

OŠ TABOR LOGATEC

3. razred: Nyla Pfajfar, mentorica Irena Sivec – Maglica.

Adrian Kosijer,  mentorica Marija Jereb Lukan.

 

Vsem sodelujočim in nagrajencem iskreno čestitamo.

 

Razstavo si lahko ogledate individualno ali  v manjših skupinah ter ob upoštevanju varnostnih zaščitnih ukrepov. Obenem ste vabljeni k ogledu del v spletni galeriji na Instagramu, na naslovu: galerija_jskd_logatec.

 

Prilagojeno novim omejitvam bo zaključek 21. 9. 2020 ob 16. uri v zaključenem krogu z mentoricami otrok, katerim se bomo zahvalili za trud in prizadevnost tudi v imenu otrok ter jim izročili priznanja. Po kratkem kulturnem programu bo čas namenjen ogledu razstave in komentarja strokovne spremljevalke ter pogovoru.

 

Tanja-Pina Škufca

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi