Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

SEPTEMBRSKI DOGODKI, RAZPISI, DELAVNICE, TEČAJI ...

Ob vstopu v novo šolsko leto smo na logaški izpostavi JSKD pripravili vrsto razstav in izobraževalnih programov za otroke in odrasle. Vsebine dogodkov in razpisov so tematsko usklajene s praznovanjem Evropskega leta kulturne dediščine in 100-letnici spomina smrti slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Društva, šolske skupine in posameznike tudi vabimo, da se z likovnim, literarnim in plesnim ustvarjanjem vključijo v Evropski teden mobilnosti ter ob Dnevu brez avtomobila predstavijo svoje prispevke.
Že s prvim šolskim dnem, 3. septembra ob 16. uri, vas vabimo v Stekleno galerijo logaške Športne dvorane, kjer bomo odprli razstavo TERRA MYSTICA, 7. bienale otroške keramike. Razstavo pripravlja Društvo likovnih pedagogov Primorja v sodelovanju z logaškima JSKD in Društvom likovnikov. Med razstavljenimi bodo tudi izdelki Delavnice keramike JSKD Logatec, ki so bili nagrajeni z Zlatim priznanjem za kolekcijo, med štirimi prejemniki posebnih priznanji za odličnost pa je tudi naša občanka Sofija Zopellaro Lapajne. Razstavo bo odprl predsednik Društva likovnih pedagogov primorja Vasja Nanut, z zvoki citer pa bo kulturni program obogatila Ema Jeraj. Ob dogodku bo potekala delavnica oblikovanja gline, ki jo bo vodila Darinka Lapajne, mentorica skupine naših mladih keramikov.

Od 3. septembra dalje bo v Avli upravnega centra Logatec na ogled razstava PORTRETI IVANA CANKARJA. Slike, grafike in reliefe so v projektu posvečenemu Ivanu Cankarju, pod mentorstvom prof. Urške Župec Mele, ustvarili učenci od 5. do 9. razreda OŠ 8 talcev. 
V sredo, 12. septembra 2018, ob 18. uri, v Osnovni šoli 8 talcev odpiramo območno razstavo mladih likovnih ustvarjalcev občine Logatec V OBJEMU ZVOKA IN SLIKE. Javnosti bomo predstavili 68 likovnih del otrok od 1. do 9. razreda OŠ, ki so prispela na natečaj JSKD in Radia Slovenija 3. programa - ARS. Z regijsko akcijo smo želeli pritegniti k vključevanju čim širši krog mlade populacije v osrednji Sloveniji ter jo spodbuditi k sodelovanju in razvijanju ustvarjalnosti. Odzvale so se vse tri logaške osnovne šole, otroška likovna šola JSKD in nekaj posameznih avtorjev. Otroci so ob poslušanju radijskih iger  ZAKAJ IMA FIŽOLČEK BEL TREBUŠČEK, NA ČISTEM in BREZ ustvarili raznolike, samosvoje in bogato izpovedne slike, ki pričajo o njihovi občutljivosti glede sodobnih družbenih problemov. Likovne podobe, s katerimi nam mladi odstirajo pogled v njihov bogat čustveno doživljajski svet, lahko pomenljivo nagovorijo tudi odrasle. Razstavo bo odprla vodja logaške izpostave Tanja-Pina Škufca in vsem razstavljavcem ter mentorjem podelila priznanja, kulturni program pa bodo z nastopi popestrili učenci OŠ 8 talcev in Glasbene šole Logatec. Na regijski razpis se je odzvalo dvajset osnovnih šol iz osrednje Slovenije, s katerih smo prejeli 237 likovnih del, od teh 82 del logaških avtorjev. Zaradi prostorskih omejitev smo  maja na regijski razstavi v Logatcu predstavili 46 slik. Med njimi so dela 14. logaških učencev, ki sedaj potujejo po Sloveniji. V začetku prihodnjega leta bo razstava zaokrožila svojo pot s postavitvijo v Domu Ivana Cankarja na Vrhniki.

V petek, 21. septembra ob 19. uri, v Galeriji hiša sonca Logatec odpiramo območno razstavo odraslih likovnikov LIKOVNE PODOBE OB CANKARJEVIH DELIH.  Osem avtorjev z območij izpostav Vrhnika, Logatec in Cerknica, bo predstavilo  likovne interpretacije svojih razmišljanj, ki so jih našli ob prebiranju Cankarjeve literature. Razstavljajo Darinka Lapajne: SKODELICA KAVE, Marcello Notersberg: KRIZANTEMA, Janez Ovsec: ZA VOZOM, Darja Rupnik: ČAS, Milena Rupnik: GRENKOBA, Matevž Škufca: MONNA LISA, Daca Petrič: KO ZABOLI, Janez Slabe: JUTRANJA ZARJA. Razstava  bo na ogled od 21. septembra — 18. oktobra (ogled: pon – pet 9.00 – 12.00 in ob drugih dogodkih v galeriji). Strokovno jo bo spremljala akad. slikarka Nuša Lapajne Čurin, ki bo pred odprtjem ustvarjalcem v pogovoru podala strokovno mnenje o nastalih delih in jim nakazale smernice ter spodbude za njihov nadaljnji ustvarjalni razvoj. Po ogledu vseh območnih razstav v osrednji Sloveniji bo pripravila izbor del za regijsko razstavo (15. novembra v Zagorju ob Savi).

Z 11. Septembrom se ponovno pričenja štirideset urni SLIKARSKI TEČAJ ZA ODRASLE. Srečanja pod mentorstvom akademske slikarke Ane Sluga bodo potekala ob torkih od 17.00 do 120.00. Otroci pa se lahko vključijo v celoletne programe, malčki od  četrtega do sedmega leta v MALO LIKOVNO ŠOLO, v kateri bodo pod vodstvom Polone Pivk Mihevc, na igriv in sproščen način razvijali svojo domišljijo in ustvarjalnost, mladi od osmega do štirinajstega leta v OTROŠKO LIKOVNO ŠOLO, v kateri bodo obenem pridobivali dodatno znanje in poglabljali uporabo likovnih načel. Za otroke od šestega leta naprej in ostale ustvarjalno radovedne pa na novo odpiramo MALO ŠOLO KERAMIKE, v kateri bodo udeleženci pod mentorstvom Darinke Lapajne osvajali tehnike oblikovanja, glaziranja in žganja gline ter pri oblikovanju različnih figur raziskovali sorazmerja med celoto in posameznimi deli.

Osnovnošolsko mladino z literarno likovnim natečajem ENAJSTA ŠOLA DANES vabimo k literarnemu in likovnemu ustvarjanju, katerega rezultate bomo predstavili na zaključni prireditvi 11. decembra V Stekleni galeriji. Za mlade pisce in njihove mentorje smo pripravili še uvodno motivacijsko delavnico, ki bo potekala v Galeriji hiša sonca, v ponedeljek, 10. septembra, s pričetkom ob 17. uri. Tudi odrasle literate nagovarjamo k ustvarjanju ob prebiranju Cankarjevih del. Svoje Utrinke ob pogledu na Cankarjevo literaturo bodo lahko predstavili v Knjižnici Logatec, 19. novembra ob 19.30, še prej pa se udeležili literarne delavnice, v kateri bodo dobili strokovne nasvete za svojo rast in napredek.

Ob Evropskem tednu mobilnosti pa logaška izpostava vabi tudi šole, društva in posameznike, da se vključijo z likovnim, literarnim in plesnim ustvarjanjem na temo ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ. Otroci in odrasli bodo ob Dnevu brez avtomobila, v petek, 21. septembra na Cankarjevi ulici predstavili svoja LIKOVNA POPOTOVANJA, LITERARNE POTO-USTVARJALNICE in ULIČNO PLESNE PERFORMANSE.

Oglejte si tudi