Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Vloga za gradnjo doma upokojencev bo kmalu oddana

Log - Dragomer, september 2020 – Občina Log - Dragomer je še en korak bližje na poti do gradnje Doma upokojencev v Dragomerju. Do gradnje naj bi prišlo v primeru, da bi Dom upokojencev Vrhnika na razpisu pridobil sofinancerska sredstva. Izdelana je tehnična dokumentacija, pripravljena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja, lovili pa naj bi oktobrski rok razpisa za pridobitev do 1,4 milijona evrov sredstev. 

Nov izziv Občine Log - Dragomer in Doma upokojencev Vrhnika, gradnja nove dislocirane enote Doma, dobiva obrise. Podjetje Arhitektura Ušaj je končalo z izdelavo tehnične dokumentacije, znanih pa je že tudi več podrobnosti o načrtovani novi enoti DSO Vrhnika. Kot smo že poročali je Občina Log - Dragomer, potem ko je dobila zeleno luč občinskega sveta, na državo prenesla občinsko zemljišče v bližini osnovne šole ter tako odprla možnost za pripravo projektov za gradnjo enote doma upokojencev. DSO Vrhnika, ki bi prevzel gradnjo in upravljanje nove enote, bo sredstva za financiranje projekta poskušala pridobiti na javnem razpisu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na javnem razpisu bodo sredstva namenili izvajanju dnevnih oblik varstva in zagotavljanja začasnih namestitev za starejše. Predvideno je sofinanciranje 30 projektov v skupni višini 21,5 milijona evrov, ki bodo sofinancirani iz javnih sredstev v višini do 100 % realiziranih upravičenih stroškov projekta. Prijavitelj pa je opravičen do največ 1,4 milijona evrov sredstev. »Izziv priti do enote javnega zavoda doma za upokojence se nam je približal tako zelo, da ga lahko zagrabimo z roko, zato smo se odločili, da gremo temu izzivu naproti. Začelo bi se s postopki za izgradnjo in pridobitev enote, podaljška Doma starejših občanov Vrhnika, « je motive za sodelovanje z DSO pojasnil župan Miran Stanovnik. Na občini pa so še pojasnili, da so na občinskem svetu, ki je potekal septembra, naredili korake za oprostitev plačila komunalnega prispevka: »Ker gre pri izgradnji enote za objekt družbenega pomena in izjemnega pomena tako za Dom Upokojencev Vrhnika kot tudi našo občino, smo s spremembo občinskega odloka omogočili oprostitev plačila komunalnega prispevka.« 

 

Investicija ocenjena na skoraj 1,5 milijona evrov

Dom upokojencev Vrhnika načrtuje gradnjo enote za zagotavljanje začasnih namestitev za bivanje dvajsetih stanovalcev, ki bi bivali v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah. Pritlični objekt z ravno streho bi v primeru uspešnega nastopa na javnem razpisu zgradili na travniku ob Šolski cesti, v neposredni bližini osnovne šole. Dobrih 1000 m2 bruto bivalnih prostorov bi bilo namenjenih začasnemu bivanju, zbiranju, druženju, prehranjevanju, dnevnim aktivnostim in počivanju starejših občanov, ki bi v objektu začasno živeli. V ta namen je v objektu predvidenih več dnevnih prostorov, kjer bi se starejši občani med seboj družili, v njih bi potekale različne dnevne aktivnosti. V objektu naj bi bilo na razpolago 15 sob, in sicer 10 enoposteljnih ter 5 dvoposteljnih sob. Vse sobe imajo načrtovano lastno kopalnico, primerno tudi za invalide. Sobe imajo urejen izhod na teraso in zelenico pred objektom. Okolica objekta naj bi bila urejena z zelenicami, parkovno ureditvijo, parkirišči za dvanajst vozil ter dovozno cesto. 

Načrtovani objekt bi služil Domu upokojencev Vrhnika kot enota za zagotavljanje začasnih  oblik varstva. Namen investicije je zagotoviti kapacitete in prostore, kjer bi lahko starejšim osebam ponudili takojšno oziroma hitrejšo namestitev, ko bi jo le ti zaradi poslabšanja svojega zdravstvenega stanja in pridruženih starostnih težav potrebovali. Kapacitete začasnih nastanitev v enoti v Logu – Dragomer bi se nato sproščale s premestitvijo stanovalca v matično enoto. Tako bi zagotovili učinkovito in hitro reševanje stisk in potreb starostnika po namestitvi ter učinkoviteje nadomestili prazne kapacitete v matičnem domu po odhodu stanovalca. Kot so ugotovili pripravljavci tehnične dokumentacije, imajo take možnosti delovanja tudi pozitivne finančne učinke, saj bi tako lahko zagotavljali kontinuiteto zasedenosti kapacitet. Z zagotavljanjem začasnih namestitev bi lahko ohranili oziroma tudi povečali število zaposlenih, kar pozitivno vpliva na zaposlovanje. 

 

Bolj prijazen prehod iz domačega okolja

Cilj investicije je zagotoviti ustrezne in sodobne bivalne pogoje stanovalcem, predvsem pa zagotoviti mesta za začasne namestitve, saj se potrebe po teh iz dneva v dan povečujejo. Objekt je zasnovan tako, da veliko izhodov in skupnih prostorov omogoča pogoje za druženja in  aktivnosti ter povezovanje z okoljem z drugimi interesnimi skupinami skozi različne dejavnosti.

V enoti bodo zagotovljeni pogoji za izvajanje sodobnih oblik in metod dela v manjših bivalnih enotah,  gospodinjskih skupinah, kar bi starostnikom omogočilo bolj prijazen prehod iz domačega okolja. Z gradnjo doma želijo v enoti zagotoviti tudi različne programe, ki bi bili povezani z okoljem in matično enoto, zagotoviti integracijo stanovalcev doma z okoljem in različnimi interesnimi skupinami, s čimer bi lahko zagotavljali višjo kakovost bivanja starostnikov in izpolnjevanje njihovih življenjskih, socialnih in psihosocialnih potreb. Ob ustrezni infrastrukturi pa bodo poskušali zagotoviti še kakovostno izvajanje standardnih in nadstandardnih storitev ter programov institucionalnega varstva za stanovalce doma kot tudi starostnike v okolju skozi različne oblike medgeneracijskega sodelovanja in aktivnosti v okolju. 

 

V. L.

Oglejte si tudi