Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 21.10.2017

pretežno oblačno
Ponoči in zjutraj bo na Primorskem in delu Notranjske zmerno do pretežno oblačno, proti vzhodu pa bo vse več jasnine, predvsem v Prekmurju je še možna jutranja megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, v zatišnih legah severne Slovenije okoli 4 stopinje C.
8°C | 19°C
nedelja, 22.10.2017
10°C | 13°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 14°C
torek, 24.10.2017
4°C | 18°C
Opozorila
Petek, 20.10.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
19°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

V prihodnjih desetih letih predvidenih 15 ......


NOVICE

| |
16.01.2016      12:18
A A

V prihodnjih desetih letih predvidenih 15 strateških aktivnosti


Strategija razvoja Občine Log - Dragomer 2016–2025 je narejena. Predvideva izvedbo projektov v okviru petnajstih strateških dejavnosti za razvoj gospodarstva, kmetijstva, turizma, prometa, okolja, izobraževanja, športa, kulture, zdravstva, sociale in varnosti. Kateri projekti bodo imeli prednost in kdaj naj bi jih izvedli, bo znano, ko bodo izdelali dveletne izvedbene načrte. Strategija razvoja je nastala kot skupek potreb in idej sodelujoče javnosti ter vsebuje nekatere strateške dejavnosti, za katere je že sedaj jasno, da jih morda ne bo mogoče izvesti. Njihova izvedba namreč ni odvisna od volje občine in odgovornih oseb, ki bodo zadolžene za posamezne projekte, temveč od zainteresiranosti zunanjih partnerjev in njihovih virov financiranja.


Deli:

V prihodnjih desetih letih je za razvoj občine v dokumentu predvidenih petnajst strateških dejavnosti, za katere bo skrbelo sedem odgovornih oseb, ki jim bodo pri uresničevanju projektov pomagale sodelujoče ekipe. Uresničitev vseh strateških dejavnosti naj bi vodila do novih delovnih mest, čistejšega okolja, boljše zadovoljitve izobraževalnih, kulturnih in družabnih potreb občanov, večje in širše socialne varnosti ter vključenosti, večjega zaupanja v občinske strukture ter manj nesreč na cestah. Povečal naj bi se delež samooskrbe z lokalno in ekološko pridelano hrano, dobili naj bi več naložbenih sredstev in boljše izvedli razvojne projekte, vse skupaj pa bi pripeljalo do večje pripadnosti občini. Strateške dejavnosti, ki jih naštevamo v nadaljevanju, so med seboj povezane, uresničitev ene pa naj bi vodila v izvedbo druge.

 

1. Redno analizirati in racionalizirati poslovanje in zaposlovanje

Za to bo skrbel direktor občinske uprave, ki naj bi vanjo vpeljal procese za boljšo učinkovitost, kakovost dela, motivacijo in usposobljenost zaposlenih ter med drugim tudi znižanje stroškov poslovanja.

 

2. Pripraviti seznam potencialnih virov, projektov in partnerjev na področju sofinanciranja

Tudi ta strateška dejavnost bo v domeni direktorja občinske uprave. Ta naj bi skrbno načrtoval in pridobival potencialne vire financiranja za občinske projekte. Kot je pojasnil podžupan Simon Strgar, uresničitev projektov ne bo možna brez virov financiranja: »Mi denarja, kot občina nimamo, zato želimo dobiti evropski denar. Do sedaj smo pogledali, za kaj bo Evropa dajala denar in katere institucije v Sloveniji bi nam lahko pomagale, da bomo pripravili vloge, s katerimi bomo prišli do teh evropskih milijonov.«

 

3. Ugotoviti smiselnost ustanavljanja organov na nižjih ravneh občine

Za skrbnika tega ukrepa je bil imenovan Vilijem Kosednar. Predvidena je izvedba ankete, ki naj bi pokazala, ali je smiselno ustanavljati organe na nižji ravni lokalne samouprave v občini (na primer krajevne odbore, krajevne  oziroma vaške (skupnosti …), hkrati pa naj bi pregledali predpise s tega področja ter opredelili možne vsebine, obsege in oblike dela ter med drugim tudi, kakšne so kadrovske, prostorske, materialne in finančne možnosti za delovanje organov na nižji ravni lokalne samouprave v občini.

 

4. Izdelati vizijo razvoja Barja

Za skrbnika te dejavnosti je delovna skupina imenovala Darijana Novaka. Vizijo razvoja Barja naj bi izdelala delovna skupina. Pri tej aktivnosti naj bi se občina poskušala povezati s sosednjimi občinami ter poiskala skupne interese ter sinergije delovanja. »Barje želimo v naravnem smislu ohraniti takšno, kot je, in poiskati ter izkoristiti turistični potencial, predvsem v smislu dnevnega turizma,« je pojasnil podžupan Simon Strgar.

 

5. Vzpostaviti sistem energetske samooskrbe na osnovi URE (učinkovita raba energije) in rabe OVE (obnovljivi viri energije)

Odgovorna oseba, ki bo skrbela za to področje, bo podžupan Simon Strgar. Projektna skupina naj bi poiskala primere dobre prakse ter možne oblike in rešitve lokalne energetske samooskrbe, narejen naj bi bil strateški načrt, skrbeli naj bi za vire financiranja za izvedbo projektov, med drugim pa naj bi začela delovati tudi občinska pisarna za energetsko oskrbo in varčevanje ter sanacijo stavb. Strgar: »Želimo izkoriščati še kakšne druge vire energije, ne samo kurilno olje, drva in zemeljski plin, ampak tudi sonce ter, na primer, energijo, ki jo dobimo iz toplotnih črpalk. V Sloveniji obstajajo primeri dobre prakse. Zakaj jih ne bi pripeljali tudi k nam? Javni objekti v občini in tudi marsikateri zasebni objekti so energetsko potratni, želimo, da bi bili energetsko varčnejši.«

 

6. Vzpostaviti medobčinsko skupino za določanje in izvajanje skupnih nalog

Nosilec te strateške aktivnosti bo župan Miran Stanovnik, ki naj bi poiskal skupne interesne točke s sosednjimi občinami ter s sodelavci pripravil projekt sodelovanja.

 

7. Vzpostaviti sistem sprotne in celovite komunikacije med občani in občinsko upravo

V okviru te strateške dejavnosti naj bi izdelali in sprejeli občinski kodeks etike ter ustanovili častno razsodišče, izboljšali občinsko spletno stran in neposredno komunikacijo med občani in člani občinske uprave. Obveščanje občanov o načinu delovanja občine naj bi bilo posredovano na enostaven, razumljiv, argumentiran in podatkovno neoporečen način, takšno naj bi bilo tudi pisanje prispevkov v občinskih glasilih. Med drugim pa naj bi vpeljali še redna polletna srečanja občinske uprave z občani na zborih občanov.

 

8. Pripraviti predlog za dodatni avtobusni postaji in primestno železnico

Kakšne so potrebe občanov po javnem prevozu na relaciji Vrhnika–Ljubljana naj bi izvedeli s pomočjo ankete. Pripravljena naj bi bila prometna študija, LPP pa naj bi poslali zahtevo za uvedbo dveh dodatnih avtobusnih postaj ter povečanje pogostosti voženj medkrajevnega avtobusa. »Z LPP-jem smo že preverili vse možnosti. Najbolj aktualna za našo občino bi bila integracija obstoječih medkrajevnih linij z linijami mestnega prometa, kar pomeni, da bi občino Log - Dragomer vključili v cono 2, kar bi na eni strani pomenilo nižanje cene mesečnih vozovnic in uvedbo možnosti brezplačnega koriščenja mestnega avtobusa v okviru 90 minut, na drugi strani pa bi vsi, ki se v Ljubljano vozijo na delo, imeli nižje nadomestilo za prevoz. Ker je ta dilema tako odprta, bomo izpeljali anketo in se na njeni osnovi poskušali odločiti, kaj je bolj primerno za našo občino,« je pojasnil direktor občinske uprave. V strategiji so predvideli še zahtevo po obnovitvi železniške proge Ljubljana–Vrhnika oziroma primestne železnice Vič Ljubljana. »Glede projekta železnice se ta trenutek na nivoju države nič ne premika. Projekt je tako odložen na prihodnost, ko bo aktualen. V smislu finančnih vložkov je namreč tako velik, da presega moč posamezne občine,« je še dodal Rojec.

 

9. Vzpostaviti sistem lokalne prehranske samooskrbe

V okviru tega projekta naj bi občina zagotovila zemljišče za ekološko prehransko proizvodnjo, ki bi ga zainteresirani občani lahko najeli po simbolični ceni. Vzpostavljena naj bi bila tržnica doma pridelane ali predelane hrane, na kateri bi povrtnine in sadje prodajali tudi kmetovalci iz naše občine. »Cilj je pridelati in porabiti več lokalne hrane bodisi z zagotovitvijo tržnice, bodisi z območjem, kjer bi lahko tisti, ki nimajo svojih vrtov, vrtičke najeli in pridelovali hrano.«

 

10. Urediti zasnovo dejavnosti in prostorsko zasnovo za os družbenih dejavnosti, občinski center, krajevni središči naselij Dragomer in Log pri Brezovici ter prostore za srečanja v zaselkih Lukovica, Log Vas in Jordanov kot

V okviru te strateške dejavnosti, za katero bo prav tako odgovoren podžupan Strgar, naj bi načrtovali javne programe oziroma dejavnosti, ki se bodo razvijale v občini, objekte in njihovo umeščenost v prostor. Obenem je v načrtu tudi urediti središči Dragomerja in Loga, načrtovali pa bodo še prostore za srečevanje občanov. »Želimo izvedeti, kako naj bi ta občina izgledala čez 10, 20, 50 let. Kakšno bo jedro Dragomerja, jedro Loga, kaj bi želeli imeti v Jordanovem kotu, kaj na Lukovici. V načrtu je izdelava prostorske zasnove naselij ter načrtovanje dejavnosti, ki bi jih razvijali v posameznih naseljih.«

 

11. Zgraditi kanalizacijski sistem s čistilno napravo, izboljšati komunalne storitve in zmanjšati onesnaženost

Med prioritetnimi izvedbenimi projekti, ki so pogojeni s sofinanciranjem, je izgradnja učinkovitega kanalizacijskega sistema s čistilno napravo. V okviru te strateške dejavnosti, za katero bo odgovoren župan, je predvideno izboljšanje sistema ravnanja s komunalnimi odpadki ter vzpostavitev sistema za nadzor in preprečevanje vseh ostalih oblik onesnaževanja (hrup, svetloba …), kar bo vodilo v čistejše okolje.

 

12. Vzpostaviti občinske zdravstvene storitve (splošne, zobozdravstvene, pediatrične)

V okviru tega je predvidena vzpostavitev zdravstvenega centra s splošno, pediatrično in zobozdravstveno ambulanto ter lekarno. Preučili bodo, kakšen bi bil najprimernejši model izvedbe (najem, naložba, javno-zasebno partnerstvo, prodaja, možnost sofinanciranja iz zunanjih virov …), poiskali bodo investitorja oziroma prostore za najem ter med drugim izdelali projekt in v primeru gradnje novega objekta pridobili gradbeno dovoljenje.

 

13. Zagotoviti varne peš in kolesarske poti ter prehode čez cesto

Varne peš in kolesarske poti od Lukovice do Jordanovega kota ter prehode za pešce naj bi zagotovili hitro, saj gre za manjše naložbene posege z velikim učinkom na varnost. Za uresničitev tega je bil imenovan svetnik Andrej Jerman Blažič, ki naj bi tako poskrbel za manj nesreč na cestah oziroma večjo varnost, zlasti otrok na poti v in iz šole. »Zahteve glede sredstev pri tem projektu niso velike, ker je vprašanje varnosti deloma že rešeno v okviru kolesarskih poti in pločnikov, ki se financirajo s strani evropskih sredstev. Nekatere stvari so ostale nerešene – nimamo povezave skozi celotno občino in nimamo povezav od najbolj zgoščenih delov naselja do šole. V tem kontekstu bo pomembna pripravljenost lastnikov travnikov, da omogočijo izvedbo tega projekta. Sprejet je bil predlog, da bi vprašanje varnosti, vsaj začasno, reševali z določenimi posegi za umirjanje prometa in za povečanje varnosti,« je povedal Jerman Blažič.

 

14. Vzpostaviti sistem občinskega medgeneracijskega dnevnega varstva, vzgoje, izobraževanja in razvedrila

Gre za vzpostavitev medgeneracijskih izobraževalnih in razvedrilnih dejavnosti s programi izobraževanja za starejše in mlajše, programom dnevnega varstva starejših občanov, predavanji, prireditvami ob občinskem prazniku. »V občino bi radi vpeljali nekaj novega. Želimo si, da bi starejšim, ki ne morejo poskrbeti zase, zagotovili prostor, kjer se lahko družijo s svojimi sovrstniki ali pa imajo oskrbo,« pojasnjuje podžupan.

 

15. Vzpostaviti sistem socialne pomoči in sodelovanja z dobrodelnimi organizacijami

Za to področje je bil kot skrbnik imenovan svetnik Domen Cukjati. Na tem področju naj bi preučili možnost vpeljave obiskovanja na domu ali pomoči pri oskrbovanju z živili oziroma pri hišnih opravilih. Preučili bodo, kakšne so potrebe občanov ter primeri dobrih praks.

 

V. L. 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!