Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

S KUD Kosec ste spoznavali nove tehnike

Tokrat smo za vas pripravili delavnico izdelovanja belokranjskih pisanic in servietne tehnike.

V KUD Kosec smo gostili Ivico Glušič. Ta nas je popeljala v svet servietne oz. tehnike "decoupage", ki je preprosta, stroškovno nezahtevna, a obenem izjemno učinkovita za ustvarjanje. Beseda "decoupage" izhaja iz francoske besede "decouper", kar pomeni rezati, manjšati. Umetnost lepljenja in lakiranja papirja na leseni podlagi je nastala kot poceni in hiter način posnemanja stilizirane umetnosti slikanja in lakiranja, ki so jo odkrili na Kitajskem. Vzpon grafične industrije je omogočil, da je poslikan papir postal dostopnejši in tehnika "decoupage" je postala ena najbolj priljubljenih med ročnimi deli žensk v viktorijanski dobi, priljubljena pa je tudi v današnjem času. Na delavnici smo izvedeli, da najlepše izdelke dobimo, če ustvarjamo na temnejši podlagi, na primer kamnih. Najprej je potrebno iz prtička izrezati motiv, očistiti kamen, ki ga nameravamo krasiti, ter z delom začeti spodaj. Pri prtičku uporabimo le vrhnji potiskan sloj, ki ga moramo na podlago nanesti zelo previdno, da se ne strga. Julijana nam je pripravila majhne bele vrečke iz platna, na katere smo nanesli velikonočne vzorce. V vrečice smo dali čokoladne bombone in nastala so lepa velikonočna darila.

22. marca smo v prostorih KUD Kosec z mentoricama Marinko Mojškerc in Janjo Zadnikar izdelovali belokranjske pisanice. Jajce smo prebodli z iglo, da smo lahko izpihali vsebino. Mize smo zaščitili s časopisnim papirjem, pripravili čebelji vosek, sveče, pisalke in spihana jajca. Pisalko smo napolnili z voskom, ga nad plamenom segreli in začeli risati po jajcu. Oblikovali smo vzorce različnih vrst. Ko je bilo jajce poslikano z vseh strani in lepo zapolnjeno, smo ga nataknili na palčko in potopili v rdečo barvo. Nato smo z voskom še enkrat prebarvali tiste površine, ki smo jih želeli ohraniti rdeče. Zatem smo jajce potopili v črno barvo. Posušeno jajce smo segreli s sušilcem za lase. Vosek se je stopil in barve so stopile na površje. Sledila je izdelava volnenih rdečih cofkov in trakov, ki smo jih s pomočjo tankih žičnatih kljukic potegnili skozi jajce. Na koncu smo jajce premazali s slanino, da se je zasvetilo. Belokranjska pisanica je bila končana.

V KUD Kosec se počasi zaključuje prva polovica leta in s tem tudi delavnice. Na tem mestu bi se zahvalila mentorjem za vestno delo in krajanom za obiske. Ponovno se vidimo jeseni.

 

KUD Kosec

Oglejte si tudi