Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V občini že brezplačen internet za vse

Log – Dragomer, september 2020 – Na najbolj množično obiskanih javnih mestih v Občini Log - Dragomer že lahko brezplačno uporabljate popolnoma odprto brezžično internetno omrežje. Povežete se lahko na eno izmed 16 dostopnih točk, uporaba wifi-ja pa časovno ni omejena.

Brezplačno, popolnoma odprto brezžično internetno omrežje že deluje. Občina Log - Dragomer je v okviru evropsko financirane pobude WIFI4EU vzpostavila šestnajst brezžičnih dostopnih točk do interneta. Z brezplačnim internetom so pokrite najbolj množično obiskane javne površine v občini, lokacije, kjer se zbira največ ljudi. »Zadovoljni in veseli smo, da smo našim občanom omogočili enake pogoje in razvojne možnosti, kot jih imajo na tem področju drugi prebivalci EU. To je eden izmed projektov, kjer smo v koraku s časom in občanom omogočamo kar je danes standard,« je povedal podžupan Simon Strgar. 

 

16 dostopnih točk

V središču Dragomerja je vzpostavljenih šest dostopnih točk. Do interneta lahko dostopate v notranjosti Toskane in Doma krajanov, pokrita so vsa teniška igrišča, igrišče vrtca, parkirišče pred gasilskim domom, balinišče ter tudi peščeno parkirišče pri vrtcu. V središču Loga je vzpostavljenih pet dostopnih točk, tri pokrivajo notranjost novega upravnega središča, dve pa loški športni park. Do dveh dostopnih točk lahko dostopate tudi pri objektu Prostovoljnega gasilskega društva Log, pokrivata pa tako notranjost kot zunanjost objekta. Pri osnovni šoli pa se lahko povežete na eno izmed treh dostopnih točk, do interneta lahko dostopate tako v notranjosti osnovne šole, kot v njeni neposredni okolici.

 

Kot so nam pojasnili na Občini so se pri izbiri lokacij spraševali, kjer se giblje največ ljudi oziroma kje se odvija javno življenje. »V Dragomerju je najbolj množično obiskano središče, ker je tam  vrtec, ker je tam gasilski dom, ker je tam dom krajanov, ker je tam športni park in Toscana. Podobno je tudi na Logu, središče javnega življenja je tam v športnem parku in v občinskem upravnem centru. Gasilski dom na Logu je bil izbran zato, ker se tam odvija veliko prireditev, osnovna šola pa zato, ker se tam giblje največ ljudi.«

 

Brezplačen internet s hitrostjo 30/10

Brezplačno omrežje je popolnoma odprto. Uporaba je brezplačna, časovno neomejena, neomejen pa je tudi prenos podatkov. Hitrost prenosa podatkov je omejena na  30/10 MB/s, na vsako točko pa se lahko naenkrat poveže okoli 200 uporabnikov. Prijava v omrežje je popolnoma brezplačna, za dostop do omrežja ni potrebna registracija, prav tako ni potrebno vpisovati nikakršnih podatkov. Za dostop do omrežja  potrebujete le IT komunikacijsko napravo, torej pametni telefon, prenosni računalnik, tablični računalnik ali dlančnik. 

Omrežje je vzpostavilo podjetje A1, ki je bilo maja izbrano na razpisu. »Dostopne točke že delujejo, omrežje je bilo izvedeno skladno z razpisnimi pogoji in v  roku,« je pojasnil podžupan Simon Strgar. Naj spomnimo, da je Občina Log - Dragomer na razpisu evropsko financirane pobude WIFI4EU dobila 15 tisoč evrov za vzpostavitev šestnajstih brezplačnih wifi točk. »Stroške opreme in njene namestitve je pokrila Evropska komisija, občina pa bo najmanj tri leta krila stroške povezljivosti,« so nam še povedali. Evropska komisija želi s programom WIFI4EU državljanom in obiskovalcem v Evropi omogočiti brezplačni wifi dostop do interneta na javnih mestih. 

 

V. L.

Foto: V. l.

Oglejte si tudi