Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

V Log - Dragomerju se  jeseni odpirajo vrata pisarne za starejše!

V občini Log - Dragomer deluje lokalna akcijska skupina na projektu Podaj roko, ki se je srečala še zadnjič pred poletjem, tokrat v živo. Že v prejšnjih številkah smo pisali o prizadevanjih skupine za kakovostno staranje v občini. Vsa dosedanja srečanja so bila namenjena ugotavljanju pristnih potreb, smiselnih željah, zbiranju mnenj in vizij občanov in oblikovanju nadaljnjih prizadevanj za starosti prijazno skupnost. Pripravili smo tudi študijo o medgeneracijskem sožitju in kakovostnem staranju, saj je za nadaljnje načrtovanje potrebno tudi znanje, da se skupaj lahko odločimo za tisto, kar je najbolj smiselno za skupnost.
Na četrtem srečanju 3. 6. 2021 smo se lotili že konkretnejšega načrtovanja na podlagi strateških usmeritev. Posebno vlogo smo namenili informiranju in ozaveščanju in se vprašali o korakih, ki nas bodo vodili do tega, da bodo prav vsi občani v občini Log - Dragomer obveščeni o vsem, kar se dogaja na področju staranja in medgeneracijskega sožitja. Pogovarjali smo se o vzpostaviti učinkovitega sistema informiranja, ki bo doseglo vse starostne skupine; informacije posredujemo na krajih, ki jih starejši pogosto obiskujejo - zdravstvena ambulanta, lekarna in druga krajevna središča. Socialno izoliranim starejšim ljudem posredujemo informacije osebno po telefonu ali z obiskom na domu, informiramo pa tudi preko lokalnih radijev, časopisov in s tiskanimi gradivi, ki jih pošljemo po gospodinjstvih. V tiskanih sporočilih na občinskih tablah, zloženkah, uradnih obrazcih in v drugih besedilih uporabljamo večje črke, glavne misli pa so poudarjene z jasnim in krepkim tiskom. Pri sporočanju uporabljamo preproste, znane besede v kratkih in nezapletenih stavkih. Informacije pošiljamo tudi elektronsko preko občinskih in drugih spletnih strani in poleg obveščanja o aktualnem dogajanju spregovorimo tudi o pomembnih strokovnih temah o starosti.

Zelo pomembno vlogo informiranja in ozaveščanja pa bo imela tudi Pisarna za starejše, ki nastaja v okviru projekta Podaj roko. Pisarna bo namenjena  podpori starejšim pri reševanju različnih stisk in problemov. Predstavlja delovni prostor, kjer je mogoče na enem mestu pridobiti vse osnovne in podrobne informacije o različnih vsebinah za starejše, kot npr.: o aktualnih dogodkih, o prostovoljskih skupinah in njihovih uslugah – podpore in pomoč starejšim in njihovim svojcem pri reševanju različnih stisk in problemov, o izobraževanjih in svetovanjih na različnih področjih itd. Pisarna bo delovala v stavbi občinske uprave Log - Dragomer, nasproti lekarne in ambulante ter bo dostopna z dvigalom.

Pisarna pa bo prav tako prostor vseh občanov – poleg aktivnih starejših in tistih, ki že potrebujejo pomoč in oskrbo, bo ta namenjena tudi tistim, ki starejše oskrbujejo; torej svojci, prijatelji, sosedje; za ljudi, ki so pred upokojitvijo in za mlado in aktivno delovno generacijo, kjer prostor pisarne omogoča tudi medgeneracijsko povezovanje. Vsi, ki  bomo del pisarne, se bomo skupaj trudili, da bo pisarna za starejše prostor, kjer je prisotna volja, znanje, potrpežljivost, vztrajnost za aktivno in kakovostno staranje v občini Log - Dragomer.

Zato ste vabljeni prav vsi, da pisarno sooblikujete (pišite nam na elektronski naslov katja@iat.si) ali pa nas od septembra dalje obiščete v pisarni - skupaj bomo iskali rešitve, se pogovarjali, se učili drug od drugega in odpirali pomembne teme.

Pisarna za starejše bo svoja vrata odprla septembra in že sedaj Vas toplo vabimo, da se nam pridružite tudi na njenem uradnem odprtju 6. 9. 2021!

Katja Bhatnagar, koordinatorica mreže programov na projektu Podaj roko


Oglejte si tudi