Oceni objavo

Festival športa in dobre volje znova povezal športnike

Log - Dragomer, 3. september 2022 – Športfejst je nazaj. Po dveh letih epidemičnega premora so se na lepo septembrsko soboto v Športnem parku Dragomer in Log ponovno zbrali ljubitelji športa ter vsi, ki radi preživljajo čas v naravi, v dobri družbi ter ob glasbi.

Prvi vikend v septembru je v občini Log - Dragomer, tako kot v predepidemičnih časih, minil v znamenju športa in druženja. Občina je po dveh letih premora ponovno gostila največjo občinsko športno-zabavno prireditev Športfejst. Tega so zaznamovali dober obisk, prijetno vzdušje ter lepo vreme. Znova so moči združila številna društva, ki delujejo v občini, taktirko pa je prevzelo Balinarsko športno društvo Dragomer.

 

Pestro že navsezgodaj zjutraj

Tako kot v preteklih letih so tudi tokrat na svoj račun lahko prišli ljubitelji različnih športnih disciplin, poskrbljeno pa je bilo tako za mlajšo kot starejšo generacijo. Kljub temu da se je večji del prireditev odvil v dragomerškem športnem parku, je bilo pestro tudi na Logu. Že navsezgodaj zjutraj so športno obarvan dan odprli »Vedno poskočni Ložani« iz DU Log s prikazom jutranje telovadbe. »V okviru Športfejsta DU Log vsako leto organizira družinski pohod za vse občane. Letos smo čudovit sončen dan začeli z jutranjo telovadbo v ŠP Log. Izmenično so jo vodili člani Dragomer - Lukovica »Vedno poskočni« in DU Log »Poskočni Ložani«. Po intenzivni telovadbi se je prilegel počitek ob kavi in domačem pecivu,« nam je povedala predsednica DU Log, Branimira Brecelj.

Člani DU Log so dan nadaljevali s tradicionalnim družinskim pohodom po občinski poteh, tokrat so se iz Športnega parka na Logu odpravili na pohod na 399 m visoko Ferjanko. »Cilj smo v prijetnem vzdušju  vsi dosegli brez težav. Odpravili smo se do vikenda Nevenke in Rafla, kjer je vpisna knjiga za obiskovalce. Ferjanka je zelo priljubljena turistična točka naše občine. Na nekdanji Filipičevi domačiji je tudi spominska tabla z zapisom, da je bil na tem mestu, Tabor 2. čete prvega bataljona Dolomitskega odreda v letu 1942. Hribovje v katerega zavetju leži naša občina ima še 491 m visok Veliki vrh (Iloviški vrh), Zablat 401 m, Tičnica 401 m in Debeli hrib (Žaba) 540 m. V korona času in zaprtju občine smo ugotovili, kako dragocene in z gozdnimi sadeži radodarne so te naše vzpetine,« je še povedala naša sogovornica, ki se je vsem pohodnikom in jutranjim poskočnežem zahvalila za udeležbo. Dodala je, da so na lepo sončno soboto  uživali v skupnem druženju Ložanov in Dragomerčanov ob prigrizku, osvežilni pijači in odličnem ter raznovrstnem Nevenkinem pecivu.

 

Medtem je v loškem športnem parku na prenovljeni plezalni steni društvo ŠPD Korenjak pripravilo dan odprtih vrat. Kot smo izvedeli, se po poletnem premoru na steno vračajo njihovi stalni člani, v društvu pa bodo veseli tudi vseh novih plezalnih navdušencev. Ti so lahko dopoldan izkoristili zato, da so poskušali streti balvanske probleme ali pa preplezali manj zahtevno otroško steno. Lan Moscha iz ŠPD Korenjak nam je povedal, da je največ obiskovalcev prišlo po informacije o načinu dela v njihovi začetni skupini. »Vsi, ki so danes prišli, so lahko spoznali naš način dela in stene, na katerih potekajo treningi. V društvu nam je pomembno, da se otrok v tem športu najde in da si želi hoditi k nam. Zato so prvi treningi za novo vpisanega člana brezplačni. Starši so lahko na njih prisotni, kar jim omogoča, da dobijo vpogled v naš način dela in si pridobijo zaupanje. Naši trenerji pa lahko presodijo, ali si otrok resnično želi plezati in ali je socialno in gibalno dovolj zrel za izbrano skupino. Otroci se plezanja učijo skozi igro, pri tem pa osvojijo še spretnosti, ki jim prav pridejo v vsakodnevnem življenju.« Moscha dodaja, da lahko člani trenirajo v štirih skupinah, poleg začetne še v nadaljevalni in tekmovalni, starejša generacija pa se po napornem dnevu lahko sprosti na treningih rekreativne skupine.

 

Zabavno je bilo tudi na travnati zelenici, kjer so se v okviru društva Zaživi življenje igrali družabno-športno igo Štrbunk. V telovadnici Osnovne šole Log - Dragomer pa so potekale Žabje cheer delavnice. »Žabice smo na Športfejstih že od začetka te prireditve. Zelo smo veseli, da po dveh letih lahko ponovno predstavimo naš program. Že zjutraj smo imeli na osnovni šoli delavnice, ki se jih je udeležilo preko 40 obiskovalcev. Zelo smo veseli, da se k nam vračajo že otroci naših Žabic. Letos namreč Žabice praznujemo že 25 letnico. Hvala, dragi občani, draga lokalna skupnost in vodstvo občine za vso dolgoletno podporo. Obljubljamo, da bomo še naprej  tako pridno delali,« je povedala Katarina Andlovic.

 

Glavnina popoldanskega dogajanja v Dragomerju

V Dragomerju so medtem v jutranjih urah pohodniki pod vodstvom PD Rega odšli na družinski pohod na Ključ, na balinišču v Športnem parku v Dragomerju pa so se začele meriti balinarke. BŠD Dragomer, ki je sicer prevzelo organizacijo letošnjega Športfejsta, je tokrat pripravilo ženski balinarski turnir, s katerim so obeležili okroglo, deseto obletnico ženskega balinanja v BŠD Dragomer. Kot nam je zaupal Branko Šefran so se v društvu izjemno razveselili odziva, saj so se turnirja udeležile vse povabljene ekipe, dve celo iz Primorske. V napetih bojih, ki so potekali preko celega dneva so na koncu slavile domačinke Dragomerške smrklje pred ekipo iz Polhovega Gradca. Tretje so bile Ižanke, četrto mesto pa so osvojila dekleta iz Logatca.

 

Poskrbljeno je bilo tudi za vse kolesarske ljubitelje adrenalina. Ti so se lahko pomerili v vožnji na čas iz Žabe. Spusta se je udeležilo kar 49 tekmovalcev. Najhitrejši med vsemi pa je bil Matjaž Istenič.

 

Organizatorji so tudi tokrat poskrbeli za zanimiv spremljevalni program. V Društvu prijateljev mladine Log Dragomer Lukovica so poskrbeli za najmlajše. Ti so lahko ustvarjali na delavnicah, se pomerili na poligonu in različnih športnih igrah ali pa se odpravili na lov za zakladom po bližnjih ulicah. Zabave in smeha ni manjkalo, nadobudni raziskovalci pa so se razveselili sladkega presenečenja, ki jih je čakalo na koncu »lova«.  

 

Tudi večerni, zabavni del prireditve je bil lepo obiskan, je naša opažanja potrdil Simon Strgar, s katerim se je strinjal tudi župan Miran Stanovnik. »Res je  lepo videti, ko se na enem mestu zbere mladina in malo bolj modro prebivalstvo, ne samo iz naše občine, ampak tudi iz sosednjih.«  Po uradni podelitvi medalj za najboljše in razglasitvi rezultatov so obiskovalce z vratolomnimi dvigi in meti navdušile še Žabice. Večer pa se je nadaljeval ob poskočnih ritmih Razigranih muzikantov.

 

V okviru Športfejsta, vendar v drugem terminu so se odvili še teniški turnir posameznikov in dvojic, v fitnes studiu TIMFIT so pripravili dneve odprtih vrat, nogometaši pa so se pomerili v kadetski in mladinski kategoriji

 

Rezultati:

Balinarski turnir ženske.

1. Dragomerške smrklje

2. Polhov Gradec

3. Ig

4. Logatec

 

Spust z Žabe:

1.      Matjaž Istenič 92,86 s

2.      Matej Prelogar 99,07 s

3.      Luka Vengust 104,83 s

 

 

V.L.

Foto: V. L., DU Log

Oglejte si tudi