Oceni objavo

DUDL v znamenju žensk

Že nekaj let zapored DUDL (Društvo upokojencev Dragomer – Lukovica) na 8. marec organizira pohod od Dragomerja čez barje do Plešivice in naprej do Notranjih goric, kjer se udeleženci pohoda Pri Pavlet okrepčajo, malo podružijo ob zvokih harmonike in po daljšem postanku po drugi strani barja čez Žabnico in Lukovico napotijo nazaj v Dragomer.
Mednarodni praznik žena praznujemo vsako leto ženske v okoli sto državah po svetu z namenom, da obeležimo dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk v svetu.
Predlagateljica tega praznika Clara Zetkin se je že davnega leta 1889 pričela bojevati za pravice žensk, prvič pa so praznik počastile ženske v Avstriji leta 1911. Prvotno je bilo praznovanje 19. marca, kasneje so datum prestavili na osmi marec, kar se je ohranilo do današnjih dni. Ženske v svetu še vedno ne uživajo povsod vseh pravic, a v naši državi, pa tudi po večini evropskih držav,  ženske lahko zatrdimo, da smo dosegle veliko na vseh področjih družbenega življenja. V mnogih družinah pa na žensko še vedno odpade večino o dela in skrbi za dom in družino. Poleg družinskih obveznosti in vzgoje otrok, udejstvovanja na mnogih družbenih področjih, izobraženja in rednega dela, ženskam uspeva ohranjati svoj položaj v družbi. Opažamo pa, da je na delih, ki so slabše plačana in zato neprimerno manj cenjena, še vedno zaposlenih ogromno žensk (na socialnem področju, v zdravstvu, turizmu in gostinstvu, pa še kje verjetno) in prav epidemija je mnoge od njih še posebej prizadela. Vedno več je tudi primerov mobinga na delovnih mestih, nasilja v družini, ostajajo razlike v številu zasedb na vodstvenih in vodilnih položajih tako v gospodarstvu kot v politiki, razlike so v plačilu in posledično v izplačanih pokojninah. A to so teme, o katerih se na pohodu nismo pogovarjale, zaslužijo pa si pozitivnih sprememb v bodoče in tudi kakšne resne obravnave.
Ob deveti uri se je pred Gasilskim domom v Dragomerju zbralo okoli petindvajset pohodnikov, kasneje se jih je priključilo še nekaj, med katerimi so bile ženske v večini. Zbrane je pozdravil župan Miran Stanovnik in vsaki udeleženki podaril cvet v poklon prazniku.
Sonce je prijetno grelo, vzdušje je bilo dobro in krenili smo na pot. Člani upravnega odbora društva so poskrbeli za spremstvo, članice so poskrbele za domače pecivo in niti veter, ki je občasno sušil že tako presušeno barjansko zemljo, ni motil udeleženk pohoda.
Z rožicami je vse ženske obdarilo društvo upokojencev, pa tudi lastnik picerije, kjer je bil končni cilj. Zadovoljne so se vračale domov, večina peš, nekatere manj vešče pohodniških poti pa so člani društva varno pripeljali domov.
Skupaj smo preživeli lep dan. Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k dobri izvedbi in pogostitvi in županu, ki si je prijazno vzel nekaj dragocenega časa v počastitev ženskega praznika.


Dragica Krašovec

Oglejte si tudi