Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Priprava strategije se je nadaljevala z delavnico

Med poletnimi počitnicami pripravljalci strategije razvoja Občine Log - Dragomer niso počivali. Potem ko je bila za zunanjo izvajalko izbrana prof. dr. Adrijana Rejc Buhovac, izredna profesorica za menedžment na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, so v osnovni šoli pripravili prvo delavnico, na kateri so občani razvijali vizijo Občine Log - Dragomer za leto 2035. Delavnico smo obiskali tudi mi in zbrali vtise udeležencev, podžupana in mentorice.
Med poletnimi počitnicami je v osnovni šoli Log - Dragomer potekala prva strateška delavnica, na kateri so imeli vsi občani, ki so se je udeležili, možnost, da predstavijo svoje poglede in mnenja o bodočem razvoju občine. Delavnico je koordinirala Adrijana Rejc Buhovac, izvajala pa jo je v skladu z metodologijo "Balanced/Scored" 3. generacije. »Gre za v svetu zelo uveljavljeno metodo, ki jo je razvilo svetovalno podjetje iz Anglije, s katerim tesno sodelujem. Na ta način učim razvijati strategije tudi študente na Ekonomski fakulteti,« je povedala profesorica, ki nam je zaupala, da razvijanje strategije z občani praviloma poteka na treh delavnicah. »Prva je tista, na kateri se zapiše vizijo v zelo bogatem zapisu, tako da ima vizija štiri vidike in v vsakem vidiku je precej enih izjav. Ko to nekdo bere, ne more reči, drugače vidim občino kot drug občan, vsi imajo enak pogled na prihodnost občine, ker je tako jasen zapis, tako veliko trditev je.« Občani so na delavnici najprej na listke, vsak s svojega stališča, napisali, kako vidijo občino v letu 2035, nato so skupaj pregledali izjave, poskušali ugotoviti, na kakšen način so si te podobne ter med seboj združili izjave s skupnimi pogledi. Na koncu so skupaj s konsenzom sprejeli poenoten zapis vizije občine Log - Dragomer, ki bo služil kot podlaga za nadaljnje razvijanje dokumenta.

Delavnice se je udeležila heterogena skupina občanov, tako moški kot ženske, mlajši in starejši. Adrijana Rejc Buhovac pravi, da je to pozitivno: »Pri tako kompleksnih odločitvah, kot je strateški razvoj občine, ne more odločati homogena skupina, torej ljudje, ki enako razmišljajo. Potreben je čim bolj širok nabor različnih pogledov, kompleksne rešitve vedno rešujemo s timi, ki so heterogeni. Vsak posameznik ima enako težo, je enako pomemben, kar pomeni, da podžupan nima nič močnejšega glasu kot občan, ki je bil danes tukaj prisoten.« Podžupan Simon Strgar je bil zadovoljen s številom udeležencev: »Udeležba je taka, kot sem jo pričakoval. Moj osebni cilj je bil, da bi nas bilo na delavnici okoli dvajset, pa nas je več. Še bolj kot s številom ljudi sem zadovoljen s tem, kako so se ljudje odzvali, koliko pozitivne energije in vsebinskih prispevkov dajejo naši občani.« To je opazila tudi Danica Jazbinšek iz Dragomerja, ki nam je povedala, da ni pričakovala, da bo delavnica tako množično obiskana: »Prav tako nisem pričakovala, da bodo ljudje tako rade volje sodelovali. Zelo sem zadovoljna, da toliko mladih aktivno sodeluje, kar kaže na to, da se mladi zavedajo, da je to tudi njihov kraj.«

Stališča občanov zelo različna in precej podobna
Mentorica nam je zaupala, da so občani s svojimi željami zaobjeli zelo različne vidike razvoja občine. Z njo se je strinjal tudi Silvester Pontelli z Loga, ki nam je povedal, da so bila mnenja udeležencev delavnice po eni strani zelo podobna, po drugi pa ne: »Osnova je bila vsem enaka, podobnih mislih smo pri infrastrukturi, lepem življenju in te naše želje in potrebe so podobne tistim izpred desetletij.« Podobno razmišlja tudi Jazbinškova, ki je dejala, da je bilo izraženih zelo veliko že dvajset let ponavljajočih se želja, ter pripomnila, da bo v prihodnosti ta dokument potrebno dopolnjevati glede na nove zahteve in potrebe, ki jih bo prinesel čas.

Precej podobnih misli so bili občani tudi z razlogi za udeležbo na delavnici. Tako nam je Ivan Klenovšek iz Dragomerja povedal, da je na delavnico prišel zato, ker ga zanima dogajanje v občini: »Vedeti želim, kaj se bo v naslednjih letih dogajalo v občini, kako bodo živeli naši otroci, naši vnuki. Seveda pa mi bo ta delavnica pomagala tudi pri delu svetnika. Tukaj se sliši mnenja različnih ljudi, tudi mnenja iz anket so dobrodošla in lažje se bomo odločali pri reševanju nadaljnjih vprašanj v občinskem svetu in občini nasploh.« Darijan Novak iz Dragomerja se je delavnice udeležil, ker v občini namerava živeti vse življenje in ga skrbi za občino: »Zdi se mi, da bomo samo s skupnim delom, sodelovanjem, aktivnim državljanstvom, solidarnostjo lahko naredili nekaj več. Kljub temu da se ne strinjam s procesom, s katerim namerava občina priti do strategije, saj mislim, da bi se v tako majhni občini morali lotiti nekih alternativnih pristopov, pa menim, da karkoli je že občina začela, je dobro. Mislim, da je to začetek razmišljanja o naši skupni strategiji, da bom pa res zadovoljen, pa rabimo čim širšo udeležbo.« Tudi Lukovčan Boštjan Čamernik je na delavnico prišel zato, da pove svoje mnenje ter mnenja soobčanov, ki so mu jih zaupali, hkrati pa želi pomagati pri izdelavi kakovostne strategije. Ložan Silvester Pontelli pa nam je povedal: »Na delavnico sem prišel iz golega firbca in z željo, da se ta občina razvije po željah nas, krajanov. Ker sem svež, tukaj sem dobrih deset let, me zanima, kaj je bilo narejenega v prejšnjem obdobju in kako razmišljajo krajani za naprej. Prišel sem, da dam doprinos k temu, kar je naša skupna želja oziroma skupen način življenja v kraju.«

Na koncu smo občane še povprašali, ali je delavnica izpolnila njihova pričakovanja. »Taka delavnica je bila zame nekaj novega in je do neke mere izpolnila moja pričakovanja, popolnoma pa ne,« je pojasnil Srečko Sečnik iz Lukovice, ki je dodal, da bo sodeloval tudi na naslednjih. Domen Cukjati iz Dragomerja nam je povedal, da je delavnica izpolnila njegova pričakovanja: »Ta delavnica je zame kot svetnika zelo uporabno orodje in mi bo v pomoč pri odločanju. Kot občan pa pričakujem, da bo občina razmišljala, kam želi priti in da bo ta pot sprejeta na podlagi konsenza.« Darijan Novak je bil nekoliko kritičen: »V službi sem že sodeloval pri manjših in ožjih pripravah strategij in ti vzorci so zelo togi. Zato sem tudi na tej delavnici pričakoval nekaj podobnega. Želim si, da bi občina izbrala drugačno pot, ne teh ustaljenih poti, za katere se mi zdi, da so vse prepogosto 'copy-paste' nekih dokumentov in s tem posledično tudi pride do neizvajanja. Strategija postane le nek papir, ki je v predalu in pravzaprav nima nobenega drugega učinka na družbo.« Po drugi strani pa je Pontelli pohvalil sistem, po katerem so delali na delavnici: »Pričakujem, da bo rezultat tak, kot si ga želim. To se pravi, da bomo dali na mizo vse svoje želje in da se bo izluščilo, kaj so prioritete in kakšne so možnosti za izpolnitev naših želja.« Razvijanje strategije se bo nadaljevalo septembra, ko bodo občani v okviru 2. strateške delavnice sodelovali pri določitvi razvojnih prioritet.

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi