Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
19°C
10°C
JUTRI
18°C
6°C
Deli
3628

Pozor, injekcijske igle

V Športnem parku Log in pod nadvozom na Lukovici so občani konec marca našli odvržene injekcijske igle in pribor za injiciranje drog. Občinska uprava se je zaradi resnosti situacije obrnila na nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so pripravili usmeritve za ravnanje ob takšni najdbi. Na občini so nam pojasnili, da v primeru, da naletite na odvržene injekcijske igle in pribor za injiciranje drog ali druge ostre predmete, teh ne skušajte pobirati sami, ampak o tem obvestite KPV na dežurno telefonsko številko 041 364 681, lahko pa se obrnete tudi na Policijsko postajo Vrhnika. Iz policije sicer sporočajo, da bodo poostrili nadzor na območju občine in izvajali obhode.

Več pa v spodnje sporočilu občinske uprave.

 

Konec marca je bila občinska uprava Občine Log - Dragomer obveščena, da so prebivalci občine v Športnem parku Log našli odvržene injekcijske igle in pribor za injiciranje drog. Zaradi resnosti situacije smo se obrnili na nacionalni inštitut za javno zdravje, natančneje na center za zdravstveno ekologijo, in prosili za usmeritve o ravnanju ob takšni najdbi.

Na odvržene injekcijske igle in pribor za injiciranje drog lahko naletimo kjerkoli na javnih površinah – pogosto jih najdemo ob pobiranju odpadkov pri čistilnih akcijah. Prenos nalezljivih bolezni zaradi poškodbe z okuženim ostrim predmetom se zgodi sicer redko, vendar je možen. Bolezni, ki se prenašajo s krvjo ali telesnimi izločki, so hepatitis B, hepatitis C in virus HIV.  Verjetnost okužbe po vbodu z iglo je odvisna od številnih dejavnikov – časa od uporabe igle in vremenskih razmer, količine krvi na in v igli, koncentracije virusa v krvi, globine rane, krvavitve itn. Daleč največje tveganje za prenos okužbe preko uporabljene igle predstavlja virus hepatitisa B, saj je precej obstojen, infektivna doza pa nizka. Pri poškodbi z odvrženo iglo obstaja tudi nevarnost okužbe s tetanusom, možne pa so tudi okužbe rane z drugimi mikroorganizmi. Za odpadke na javnih površinah so odgovorni njihovi lastniki, upravljalci oziroma najemniki. Na območju Občine Log - Dragomer je za to pristojno Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika. Če v naši občini najdete odvržene injekcijske igle in pribor za injiciranje drog ali druge ostre predmete, jih ne skušajte pobrati sami, ampak o tem obvestite pristojno službo na dežurno telefonsko številko 041 364 681.

 

Preprečevanje poškodbe z odvrženo iglo/ostrim predmetom 

Igel in ostalih ostrih predmetov ne prijemamo z golimi rokami. Ob rokovanju z iglami ali ostrimi predmeti vedno uporabljamo rokavice. Iglo primemo za plastični nastavek in se izogibamo stiku s konico. Po končanem delu si roke umijemo z vodo in milom. Igel nikoli ne odvržemo v navadne smeti ali stranišče. Igel nikoli ne dajemo v zabojnike za reciklažo, odvržemo v zabojnike za ostre predmete ali v trdo plastično embalažo, ki se lahko zapre. Polno embalažo lahko brezplačno oddamo izvajalcu lokalne javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov v premične zbiralnice nevarnih frakcij, zbiralnice nevarnih frakcij ali zbirne centre, če so urejeni tudi kot zbiralnice nevarnih frakcij.
 

Ukrepanje ob poškodbi z odvrženo iglo/ostrim predmetom

1. Prva pomoč ob poškodbi z odvrženo iglo/ostrim predmetom

V primeru poškodbe z ostrim predmetom, ki je onesnažen s krvjo ali bi lahko bil onesnažen s krvjo, izvajamo ukrepe prve pomoči. Rano izpiramo s tekočo vodo ali fiziološko raztopino 10 minut, nato poškodovano mesto razkužimo z alkoholnim razkužilom (in pustimo vsaj 1 minuto, da se posuši).  Rane ne sesamo z usti. Če je poškodba globoka, rano ustrezno oskrbimo. Ob razlitju ali obrizganju poškodovane kože ali sluznic (tudi nepoškodovanih) s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami predel izpiramo s tekočo vodo ali fiziološko raztopino vsaj 10 minut, nato predel razkužimo z alkoholnim razkužilom. V primeru kontaminacije sluznic oči odstranimo kontaktne leče, če jih nosimo, nos in usta izpiramo s tekočo vodo ali fiziološko raztopino vsaj 10 minut. Ob politju nepoškodovane kože s krvjo ali drugo telesno tekočino/izločkom predel speremo s tekočo vodo in razkužimo z alkoholnim razkužilom.

 

2. Obisk pri izbranem osebnem zdravniku po poškodbi z odvrženo iglo/ostrim predmetom

Če se poškodujemo z ostrim predmetom, ki je onesnažen s krvjo ali bi lahko bil onesnažen s krvjo, moramo kljub prvi pomoči obvezno obiskati izbranega zdravnika, ki se bo glede na okoliščine odločil za nadaljnje ukrepe. Nadaljnji ukrepi pri izbranem zdravniku obsegajo svetovanje in oskrbo rane ter glede na oceno tveganja cepljenje proti tetanusu oziroma dodatno zaščito z imunoglobulini proti tetanusu. Osebni zdravnik preveri število opravljenih cepljenj proti hepatitisu B in necepljeni/neimuni ali nepopolno cepljeni osebi svetuje cepljenje oziroma dokončanje cepljenja proti hepatitisu B. Če je treba, osebo cepi. V redkih primerih, ko izbrani zdravnik oceni, da je tveganje za okužbo s krvno prenosljivimi virusi visoko, poškodovanca napoti k infektologu. Infektolog opravi testiranje/spremljanje serumskih označevalcev okužbe s krvno prenosljivimi virusi. Na podlagi rezultata testiranja in cepilnega statusa poškodovanca se v izjemnih primerih lahko odloči za dajanje za hepatitis B specifičnih protiteles in/ali v redkih primerih za poizpostavitveno profilakso proti HIV, ki jo mora izpostavljena oseba dobiti čim prej po izpostavitvi, če je le mogoče v prvih 24 urah, dajemo pa jo do 72 ur po izpostavljenosti okuženi krvi ali drugi kužni telesni tekočini. Pri visokem tveganju za prenos okužbe z virusom hepatitisa C infektolog presodi, ali je potrebno nadaljnje spremljanje izpostavljene osebe in v primeru nastale akutne okužbe z virusom hepatitisa C začne takojšnje zdravljenje. Če je poškodovanec pri infektologu prejel za hepatitis B specifična protitelesa, cepljenje proti hepatitisu B glede na rezultate testiranja na označevalce hepatitisa B in cepilni status pri tej osebi opravi epidemiolog.

Več o priporočilih in navodilih za ravnanje in ukrepe ob poškodbi z odvrženo iglo najdete na povezavi: http://www.nijz.si/sl/ravnanje-ob-vboduposkodbi-z-odvrzeno-igloostrim-predmetom-onesnazenim-s-tujo-krvjo-navodila-za

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi