Oceni objavo

Povsod je lepo, doma je najlepše!

Občina Log – Dragomer je resda majhna občina z le enajstimi kvadratnimi kilometri površine, a kljub majhnosti ponuja dovolj možnosti za prijetno preživljanje prostega časa, saj razpolaga z naravnimi danostmi ter ohranjeno naravo in kulturno dediščino. Vasice Lukovica, Dragomer in Log so zrasle in se razvile na obronkih Barja ter so z njim še danes izjemno povezane. Ta čudovit naravni rezervat ponuja stik z neokrnjeno naravo in zelenim zaledjem gozda. Če si zaželite poživljajočega pohoda ali zgolj krajšega sprehoda lahko v kraljestvu Ljubljanskega barja ter Polhograjskega hribovja občudujete raznolike rastlinske in živalske vrste, ki naseljujejo to področje, ter si privoščite pobeg od vrveža mestnega življenja.

Na obeh gričih nad naseljema Log in Dragomer stojita kulturna bisera občine: cerkvi sv. Lovrenca in sv. Janeza Krstnika. Občina se lahko pohvali še s prenovljenim Upravnim centrom Občine Log–Dragomer. Skoraj sto let stara stavba nudi zavetje občini, lekarni, zdravniku ter med drugim tudi spominski sobi. V maju in juniju ob prazniku občine Log–Dragomer že tradicionalno potekajo številni kulturni, športni, družabni in zabavni dogodki, ki bogatijo življenje v občini, septembra pa na svoj račun pridejo ljubitelji športa, ki se družijo na tradicionalnem Športfejstu. Duha lokalne kulture in tradicije obujajo z ličkanjem koruze, izdelovanjem butaric in venčkov ter tekmovanjem koscev in grabljic.
.
Cerkev sv. Lovrenca v Dragomerju
Na Griču nad Dragomerjem stoji cerkev sv. Lovrenca, po ljudskem pripovedovanju najstarejša cerkev v brezoviški župniji. Kdaj točno je bila zgrajena, ni znano, prav tako niso ohranjeni zapisi o podobi prvotne cerkve. Sprva je bila posvečena sv. Nikolaju, enkrat v letih med  1526 in 1631 pa so jo posvetili v čast sv. Lovrencu. Ime tega svetnika je bilo na tem mestu prvič omenjeno leta 1631.
Vse do 19. stoletja je bila cerkev v nezavidljivem stanju, streha je bila stara in raztrgana, notranjost temna in vlažna, stena se je začela rušiti ... pred dokončnim propadom so jo ohranjali z manjšimi posegi. Med leti 1840 in 1843 so cerkev temeljito prenovili in nato dve desetletji kasneje oltarje oskrbeli še s slikami in svečniki. Leta 1869 je v 33 metrov visok zvonik, ki se dviga ob glavnem vhodu, udarila strela, ki je zanetila ogenj na strehi. Poškodovani zvonik so tri leta kasneje nekoliko povišali, ga pokrili s škrlji in nanj namestili strelovod. Ob obnovah cerkve leta 1976 in 1978, med katerimi je bila odstranjena prižnica in so se začela dela za napeljavo električnih inštalacij, so naleteli na osupljivo najdbo. Pod beležem in ometom so se skrivale srednjeveške freske, ki datirajo v čas med 13. in 15. stoletjem. Pod ometom, debelim 6 centimetrov, se je pokazala poslikava, ki se začenja na severni strani, s prizorom iz legende Treh kraljev. Prikazano je slovo Modrih kraljev od Heroda in njegove žene, motiv je obogaten tudi s konjeniškim prizorom. Na južni strani se nahaja pasijonski motiv kronanja Kristusa. Cerkev so leta 1985 prebelili in freske prekrili, njihova obnova do danes še ni bila realizirana.
Cerkev je bila zaradi zgodovinske in umetniške vrednosti z odlokom Zavoda za varstvo kulturne dediščine leta 2020 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.


Cerkev sv. Janeza Krstnika na Logu
Na prijaznem, z gozdom obraslem hribčku Boršt nad Logom, stoji mala cerkvica sv. Janeza Krstnika s prekrasnim pogledom na Ljubljansko barje, ki se odpira proti prestolnici ter na drugo stran proti Vrhniki. Cerkev je bila najverjetneje pozidana že v 14. stoletju, zagotovo pa je stala na svojem mestu že leta 1526, o čemer priča zapisnik o cerkvenih dragocenostih. Leta 1631 je škof izdal odlok, po katerem so stranski oltar odstranili iz cerkve, glavnega pa oskrbeli z vsem potrebnim. Odredil je tudi odstranitev nespodobnih slik iz prezbiterija in s fasade cerkve.
Podoba, ki jo danes kaže cerkev, je drugačna od prvotne, v dolgih stoletjih  se je z njo dogajalo marsikaj. Podobno kot v Dragomerju je tudi v loški zvonik treščila strela, ki ga je deloma požgala in porušila, leta 1895 jo je temeljito načel še potres, zato so jo morali pet let kasneje polovično podreti. Obnovljeno oziroma skoraj na novo zgrajeno cerkvico so blagoslovili na kresno nedeljo leta 1901. Prenovili so vse tri oltarje, tla so pokrili z belo, črno in rdeče pobarvanimi štirikotnimi cementnimi ploščami. V ladjo so na vsako stran dodali po štiri nove klopi iz jesenovega lesa. Prižnica je v renesančnem slogu, izdelana iz smrekovine. 11 stopnic je speljanih na kor, ki je obokan ter sloni na dveh stebrih. Stroški obnove so presegli predračunsko vrednost, zato so ta presežek pokrivali z izkupičkom od prodaje cerkvenega gozda in s prostovoljnim delom vaščanov.


Upravni center Občine Log - Dragomer
Na Loški cesti 12 v popolnoma obnovljeni stavbi Stare šole domuje Občinska uprava Občine Log–Dragomer, ambulanta splošne medicine, lekarna, Pisarna za starejše in poslanska pisarna. Stavba, ki je bila zgrajena že leta 1929, ima bogato izročilo in je zapisana v srcih številnih občanov. Po uradni otvoritvi objekta so se v prostorih v pritličju začele šolati generacije osnovnošolcev, višje nadstropje pa je bilo namenjeno domovanju učiteljev. Kasneje je stavba gostila vrtčevske malčke, leta 2020 pa se je po temeljiti obnovi vanjo preselila Občinska uprava.


Grad Lukovec
O nekdanjem gradu Lukovec danes priča le še manjši vogelni kamen na travniku nad Lukovico. Razvaline naj bi obstajale še leta 1900, dokler jih okoliški kmetje niso raznosili za svoje potrebe. Edino ohranjeno skico gradu v obliki bakroreza najdemo v Valvazorjevi Slavi Vojvodine Kranjske iz leta 1689. Nastanek gradu je povezan s turškimi vpadi v 15. stoletju. Prvi posestniki gradu so bili grofje Barbo, pogosta menjava lastnikov v naslednjih stoletjih ter vrsta oskrbnikov, ki so slabo skrbeli za posestvo, je vodila v njegov propad na prehodu v 20. stoletje.


Lipovec na Lukovici
Na Lukovici, tik ob regionalni cesti na zasebnem zemljišču, raste lipovec, ki je bil leta 1995 razglašen za naravni spomenik občinskega pomena. Lipovec velja za najdebelejše znano drevo v občini Log–Dragomer, obseg njegovega debla pa meri zavidljivih 404 centimetrov. Mogočno drevo je visoko okoli 21 metrov. 114 let star orjak raste na dvorišču domačije Pleško, po domače pri Krvojčkovih.


Seznam nepremične kulturne dediščine v Občini Log–Dragomer
DRAGOMER:
 - Arheološko najdišče pri cerkvi sv. Lovrenca: na vzpetini, na kateri stoji cerkev sv. Lovrenca, je bil odkrit poznoantični kastel.
 - Cerkev sv. Lovrenca,
 - Pokopališče Dragomer: pokopališče z zidom in vežico na severozahodni strani. Ohranjeni so nekateri starejši nagrobni spomeniki (rodbine Vrhovec, Miškova, Kvaternik …), iz 19. stoletja in kasnejši.
 - Domačije: Na vasi 6 - domačijo sestavljajo: pritlična hiša (letnica 1906 na pravokotnem portalu v srednji osi), ki združuje bivalni in gospodarski del s širokim strešnim napuščem. Za hišo so zidani svinjaki.
Stara cesta 10 – domačijo sestavljajo: pritlična hiša s kamnitim portalom (letnica 1846) in kaščo pod skupno streho, svinjaki za hišo, zidan nadstropen hlev ter lesen senik ali pod. Objekti so pokriti z dvokapnicami.
Stara cesta 25 – domačijo sestavljajo: pritlična, podolžna hiša, pribrežni objekt kašče in preužitarske hiše, zidan hlev z opečnimi mrežami v zatrepih in širokim napuščem ter lesen senik ali pod s konca 19. stoletja.
- Kapelica sv. Antona Padovanskega – odprtega tipa, sezidana 1895 kot votivna. Kamnita stebra, izvirna zunanja ureditev ter kovani ograji. Poslikava A. Jebačin, njegova je tudi oljna podoba v oltarni zastekleni niši z lesenim kipom svetnika.
- Kapelica Žalostne Matere Božje – odprti tip, preprosta členitev, stebra iz ometa. Postavljena leta 1877, obnovljena leta 1996. Oltarni del je zasteklen, v notranjosti se nahaja večja, kvalitetnejša Pieta.


LOG:
- Arheološko najdišče sv. Janeza – sledovi prazgodovinske poselitve, dvojni nasip gradišča okoli cerkve sv. Janeza Krstnika. Lokacija je bila morda poseljena tudi v rimski dobi. 

- Cerkev sv. Janeza Krstnika;
- domačija Loška 20: nadstropna zidana hiša – nekdanja furmanska gostilna in nadstropno gospodarsko poslopje. Hiša ima stilno oblikovane in členjene fasade, na vhodnem portalu je letnica 1862.
- Hlev pri hiši Loška 22: v pritličje hleva vodijo trije vhodi s kamnitimi portali (letnica 1863). Pod strešnim napuščem nad vzhodno fasado so opečne dekorativne mreže. Gospodarsko poslopje pokriva streha s čopi.
- Podvoz na Logu – betonski podvoz iz leta 1952 z vsekom za opuščeno železniško progo.
- Spomenik padlim v NOB: spomenik odkrit leta 1975, stoji ob loški trgovini. Sestavljajo ga štirje betonski krogelni odseki, z vrhov zasidrani v tla. Na zgornjih ravnih površinah so postavljeni manjši kvadri z imeni padlih v NOB iz Loga in sosednjih krajev.
- Spominsko znamenje Ivanu Kavčniku – Viliju: pravokotna granitna plošča z vklesanim napisom je vzidana v dvodelen kamnit podstavek, do katerega vodita stopnici. Posvečena je Ivanu Kavčniku – Viliju, padlemu na tem kraju 6. maja 1945.
- Upravni center Občine Log–Dragomer (Stara šola).
- Toplar pri hiši Loška 21a: toplar s štirimi zidanimi stebri, ki mu je priključeno: en par oken z lesenimi stebri, stegnjen kozolec in še lesen toplar na kozla. Pod zatrepom v dveh vertikalnih nivojih so opečne mreže. Zgrajen je bil sredi 19. stoletja.


LUKOVICA:
- Domačija Vrhniška 4: pritlična hiša združuje bivalne in gospodarske prostore (letnica 1853 na kamnitem portalu), nadstropno gospodarsko poslopje z opečnimi mrežami in lesen pod, ki se ga drži še en gospodarski objekt.
- Hiša Pod gradom 32: nadstropna hiša pravokotnega tlorisa, neoklasično oblikovane fasade, štirikapna streha z oblikovno členjenimi dimniki in krovskimi dodatki; iz 19. stoletja.
- Kapelica na Lukovici je odprtega tipa. Oltarna niša je prazna, zaprta z leseno, zastekljeno zaporo. Arhitekturno členjeni zidci atike, prednja stebra in podstavki so kamniti; iz 19. stoletja.

Še nekaj predlogov za sprehod ali krajši kolesarski izlet:
- Od cerkve Sv. Janeza Krstnika do cerkve Sv. Lovrenca;
- od Loga do Velikega ali Ilovškega vrha;
- po kolesarski poti od Loga do Brezij;
- iz Dragomerja na Debeli hrib,
- po ravnici čez 'mah',
- na grajski grič na Lukovici.


V. L.
Foto. V. L.

Oglejte si tudi