Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

V PD Rega Log smo letos začeli organizirati družinske planinske izlete

Na prvi družinski planinski pohod smo se podali 3. marca, in sicer na Trdinov vrh, najvišjo točko Gorjancev, po katerem poteka tudi državna meja. Kot se spodobi, nam je na začetku v spodbudo tudi vreme naklonilo svojo pozornost.

Devet pohodnikov se nas je tako v soncu odpravilo po lepo utrjeni debeli snežni podlagi iz Gabrja proti planinskemu domu na Gospodični, kjer smo si ogledali izvir Gospodična in si privoščili krajši postanek. Pot smo nadaljevali proti vrhu, kjer se nam je odprl čudovit razgled na bližnje in daljne vrhove. Po postanku za fotografiranje ter ogledu cerkve sv. Ilije, ostankov cerkve sv. Jere in telekomunikacijskega stolpa smo se mimo objekta Slovenske vojske po cesti vrnili do Gospodične. Tokrat je sledil daljši postanek za malico, pri oskrbniku Blažu smo pokusili domače likerje, potem pa smo se vrnili do avtomobilov. Izlet smo zaključili v belokranjski vasici Suhor, kjer so nam postregli z belokranjsko pogačo in čajem, ogledali pa smo si izdelavo belokranjskih pisanic – drsank. V izdelavi drsank smo se preizkusili tudi sami in svoje izdelke odnesli domov za spomin. Nože za izdelavo drsank nam je podarilo podjetje ExtraLux.

Za nedeljo, 14. aprila, smo po letnem planu načrtovali drugi družinski planinski pohod, vzpon na Vrtaško planino. Ker pa nam je letošnja zima nasula več snega kakor običajno, je bil del poti na Vrtaško planino še vedno zasnežen in tako za pohodnike precej zahtevnejši; in ker je bilo na izletu pričakovati tudi otroke, se je vodnik odločil za varnejši pohod – po Poti dveh slapov in vzpon na Kucelj. Ker Lili to pot zelo dobro pozna, ji je vodnik prepustil vodenje, sam pa je le nadziral gibanje udeležencev na zelo zahtevnem delu poti.

Tako smo se to nedeljsko sončno in toplo jutro zbrali pred cerkvijo sv. Tilna v Višnji Gori. Podali smo se proti vasi Dedni dol in nato ob potoku Višnjica sledili markacijskim tablam z napisom Pot dveh slapov. Globoko v gozdu smo prispeli do prvega slapa, izvira potoka Višnjica. Ker smo bili vsi vajeni klinov in jeklenic, se je vodnik odločil za zahtevnejšo pot po lestvah. Tako se nam je odprl slikovit pogled na izvir, ki je sicer sestavljen iz več manjših virov. Pot smo nadaljevali proti Kuclju, 748 m visokemu vrhu nad Višnjo Goro, ki smo ga dosegli po dobrih dveh urah. Na vrhu je razgledni stolp, vreme pa nam je omogočilo čudovit razgled na bližnje in bolj oddaljene vrhove …od Julijcev in Kamniških Alp do Kuma in Snežnika.

Na vrhu smo si ob klopci pod osamljenim drevesom privoščili malico, pohod pa nadaljevali proti Gradišču in drugemu slapu, slapu Košce. Medtem smo si ogledali še križ Marije Snežne, kjer imajo domači planinci vsako leto sveto mašo za srečno pot v planinstvu in življenju. Pot nas je vodila navzdol proti naslednjemu slapu Košce, najvišjemu lehnjakovemu slapu v Sloveniji. Pri izviru smo se odžejali, naredili nekaj fotografij in se spustili pod slap. Ker je pozimi padlo veliko snega, spomladi pa obilo dežja, smo si slap lahko ogledali v vsej njegovi veličini. Pršeče vodne kapljice so na zeleni mahovnati podlagi delovale kot slap biserov. Resnično nepozaben pogled.

Pohod smo nadaljevali ob potoku Košca do doline. Za celotno pot smo potrebovali dobrih pet ur, medtem pa uživali v prebujajoči se pomladi. Spomladansko cvetje nam je krasilo pogled, žvrgolenje ptic in žuborenje potokov pa je ustvarjalo prečudovito melodijo ... Veliko pohvalo namenjamo planincem PD Polž za lepo vzdrževano pot.

Preživeli smo resnično lep dan, ki smo ga zaključili pri Lili in Sašu, na njunem domu.

 

J. T.

Spoštovani pohodniki, v PD REGA LOG letos začenjamo DRUŽINSKE PLANINSKE IZLETE. Tako bomo poleg rednih izletov vsak mesec organizirali še izlete, namenjene družinam.

Živimo v času, ki od nas neusmiljeno zahteva življenje v hitrem tempu in naglici, zato si v družini prepogosto ne vzamemo pravega časa za skupne aktivnosti. V PD Rega Log smo si zato zadali, da k svojemu delovanju pritegnemo čim več družin, staršev in otrok, starih staršev in vnukov; k skupni dejavnosti, ki bo združevala vse družinske člane, tj. k pohodništvu. Odrasli si bomo privoščili "odklop" od službenih obveznosti, otroke bomo odtegnili izpred televizije in računalnika, ob tem pa poskrbeli za gibanje na svežem zraku, spoznali kaj novega in se česa naučili. Pripravili smo enajst zanimivih izletov (načrt izletov v zloženki), ki so primerni za udeležence od petega leta starosti. Izlete bomo bogatili z dodatnimi dejavnostmi (delavnice, ogledi muzejev in prireditev idr.), tako da se bodo naši člani s še večjim veseljem podajali na nove poti.

Vabljeni tudi vsi posamezniki, ki se nam želite pridružiti.

Na izletih nas bosta spremljala naša REGA in GORSKI ŠKRAT, ki bosta otroke na najvišjih točkah izletov presenečala z darilci.

 

VABLJENI NA IZLETE PD REGA!

Spremljajte http://www.pd-rega.si/.

 

PD REGA LOG – Plan pohodov v letu 2013          

 

JUNIJ

•          Lipanski vrh (1.974 m), Mrežce (1.965 m) – Z (družinski):  2. 6. 2013 (vodi Jože)

•          Kum (1.220 m) – L: 16. 6. 2013 (vodi Jože)

 

JULIJ

•          Velika planina (1.666 m) – L (družinski): 7. 7. 2013 (vodi Jože)

•          Korošica (1.889 m), Ojstrica (2.350 m) – ZZ (2 dni): 27.–28. 7. 2013 (vodi Sašo)

 

AVGUST

•          Dolina Triglavskih jezer – ZZ (družinski, 2 dni): 17.–18. 8. 2013 (vodi Jože)

•          Tradicionalni pohod na Triglav (2.854 m) – ZZ (3 dni): 30. 8.–1. 9. 2013 (vodijo Sašo, Aleš, Jože)

 

SEPTEMBER

•          Športfejst (pohod na Ključ) – L:  7. 9. 2013 (vodi Aleš)

•          Martuljški slapovi (1.424 m), zavetišče pod Špikom (strma) – L (družinski): 15. 9. 2013 (vodi Jože)

•          Pohorje – L (2 dni): 21.–22. 9. 2013 (vodi Jože)

 

OKTOBER

•          Tošč (1.021 m) – L:  20. 10. 2013 (vodi Sašo)

•          Slemenova špica (1.911 m) – L (družinski): 13. 10. 2013 (vodi Jože)

 

NOVEMBER

•          Izlet v neznano: 9. 11. 2013

•          Po Vertovčevih poteh (po dogovoru): 17. 11. 2013

•          Neznano (družinski): 17. 11. 2013


DECEMBER

•          Slivnica (1.114 m) – L:  8. 12. 2013 (vodi Aleš)

•          Krim (1.107 m) – L (družinski): 15. 12. 2013 (vodi Jože)

•          Pohod po poti Cankarjeve matere (po dogovoru): 26. 12. 2013

•          Pohod z lučkami na Debeli hrib (zaključek leta) – L:  28. 12. 2013 (vodi Aleš) 

•          Komna (1.520 m) – L (družinski,1 dan): 31. 12. 2013 (vodi Jože)

 

•          V LETU 2014 – Nočni pohod na Grmado (898 m): 17. 1. 2014

PD REGA LOG

vabi na planinski izlet na

Kum (1.220 m)

 

Zbrali se bomo pred gasilskim domom v Dragomerju ob 6. uri. Vrsta prevoza bo določena naknadno. Predvideni čas hoje je od 7 do 8 ur.

 

Prijave zbiramo do vključno srede, 21. junija, na naslova pd.rega12@gmail.com, jtrcek67@gmail.com in na telefonski številki 041 664 258 (Jože) oziroma 031 245 963 (Dušan).

 

Cena izleta: za člane PD Rega Log je brezplačen, za preostale pa cena znaša 5 evrov na osebo (za posameznike) oziroma 10 evrov na družino.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

PD REGA LOG vabi na planinski izlet na

Lipanski vrh (1.974 m) in Mrežce (1.965 m)

Zbrali se bomo pred gasilskim domom v Dragomerju ob 6. uri. Prevoz bo z osebnimi vozili. Predvideni čas hoje je od 4 do 5 ur.

 

Prijave zbiramo do vključno srede, 31. maja, na naslova pd.rega12@gmail.com, jtrcek67@gmail.com in na telefonski številki 041 664 258 (Jože) oziroma 031 245 963 (Dušan).

 

Cena izleta: za člane PD Rega Log je brezplačen, sicer pa velja cena 5 evrov na osebo oziroma 10 evrov na družino.

 

Oglejte si tudi