Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 22.11.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo pretežno oblačno, proti jutru pa se bo na severu in vzhodu delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v zatišnih legah severne Slovenije od -3 do 0.
4°C | 13°C
četrtek, 23.11.2017
5°C | 12°C
petek, 24.11.2017
2°C | 13°C
sobota, 25.11.2017
6°C | 14°C
Opozorila
Torek, 21.11.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
13°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Občinski svet

Korak naprej pri poslovno-proizvodni coni Log


OBČINSKI SVET

| |
16.08.2013      18:08
A A

Korak naprej pri poslovno-proizvodni coni Log


Občinski svet je na predpočitniški seji obravnaval trinajst točk dnevnega reda. Svetniki so med drugim soglasno dali zeleno luč odloku o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovno-proizvodno cono na Logu, ki so ga pripravljavci pripravljali skoraj tri leta. Med drugim je svet odobril tudi manjše spremembe pravilnika o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca, in se seznanil z letnim poročilom osnovne šole ter sistematizacijo delovnih mest v šoli in vrtcu.


Deli:

Po treh letih priprav, usklajevanj in dopolnjevanj je občinski svet Občine Log - Dragomer na mizo dobil končno različico odloka o OPPN za poslovno-proizvodnjo cono na Logu. Direktor občinske uprave Andrej Kos je ta korak označil za prvo etapno zmago in pojasnil, da je šlo v tem dolgem obdobju narobe vse, kar je bilo možno. Kot je povedal, je bila ena izmed večjih težav, s katero so se srečevali pri pripravljanju tega dokumenta, koridor železnice in avtoceste. To je bil tudi eden izmed poglavitnih razlogov za tako dolgo pridobivanje mnenj, saj pripravljavci niso našli skupnega jezika z Darsom in Slovenskimi železnicami, v končni fazi pa se je območje OPPN zaradi varovalnega pasu železnice in avtoceste moralo nekoliko zmanjšati.

Občinski svet je sicer pred tem odlok že obravnaval; februarja lani je sprejel kar deset pripomb. Svetniki so takrat s svojimi sklepi zavarovali obstoječe prebivalce na območju poslovno-proizvodne cone, iz OPPN so izločili možnost gradnje heliporta ter med drugim sklenili, da morajo biti v OPPN jasno opredeljeni ukrepi za sanacijo možnih negativnih posledic in odgovornosti zanje. Na podlagi svetniških pripomb se je nato izdelal predlog OPPN, ki so ga pripravljavci poslali nosilcem urejanja prostora. Kot smo izvedeli na seji, so pripravljavci odloka upoštevali svetniške pripombe, ki so bile vnesene v odlok.

Svetniki so dokument soglasno potrdili, a bo, preden bodo v poslovni coni začeli ropotati stroji, preteklo še kar nekaj časa. Med drugim ostaja odprto vprašanje komasacije, kjer bodo soglasje morali doseči investitorji, občina pa bo morala sprejeti še program opremljanja. 

 

Spremembe pri subvencioniranju varstva otrok

Občinski svetniki so na seji soglasno potrdili manjšo spremembo pravilnika o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca. In sicer po novem do subvencije niso upravičeni tisti otroci, ki jih starši iz vrtca izpišejo tri mesece pred vstopom v šolo. Kot so pojasnili na občinski upravi, je poglavitni cilj subvencioniranja, da vsem staršem, katerih otroci niso vključeni v programe vrtca in imajo stalno prebivališče v Občini Log - Dragomer, dodelijo mesečno subvencijo. Ni pa namen pravilnika, da bi subvencijo prejemali tudi starši otroka, ki se vključuje v šolo, pa ga starši predčasno izpišejo iz programov predšolske vzgoje. Naj ob tem omenimo, da svetniki pri subvencioniranju varstva otrok niso uvedli drugih sprememb, in tako višina mesečne subvencije ostaja 100 evrov.

 

Kultura

Občina Log - Dragomer je dobila svoj prvi pravilnik o sofinanciranju programov in projektov kulturne dejavnosti; do sprejema odloka so se konkretni kulturni programi in projekti sofinancirali neposredno iz proračunskih postavk. Namen pravilnika je, da se med društva, ki imajo v svoji dejavnosti registrirano kulturno dejavnost, in osnovno šolo razdeli 5.000 evrov, ki so v proračunu namenjeni za ljubiteljsko kulturo.

 

Šola in vrtec

Na seji so se svetniki seznanili tudi z letnim poročilom Osnovne šole Log - Dragomer. Kot je na seji pojasnila ravnateljica Mihaela Mrzlikar, je zavod v lanskem letu posloval uspešno tako na finančnem področju kot na področju svoje primarne naloge, kakovostnega vzgojno-izobraževalnega dela. Svet je dal soglasje še k sistematizaciji delovnih mest Javnega zavoda OŠ Log - Dragomer, ki presega normativ Pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programov osnovne šole, in k sistematizaciji delovnih mest v vrtcu ter k predlaganemu številu in vrsti oddelkov v enoti Vrtec Log - Dragomer za šolsko leto 2013/2014. V prihodnjem šolskem letu bo vrtca v občini obiskovalo 167 otrok, ki bodo razdeljeni v devet oddelkov, sedem v Dragomerju in dva na Logu. Ena igralnica loškega vrtca bo namenjena štiri- do šestletnikom, druga pa otrokom, starim od 2 do 5 let. V Dragomerju bo en oddelek namenjen malčkom, starim od 1 do 2 leti, en oddelek bodo obiskovali dve- do triletniki, imeli pa bodo tudi dva oddelka za otroke, stare od 2 do 4 leta, ter po en oddelek za otroke od 3 do 5 let, od 4 do 6 let in od 5 do 6 let.

 

Komunala

Občinski svet je tokrat na mizo dobil odlok, ki ima že zelo dolgo brado sprejemanja. Po več kot letu so znova obravnavali Odlok o ustanovitvi in organiziranju Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o., ki je pred dvema letoma na sejah buril duhove. Odlok sta takrat potrdili občini Borovnica in Vrhnika, Log-Dragomerčani pa ga niso sprejeli. Občinske uprave vseh treh občin ustanoviteljic so letos začele pripravo novega besedila odloka, in kot je ocenil direktor občinske uprave Andrej Kos, je besedilo podobno praksi, ki se uporablja v vrhniškem komunalnem podjetju, poleg tega pa naj bi bilo besedilo odloka sprejemljivo za vse tri občine. 

Svetniki so se na seji sicer strinjali, da je besedilo že v osnovi bistveno boljše od predloga besedila, ki so ga imeli na mizah pred dvema letoma, a so v razpravi vseeno imeli precej pripomb. S predlogi in pripombami, ki jih je na svoji seji pripravil že Odbor za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe ter Statutarno-pravna komisija, so se v večji meri strinjali tudi svetniki. Ti so na koncu v prvi obravnavi potrdili odlok, seveda skupaj z vsemi pripombami in predlogi, poleg tega pa so imenovali skupino, ki bo pomagala pri usklajevanju predloga besedila s preostalima dvema občinama. 

V prvi obravnavi so potrdili tudi Odlok o načinu opravljanja lokalne javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki. Ob tej točki so spregovorili o visokih globah, ki so predvidene za prekrške, povezane z odlaganjem komunalnih odpadkov.

 

Odobrili pomoč

Svetniki so na mize dobili tudi prošnjo za pomoč pri poravnavanju stroškov, ki so nastali pri tekmovanju za svetovni pokal v balvanskem plezanju. Organizator Športno-plezalno društvo Korenjak je občinski svet prosil, da bi mu na pomoč priskočili s plačilom enega izmed računov v vrednosti okoli 1.000 evrov. Svetniki so bili tokrat pripravljeni seči še nekoliko globlje v proračunsko denarnico, saj so sklenili, da bodo poravnali dva računa. Kot smo slišali na seji, je bilo v tekmovanje vloženega na stotine ur prostovoljnega dela; svetniki so poudarili, da to tekmovanje povezuje veliko ljudi, ki so v teh časih pripravljeni narediti nekaj za skupno dobro, tem prostovoljcem pa se, kot smo slišali, lahko zahvalijo tako, da jim poskušajo pomagati poravnati del nastalih stroškov. 

Svetniki so dobili tudi sklep o potrditvi sestave skupne liste kandidatov za člane Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije za mandatno obdobje 2014–2020, na kateri so poleg log-dragomerškega župana še predstavniki preostalih občin, predstavniki gospodarstva v regiji in predstavniki nevladnih organizacij v regiji. Po daljši razpravi so svetniki sklenili, da bodo za člana omenjenega sveta zopet potrdili Mladena Sumino, o skupni listi pa niso želeli glasovati, saj se niso strinjali z glasovanjem za zaprto listo. Predlagali so še, naj se v prihodnje predvidijo drugačne rešitve.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!