Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Začetek gradnje protihrupnih ograj se zamika v prihodnje leto

Dobro leto je že minilo od začetka postopka za izbiro izvajalca gradnje protihrupnih ograj na avtocestnem odseku med Brezovico in Vrhniko. Začetek gradnje se zaradi številnih zapletov zamika iz meseca v mesec.

Dars je 13. junija 2012 na Portalu javnih naročil objavil javno naročilo za izgradnjo protihrupnih ograj na avtocestnem odseku Brezovica–Vrhnika, a do zdaj z izvajalcem še niso podpisali pogodbe. Precej drugače pa je bilo pri izbiri izvajalca za gradnjo protihrupnih ograj na odseku Unec–Postojna; v tem primeru je Dars izvajalca izbral v manj kot štirih mesecih. Zato smo Dars povprašali, zakaj postopki na odseku Brezovica–Vrhnika potekajo tako dolgo. "V okviru javnega naročila za oddajo del zgraditve protihrupnih ograj na odseku Unec–Postojna ni bilo pritožb, medtem ko to za razpis za protihrupne ograje na odseku Brezovica–Vrhnika še zdaleč ne velja; trenutno v okviru slednjega teče pritožbeni rok, gradnja protihrupnih ograj se na tem odseku tako najverjetneje ne bo začela v letošnjem letu," je pojasnil Marjan Koler iz službe za komuniciranje. 

Naj spomnimo, da je Dars 20. novembra 2012 za gradnjo protihrupne ograje na odseku Brezovica–Vrhnika izbral izvajalca J. V. Godina, d. o. o., Kozina in Fracasso S. p. A., Italija, a so se na izbiro pritožili trije neizbrani ponudniki. 

Izbrani ponudnik naj bi zgradil 11 protihrupnih ograj v skupni dolžini 7.598 metrov. Postavljati naj bi jih začeli tik pred nadvozom Lukovica v smeri Vrhnike. Kot smo že poročali, gre za projekt, ki se bo financiral iz evropskega kohezijskega sklada. Protihrupne ograje bodo v okviru tega projekta postavili na štirih avtocestnih odsekih; Dars naj bi odštel 20 milijonov evrov, 41.972.660 evrov pa naj bi primaknila Evropa. Postavili bodo dobrih 31 kilometrov ograj na površini skoraj 141.000 kvadratnih metrov. Dars je že izbral izvajalca protihrupnih ograj na odseku Unec–Postojna, vrednost del je 3,6 milijona evrov, ter na odseku Malence–Šmarje - Sap, kjer je projekt vreden milijon evrov.

Oglejte si tudi