Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Škratolovščine med jesenskimi počitnicami

Narava se je že odela v lepe jesenske odtenke oranžne, rdeče in rjave in s tem pravljično - doživljajske poti Škrateljc naredila še bolj pravljične, pisane in zanimive. 


Prav zato vas v času jesenskih počitnic lepo vabimo na vodene pohode po različnih lokacijah, od Krasa do Krškega. 


Vsi pohodi so objavljeni na https://www.facebook.com/skrateljc/events


Na Vrhniki pa vas vabimo na:


Pot močvirskih škratov na Mali plac - nočna pohoda z lučkami


sobota, 21.10.2023 ob 17:00

in

sobota, 4.11.2023 ob 17:00


Čaka vas pravljični sprehod z interpretativnim vodnikom, najprej v mraku nato pa bo Mali plac objela trda tema. Takrat boste izvedeli, kaj počno nagajivi škratje na tem skrivnostnem koščku Ljubljanskega barja. 

Mali plac je namreč čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov, ki radi kakšno ušpičijo. Mali plac so uročili, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vaša naloga pa bo, da Mali plac rešite škratjega uroka.


Obakrat se zberemo ob 17:00 v Športnem parku Bevke. Obvezni del opreme so poleg pohodnih čevljev in toplih oblačil tudi lučke. 


Se vidimo na Malem placu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini pri nas!



Pot močvirskih škratov na Mali plac - voden pohod


sobota, 28.10.2023 ob 11:00


Na poti otroci s pomočjo vodnika in Močvirske beležke, ki jo dobijo na izhodišču poti v Športnem parku Bevke, iščejo skrivnostni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov. Seveda jim to uspe, pri tem jim na poti pomagajo tudi barjanske živali, ki jih srečajo na poti. Kar 16 velikih lesenih skulptur, žigi in drugi didaktični elementi na poti, predvsem pa v vseh letnih časih čudovita narava poskrbijo, da se na poti zabava cela družina. 


Zberemo se ob 11:00 v Športnem parku Bevke. 


Čaka vas prava močvirska dogodivščina!


Tempelj zmaja Lintverna


nedelja, 29.10.2023 ob 11:00



Z interpretativnim vodnikom se boste podali v strmo sotesko potoka Bela nad Starim malnom, kjer leži Tempelj zmaja Lintverna. V templju že od nekdaj živijo zmaji, varuhi bele vode. 

Bela ni navadna voda. Bela je čudežni studenec, ki izvira v zmajevem templju, nato pa nenadoma privre skozi skale in se zlije v dolino. Bela je zdravilna voda, ki nosi zmajevo skrivnost večnega življenja. 

Ljudje so od nekdaj zajemali vodo iz potoka Bela, da bi okrepili svoje moči ali pozdravili bolne živali. Toda voda se nenehno spreminja: zdaj je, potem je spet ni. Zato ljudje še danes dvigajo pogled k zmajevemu templju v upanju, da bo voda le pritekla. 

A zgodi se tudi, da zmaj bruhne vodo s tako silo, da ta ruši vse pred seboj. Narava je vsemogočna!

Čas je, da se ljudje naučimo veščin, ki nas bodo tesneje povezale z naravo. Čas je, da odkrijemo skrivnost zmajevega templja in postanemo krotilci vode!



Zberemo se pri koči v Starem malnu, ob 11:00. Obvezna je pohodniška obutev. 


Naj vas čarobnost Bele prevzame, objame in popelje v svet krotilcev vode!


POMEMBNO!


Za vse dogodke so OBVEZNE PRIJAVE. Zbiramo jih na: rezervacije@skrateljc.org


Oglejte si tudi