Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Odprli novo enoto Doma upokojencev Vrhnika

Stara Vrhnika, 6. december – Lokalna skupnost je bila deležna lepega Miklavževega darila, saj je svoja vrata odprla nova domska enota Doma upokojencev Vrhnika na Stari Vrhniki. Nov objekt, ki je na zunaj skoraj identičen sosednjemu objektu, ki so ga predali svojemu namenu novembra lani, ima prostor za 28 postelj. Slavnostni trak sta prerezala direktorica doma Milena Končina in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.
Matična domska enota na Vrhniki bo čez dobro leto praznovala pol stoletja od izgradnje. Zob časa je opravil svoje, spremenili so se tudi standardi in pričakovanja stanovalcev, svojcev ter zaposlenih, zato je potrebna temeljite obnove. Kdaj natančno se bo to zgodilo, je težko napovedati, je pa prvi korak v smeri reševanja te krize nova domska enota na Stari Vrhniki, ki bo namenjena stanovalcem z demenco. 2,7 milijonov evrov vreden projekt je v celoti financirala država. Direktorica Doma upokojencev Vrhnika Milena Končina je na odprtju pojasnila, da je na tem mestu nekoč stal na pol podrt vojaški objekt, ki ga je obrambno ministrstvo z zemljiščem vred preneslo v last Domu. Upali so, da bodo izgradnjo nove enote opravili s pomočjo evropskega denarja, a jim to ni uspelo. Namesto tega je dobrohotno odprla svojo denarnico država in v celoti finančno podprla izgradnjo nove domske enote. Milena Končina je dejala, da so bili takšne poteze države zelo veseli: »Veseli pa so lahko tudi stanovalci doma, kajti s tem zagotavljamo ustreznejše standarde prebivalcem doma z demenco.«
Minister Maljevac, ki si je ogledal prostore nove pridobitve, pred tem pa se je mudil tudi v matični enoti na Vrhniki, je dejal, da družba danes vse prevečkrat rada vidi starost kot strošek in odvečnost. »Pa v resnici ni tako. Osebno z vsem srcem to zavračam. Res smo priča staranju družbe, res naj se vse več starejših, vse več uporabnikov socialnovarstvenih storitev. Čisto nikjer pa ne piše, da je to slaba novica. Družba, ki z odprtimi rokami sprejema starost, sprejema zrelost, življenjske lekcije, mir, modrost, predvsem pa se uči solidarnosti.«

Ob odprtju sta spregovorila tudi podžupan Občine Vrhnika Mirko Antolovič in župan Občine Log – Dragomer Miran Stanovnik, ki sta izpostavila pomen nove pridobitve za ožjo in širšo lokalno skupnost ter pohvalila opravljeno delo vodstva Doma in skrb zaposlenih za prebivalce Doma.
Novi prostori so udobni, zgrajeni po zahtevanih standardih in izžarevajo domačnost – ki si jo tako želimo, ne samo v tem delu leta, ampak kar preko celega leta. Območje nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki tako počasi dobiva ne samo novo podbo, ampak tudi vsebino v dobrobit vseh občanov.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi