Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

»Nisem si predstavljala, da bomo videli tak napredek v znanju«

Log - Dragomer, 3. junij 2021 – Tako je že četrto srečanje gasilcev bolničarjev ZD Vrhnika pospremila zdravnica dr. Vesna Homer. Dodal je, da si pred petimi leti, ko je v Dragomerju potekalo prvo srečanje, niso mislili, da bo to obstalo v takem številu, se še razširilo in da bodo ekipe tako napredovale. Pripravljenost, znanje in usposobljenost, predvsem pa nesebično požrtvovalnost gasilcev bolničarjev, ki so v vsakem trenutku pripravljeni pomagati pomoči potrebnim ljudem, je pohvalil tudi župan Miran Stanovnik. Poveljnik gasilske enote občine Log - Dragomer pa je poudaril, da je bil glavni cilj srečanja obnoviti znanje, utrditi odnose z ekipami NMP Vrhnika ter spomniti gasilce, naj ne prevzemajo odgovornosti za medicinsko posredovanje na svoja pleča, temveč se povežejo z medicinskim osebjem ter posredujejo po njihovih navodilih.

Posredovanje gasilcev je že vrsto let več kot zgolj gašenje. Ker je vreme iz leta v leto bolj nepredvidljivo, ljudje ob vremenskih nevšečnostih na pomoč pokličejo prav gasilce. Ti prvi pomagajo ob neurjih, toči, žledu, vetru in imajo polne roke z odstranjevanjem podrtih dreves, zagotavljajo prevoznost cest, prekrivajo strehe, čistijo listje iz jaškov ter črpajo vodo iz zalitih prostorov. A tu se njihovo delo še ne konča, veliko število gasilcev je usposobljenih tudi za medicinsko posredovanje.
Ekipe gasilcev bolničarjev so bile sprva ustanovljene za pomoč gasilcem na njihovih intervencijah, v zadnjih letih pa lahko na njihovo pomoč računajo tudi občani. »Prihod reševalnega vozila iz Vrhnike je okoli 6 minut, iz Ljubljane do 12 minut, kljub temu pa se lahko včasih kaj zalomi in ostanemo daljši čas sami in v tem primeru so tukaj naši gasilci bolničarji,« nam je pojasnil poveljnik gasilske enote občine Log – Dragomer, Pavel Remškar. Gasilci se za bolničarje usposobijo na tečajih, svoje znanje pa obnavljajo na vajah, stalnih usposabljanjih in srečanjih. »Danes smo se srečali že na četrtem srečanju gasilcev bolničarjev poveljstva Gasilske zveze Vrhnika. Prijavilo se je enajst ekip, kar je glede na kovidne razmere zelo dobra udeležba, ki smo je veseli. Danes bodo ekipe gasilcev bolničarjev lahko preverile, kako dobro so usposobljene, kako poznajo osnove prve pomoči, kako znajo opazovati in kako odreagirati v realnih situacijah,« je povedal vodja gasilcev bolničarjev občine Log - Dragomer Tomaž Požar.
 
Izurjenost ekip preverili s tremi scenariji
Ekipa nujne medicinske pomoči vrhniškega zdravstvenega doma je za tokratno srečanje pripravila tri scenarije, s katerimi bi se gasilci lahko srečali na terenu. »Vsako leto se potrudimo, da so situacije pripravljene iz realne situacije. Zato so ti scenariji tudi tako pristni in se gasilci bolničarji lahko tako vživijo v njih,« je pojasnila zdravnica dr. Vesna Homer iz ZD Vrhnika. Gasilci iz enajstih prostovoljnih gasilskih društev, poleg ekip domačih gasilcev PGD Log in PGD Dragomer – Lukovica, še gasilske ekipe iz Brezovice, Notranjih Goric, Bevk, Sinje Gorice, Podlipe – Smrečje, Drenov Grič – Lesno Brdo, Brezovice pri Borovnici, Borovnice in Horjula, so svojo usposobljenost preverjali na treh lokacijah.
»Prvi scenarij je bil namenjen varnosti in varnosti ekip gasilcev bolničarjev, spomniti smo jih želeli na temeljne postopke oživljanja ter na uporabo avtomatskega defibrilatorja,« je še razložila zdravnica. Na delovni točki pred dragomerškim gasilskim domom so gasilci posredovali ob nesreči delavca. Tega je med postavljanjem odra ujela nevihta, delavcu je spodrsnilo, ob padcu pa mu je iz rok padlo električno orodje. Ob padcu v lužo je delavca stresel električni tok. Na drugi delovni točki pred osnovno šolo so gasilci pomagali čebelarju s sladkorno boleznijo, ki so ga popikale čebele. »Na drugi točki smo želeli gasilce opozoriti, da je treba biti zelo previden pri uporabi zdravil in na možnost posveta z medicinskim osebjem,« je povedala dr. Homerjeva, ki je gasilcem položila na srce naj ne prevzemajo odgovornosti na lastna ramena, temveč naj se raje pogovorijo z dispečerjem v regijskem centru za obveščanje. Tretja domnevna nesreča pa naj bi se zgodila na loški plezalni steni. Enemu izmed mladih plezalcev naj ne bi uspelo ujeti oprimka, otrok se ob padcu zaplete v vrv in obvisel na njej. »Tretja točka je bila klasična poškodba, malo smo jo zapletli, ker je bil poškodovani v zraku in ne na tleh kot običajno. Gasilce smo želeli spodbuditi h komunikaciji z udeleženci v nesreči. Zelo nam je bilo všeč, da otrok niso kritizirali in da so jih potolažili, da se včasih nesreče dogajajo,« je še dodala zdravnica. Vodja domačih gasilcev bolničarjev, Tomaž Požar, pa nam je še pojasnil, da je bilo tu v ospredju timsko delo, sodelovanje ekipe ter njena iznajdljivost. Izvedeli smo še, da ekipe gasilcev bolničarjev scenarijev nesreč niso poznali. »Ekipe so dobile poziv na delovno nezgodo ter kraj, kjer naj bi se ta zgodila. Na kraju samem pa so morali ugotoviti, kaj se je zgodilo, kako posredovati, poskušali smo simulirati situacijo iz resnične akcije,« je še dodal. Na vsaki izmed delovnih točk so izurjenost na medicinskem področju ocenjevali zdravniki NMP Vrhnika, gasilci ocenjevalci pa so preverjali gasilsko usposobljenost. Takoj po koncu delovne nesreče je sledila strokovna analiza opravljenega posredovanja.
 
Na preizkušnji tudi operaterji
Srečanje je bil precejšen zalogaj tudi za operaterje, ki sprejemajo klice med posredovanjem gasilcev. Tomaž Požar nam je pojasnil, da se je tudi tokrat izkazalo, kako prav jim pride večkanalni radijski sistem. Pri sprejemanju klicev sta sodelovala dva domača operaterja, ki se jima je pridružil še operater iz Regionalnega centra za obveščanje. »Zelo dobro je, da se ta naprava uporabi enkrat ali dvakrat na leto, da operaterji osvežijo in obnovijo znanje.« Operaterji so ob koncu srečanja pohvalili javljanje ekip ter jih opozorili na situacije na katere morajo biti v bodoče še bolj pozorni.
 
Prav je, da občani vedo, da nekdo bdi v trenutkih, ko potrebujejo pomoč
Tako je ob postroju gasilcev srečanje pospremil župan občine Log – Dragomer, Miran Stanovnik. Ta je bil tako kot že tolikokrat, ko so v igri gasilci, navdušen in ponosen. »Čestitam in zahvaljujem se vsem gasilcem, ki tako nesebično vlagate v to, da se boste še dodatno izobrazili, da boste lahko pomagali tistim, ki potrebujejo vašo pomoč.« Njihove požrtvovalnosti je bila vesela tudi dr. Vesna Homer iz ZD Vrhnika. »Jaz in nihče od nas si verjetno ni mislil, ko smo pred petimi leti prvič pripravili to srečanje, da bo obstalo v takem številu in se še razširili. Nikoli si nisem predstavljala, da bomo videli takšen napredek v znanju. Čestitke vsem ekipam, ki tradicionalno vsa ta leta prihajajo na ta srečanja in dobrodošlica vsem, ki bodo še prišli v prihodnje.«
Srečanje je za Naš časopis komentiral tudi poveljnik gasilske enote občine Log-Dragomer, Pavel Remškar, ki nam je povedal, da so ekipe navkljub epidemiji Covid-19 zadovoljivo pripravljene. »Leto epidemije nam je sicer pustilo posledice. Danes smo se po dolgem času srečali, obnovili znanje in utrjevali odnose z ekipami NMP ZD Vrhnika s katero sodelujemo več kot odlično. Vse delovne točke so bile pripravljene zelo realno, poudarek pa je bil na tem, da gasilec ne nosi odgovornosti za medicinski del, ampak da se v času intervencije z medicinskega področja obvezno poveže z medicinskim osebjem in dela po njegovih navodilih.«
Izvedeli smo še, da je za posredovanje usposobljenih 44 gasilcev bolničarjev iz občine Log - Dragomer. »Občina vzorno podpira izobraževanje in razvoj te dejavnosti. Pohvalimo se lahko, da imamo kvalitetno opremo, da je te opreme dovolj. Smiselno smo opremljeni tudi z aed-ji, tako na javnih površinah kot v gasilskih vozilih.« Gasilci bolničarji nudijo podporo reševalcev nujne medicinske pomoči, in čeprav je posredovanje težko in stresno tudi zato, ker poškodovance večinoma osebno poznajo, jih naprej žene njihova velika želja po pomoči, ki je zapisana v dnk-ju gasilcev.
 
V. L., foto: V. L.

Oglejte si tudi