Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Za varen začetek šolskega leta

Log - Dragomer, september 2020 – Na šestih najbolj prometno izpostavljenih točkah so ob začetku novega šolskega leta tudi letos otrokom pri prečkanju regionalne ceste pomagali člani PGD Dragomer – Lukovica in PGD Log. Gre za akcijo s katero želijo povečati stopnjo zavedanja voznikov in ostalih udeležencev v prometu, da so se na ceste znova vrnili šolarji.

Otroci so se ob začetku novega šolskega leta ponovno vrnili na ceste. V prvih septembrskih dneh je zagotavljanje varnosti otrok ena najpomembnejših nalog, saj so se v promet vključili razigrani otroci, ki še ne poznajo nevarnosti cestnega prometu oziroma otroci, ki so zaradi poletnih počitnice ter odsotnosti iz šole v času epidemije bolezni Covid 19 pozabili, kako pomembno je upoštevanje cestnih prometnih predpisov ter skrb za lastno varnost. Tega se dobro zavedajo tudi v obeh prostovoljnih gasilskih društvih, PGD Dragomer- Lukovica in PGD Log, ki vsako leto pristopita k preventivni akciji varovanja otrok na najbolj izpostavljenih mestih v okolici osnovne šole. Tokrat so otrokom pomagali pri prečkanju regionalne ceste na šestih lokacijah ter poskrbeli za bolj varen prihod in odhod iz šole, ob tem pa so otrokom prijazno delili še nasvete za bolj varen korak v šolo. Za dodatno opozarjanje voznikov na najnevarnejša mesta, kjer učenci v večjem številu hodilo v šolo oziroma, tudi v bližini vrtca, kjer se giblje veliko najranljivejših udeležencev prometa, so postavili opozorilne table »šolska pot«.

Prostovoljni gasilci so za varen prehod čez cesto skrbeli na šestih lokacijah, eni v Dragomerju in petih na Logu (prehod za pešce v Dragomerju, prehod za pešce pri Molski cesti, pri avtobusni postaji na Logu in pri prehodu za kolesarje, pri trgovini na Logu, pri prehodu čez regionalno cesto pri avtobusni postaji Log vas ter  pri prehodu za pešce v Jordanovem kotu). Pogovarjali smo se z Joži Remškar iz PGD Dragomer – Lukovica, ki je prva dva tedna pri prečkanju ceste pomagal otrokom na prehodu v Dragomerju. »Moja naloga pri varovanju je, da otroci varno pridejo čez križišče. Otroci gledajo  ali jih opazujem kako se obnašajo v cestnem prometu ali ne, « nam je povedala naša sogovornica. Dodala je, da otroci zelo dobro poznajo pravila obnašanja v prometu in upoštevajo prometne znake. »Mlajši otroci do četrtega razreda se zelo  ravnajo po prometnih znakih,, pri starejših otrocih pa je malo slabše in iščejo bližnjice,« Remškarjeva nam je še povedala, da je v jutranjem času na cesti več šolarjev kot popoldan. »Zjutraj prehod prečka od deset do petnajst otrok, popoldan pa manj, ker so očitno v popoldanskem varstvu,« nam je še povedala prostovoljka, ki je pri varovanju prehoda pomagala prvič.

 

V. L. 

Foto: V. L. 

Oglejte si tudi