Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
14°C
10°C
Oceni objavo

Srčnost prostovoljcev: Za čisto okolje in medgeneracijsko solidarnost

V Občini Log - Dragomer sta že drugo leto zapored sočasno potekali čistilna akcija ter akcija pomoči starejšim ob sezonskih opravilih, ki sta združili lokalne prostovoljce v prizadevanju za čistejše okolje in medgeneracijsko pomoč. Letošnja akcija pomoči starejšim je presegla pričakovanja, saj je pobudo za pomoč sprejelo več starejših kot lani. Po koncu akcije so bili zadovoljni vsi udeleženci - tako prostovoljci, ki so se izkazali z dobrim delom, kot tudi starejši, ki so pomoč z veseljem sprejeli. Na terenu smo sicer opazili manj prostovoljcev kot v preteklih letih, zlasti v Dragomerju, kjer se je akcije čiščenja okolja udeležilo le peščica občanov  Boljše je bilo na Logu, kjer pa so prevladovali upokojenci. Organizatorji čistilne akcije tako že letos pozivajo občane, še posebej družine z otroki, naj si vzamejo čas in se prihodnje leto pridružijo čiščenju okolja. V naravi je še vedno veliko odpadkov, ki jih je treba odstraniti, hkrati pa se na ta način mlade izobražuje v bolj okoljsko ozaveščene posameznike, in se s tem preprečuje, da bi v prihodnosti postal onesnaževalci.
Tradicionalno čistilno akcija, katere pobudnik je Občina Log - Dragomer v sodelovanju z JP KPV d.o.o., so organizatorji, tako kot lansko leto, ponovno združili z akcijo pomoči starejšim ob sezonskih opravilih, ki jo je pripravila delovna skupina za medgeneracijsko sožitje Starosti prijazne Občine Log - Dragomer. Kot smo se prepričali so se slednji letos odločili še nadgraditi lanskoletni uspeh ter še poglobiti svoja prizadevanja po pomoči starejšim ter bili, kot se je izkazalo na terenu, pri tem izjemno uspešni. Medgeneracijska pobuda je znova navdušila tako prostovoljce kot tudi starejše prebivalce in v solidarnosti medgeneracijsko povezala lokalno skupnost.
Na sončno jutro se je okoli devete ure pred gasilkim domov v Dragomerju zbralo okoli dvajset prostovoljcev. Med njimi so bili učenci Osnovne šole Log - Dragomer in njihova koordinatorka za prostovoljstvo, prostovoljke Podaj roko, posamezni občani ter številčna skupina brezoviških skavtov, med katerimi so bili tudi domačini iz Dragomerja, Loga in Lukovice. Vsak je bil pripravljen prispevati svoj delež in pomagati starejšim pri spomladanskih opravilih. Prostovoljce so organizatorji razdelili v sedem medgeneracijskih skupin, vsaka je bila sestavljena iz starejših in mlajših udeležencev. Ti so opravili raznolika dela na vrtu,pomagali pri čiščenju oken, prekopavanju zemlje in drugih spomladanskih opravilih, ki jih starejši težje zmorejo sami. Po opravljenem delu so si vzeli čas za pogovor in prijetno druženje, kar je še dodatno povečalo pomen medgeneracijskega sodelovanja.
Na zaključnem druženju, ki je potekalo v dragomerškem gasilskem domu so nam mladi zadovoljni prostovoljci povedali, da se tovrstnih akcij radi udeležujejo, saj želijo aktivno pomagati in se povezati s skupnostjo. Izvedeli smo še, da so veseli, da lahko pomagajo starejšim ter hkrati z njimi preživijo nekaj uric v njihovi prijetni družbi. Podobno so se počutili tudi starejši, ki so bili navdušeni in izrazili iskreno hvaležnost mladim prostovoljcem za njihovo srčnost in empatijo. Dodali so, da so prostovoljci resnično pridni ter da so zanje opravili veliko dela. Nekateri starejši so se prostovoljcem pridružili tudi na zaključnem druženju.
Kot so nam povedali organizatorji takšne akcije ne le krepijo medgeneracijske vezi, ampak tudi poudarjajo pomen prostovoljstva v lokalni skupnosti. Tovrstve iniciative so ključnega pomena za ohranjanje povezanosti in solidarnosti med generacijami, kar bogati duh skupnosti. Akcijo pomoči starejšim ob sezonskih opravilih je zaznamovalo veselje, solidarnost in medsebojna pomoč, v skupini za medgeneracijsko sožitje Starosti prijazne Občine Log - Dragomer pa upajo, da se bo takšna pozitivna energija nadaljevala tudi v prihodnosti ter da bodo skupaj gradili še bolj povezano in sočutno skupnost.

Na čistilni akciji vsako leto manj prostovoljcev
Na tradicionalni čistilni akciji pa je opazen trend upadanja števila prostovoljcev, ki se udeležijo akcije. Še posebej je zmanjšanje udeležbe opazno v Dragomerju, kjer se je na poziv k čiščenju okolja odzvala le peščica občanov. Bolj spodbudno je bilo na Logu, a tudi tu so prevladovali starejši odrasli in upokojenci. Tako kot vsako leto so se prostovoljci zbrali na dveh zbirnih mestih, v športnem parku na Logu in pred gasilskim domov v Dragomerju, kjer sta jih koordinatorja Marjan Kavčič in Blaž Rupnik opremila z rokavicami in vrečami za ločeno zbiranje odpadkov ter napotki za čiščenje. Tudi tokrat so organizatorji želeli, da prostovoljci počistijo okolico prometnih poti, sprehajalnih poti v naravi - gozdu, parkih, okolico otroških igrišč, športnih površin, okolico brežin, strug, potokov, rek, jezer, bajerjev in jarkov ter se odpravijo na barjanske travnike in v gozd.
Kljub temu da tovrstne čistilne akcije potekajo že več desetletij, prostovoljci v okolju še vedno najdejo precejšne količine odvrženih odpadkov. Prostovoljci, ki so se udeležili akcije, so opozorili, da je čiščenje okolja le del rešitve. Ključna je preventiva in ozaveščanje ljudi, da se sami odločijo za spoštljiv odnos do narave. "Dokler se ljudje ne zavedajo, da s svojimi dejanji ogrožajo tudi sebe in svoje okolje, bodo potrebne še večje in pogostejše čistilne akcije," so poudarili prostovoljci.
Čistilne akcije niso le estetski ukrep za urejanje občine, temveč so ključnega pomena za ohranjanje habitata rastlin in živali ter preprečevanje onesnaževanja zemlje in podtalnice. Zato je nujno, da se skupnost združi in se aktivno vključi v ohranjanje čistega okolja za prihodnje generacije.
Zato organizatorji upajo, da se bo prihodnje leto čistilni akciji pridružilo več prostovoljcev, predvsem družin z otroki. “V naravi je še vedno veliko odpadkov, ki jih je treba odstraniti. Pomembno pa je tudi ozaveščanje in izobraževanje mladih, da postanejo bolj okoljsko ozaveščeni posamezniki in preprečijo nadaljnje onesnaževanje," poudarjajo organizatorji.
Prostovoljci, ki so se udeležili čistilne akcije, so izrazili tudi kritiko glede načinov obveščanja o dogodku. Kljub temu da so organizatorji uporabili plakate na oglasnih deskah, vabila v časopisih in poslali elektronska vabila v e-nabiralnike staršev šole, so prostovoljci izpostavili potrebo po dodatnih komunikacijskih kanalih. Izrazili so željo po razdelitvi letakov po mestu, saj menijo, da bi to povečalo ozaveščenost in udeležbo v prihodnjih akcijah.
Poleg tega so prostovoljci izrazili željo, da bi jih po koncu akcije pogostili, tako kot je bila navada v preteklih letih. Takšna sproščena druženja so po njihovem mnenju prispevala k boljšemu vzdušju in krepitvi medsebojnih vezi med prostovoljci ter spodbudila ponovno udeležbo v prihodnjih akcijah čiščenja okolja.

V. L. , foto: V. L. in prosotovoljci

Oglejte si tudi