Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
14°C
SOB.
25°C
11°C
Oceni objavo

V KUD Kosec zadovoljni z delom v lanskem letu, letošnji program še bogatejši

Občina Log – Dragomer, 27. marec 2024: Za pestro kulturno življenje v občini Log– Dragomer skrbijo že šestnajsto leto. Kot je na nedavnem občnem zboru izpostavila predsednica društva Anica Vengust, ima ljubiteljska kulturna dejavnost pri njih že dolgoletno in bogato tradicijo.

Leto 2023 je bilo leto, ko se je družba  pričela spet  odpirati, kar se  je odražalo  tudi v njihovem društvu. Leta 2019, 2021 in 2022 si bodo zapomnili po korona virusu, leto 2023 pa so  zaznamovale avgustovske poplave, ki so prizadele marsikatero hišo in družino. Tudi v tem času se je društvo KOSEC odzvalo z dobrodelnostjo. Članice društva: Jožica Popit, Ana Vrenk, Julijana Černigoj, Anita Mole, Marjeta Tešanovič in  Bojana Hartman so izdelale unikatne kvačkane hobotnice in sešite otroške igre, ki so jih poklonili otrokom poplavljenega vrtca Mengeš, prizadetim krajanom Občine Komenda pa so prispevali rokavice, kape, šale, trakove za glave in copatke za najmlajše. Že drugo leto po vrsti pa so omenjene kvačkane hobotnice, podarili Porodnišnici Ljubljana za nedonošenčke.
V lanskem letu so izpeljali več kot 35 dogodkov, in sicer so se kot izvajalci vključevali  v lokalne in zunaj občinske projekte, kot so sodelovanje z Inštitutom Cene Štupar, Turističnim društvom Blagajana,  Las barjem, sodelovali  pri Tednu ljubiteljske kulture, Tednu vseživljenjskega učenja in projektu Podaj roko. Seveda pa gredo vse zahvale in pohvale tudi mentorjem, brez katerih ne gre, in sicer so to: Draga Davitkova, ki vodi likovno sekcijo; Ivica Česnik, ki vodi klekljarsko sekcijo; Mojca Premuski vodi  zeliščno sekcijo; občasno pride na pomoč tudi Meta Maček, potem Tomislava Zaletelj s papirnim gledališčem KAMIŠIBAJ, za učenje ročnih spretnosti skrbita Marjeta Tešanovič in Katarina Pezdir; Nataša Kogovšek vodi otroško folklorno  sekcijo Nageljček, Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine deluje pod vodstvom Borisa Smirnova, Andreja Čamernik Rampre pripravlja pogovorne večere z znanimi slovenskimi osebnostmi in seveda pevska skupina Mladi po srcu  pod taktirko Iztoka Urbanca. V društvu se lahko pohvalijo tudi z udeležbo na že enajstem festivalu, kjer so se predstavili najboljši slovenski izvajalci kamišibaja. Tako kot vsako leto, so tudi tokrat že devetič zaporedoma izdali revijo KOSEC, ki je bila  tako zelo pestra in bogata z vsebino, da je bilo povpraševanje po dodatnih izvodih resnično veliko. Natisnili so jih kar 1.250.  

V letošnjem letu so pripravili bogat program, veliko energije pa bodo usmerili v pridobivanje novih članov, predvsem mlajše generacije. 
Na žalost vsako leto  ugotavljajo, da se mladi vedno bolj usmerjajo v Ljubljano in jim primanjkuje časa za vključevanje v domače okolje. Zavedajo se, da je v društvo vključena  pretežno starejša populacija, zato bi radi  izboljšali strukturo članstva, saj se društvo bogati z enakomernejšim vključevanjem vseh generacij in tako tudi  delovanje družbe na splošno. Izhajajoč iz tega se bodo tudi v letošnjem letu povezovali  s šolo in vrtcem ter  v ta namen organizirali za otroke in učence prve triade  stare ljudske  igre, pripovedovali pravljice in organizirali gledališke predstave . 
V  sodelovanju z Občino Log-Dragomer so izpeljali tudi precej obsežen projekt STARA HIŠNA IMENA, ki so ga v društvu uresničevali tri leta.
Cilj tega projekta je bil ohraniti hišna imena kot del žive kulturne, etnološke in jezikovne dediščine, ohranitev prepoznavnosti hiš po njihovih starih imenih ter obuditev nekaterih že pozabljenih imen. Občina Log–Dragomer je prepoznala pomembnost tega projekta in ga zato tudi finančno podprla.  
V letošnjem letu  jih poleg rednih delavnic in dogodkov, ki so zajeti v zgibanki »Plan za leto 2024« , čakajo še druge aktivnosti kot je sodelovanje z LAS BARJE in občino Log-Dragomer. Želja društva je postaviti informativne table v naseljih Dragomer in Log, na novi šolski poti med Logom in osnovno šolo postaviti tematske table ter obnoviti freske v cerkvi Sv. Lovrenca v Dragomerju.
Poleg naštetega bodo sodelovali tudi v partnerskem projektu Medgeneracijski mozaik Barje z Javnim zavodom  Cene Štupar, prav tako tako pa še v projektu
Podaj roko pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka in Občine Log-Dragomer, ki naslavlja bolj kakovostno staranje in povezovanje generacij v občini Log-Dragomer. V KUD Kosec bodo tudi letos s pomočjo Komisije za lepše okolje ocenjevali urejenost posameznih krajev in domov, organizirali bodo bolšji sejem, skrbijo pa tudi za Knjigobežnice, v katerih so brezplačno na voljo različne knjige. Nadaljujejo tudi s pogovornimi večeri, na katere so že lani povabili nekaj znanih slovenskih imen (svetovno znani alpinist Viki Grošelj, harfistka Mojca Zlobko Vajgl, igralec Jernej Kuntner in mnogi drugi). Tako kot vsako leto se bodo tudi letos udeležili projekta Tedni vseživljenjskega učenja, ki so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji ter projekta Teden ljubiteljske kulture. Oba dogodka se bosta odvijala v mesecu maju vse do druge polovice junija. Izdali bodo že deseto revijo KOSEC pod naslovom: »Čas beži, spomini ostajajo«. Tokrat so izbrali temo samoprispevkov in prostovoljnih udarnih akcij, pod naslovom Zakaj in kaj je samoprispevek?
Kot pojasnjuje predsednica društva Anica Vengust, se bodo tudi v prihodnje trudili za čimbolj pestro kulturno življenje v Občini in za čimvečje vključevanje vseh generacij v različne aktivnosti na tem področju. 

Andreja Čamernik Rampre, foto: Andreja Čamernik Rampre

Oglejte si tudi