Oceni objavo

Ličkali smo koruzo

Mrzla meglena jutra, topli dnevi … poljski pridelki, vrtnine, kostanj … k nam prišla je jesen. Letni čas, ki ga kmet nestrpno pričakuje vsako leto. Letni čas, ki nam postreže z obiljem vsega. A z veseljem je povezano tudi delo, saj je treba pravočasno in na pravi način pridelke spraviti pod streho. Danes so pridne roke kmetov in kmetic zamenjali sodobni stroji, nekoč pa so pridelke spravljali ročno. Eden izmed dogodkov, ki je povezoval ljudi, združil sosede in stkal posebne prijateljske vezi, je bilo ličkanje. Kmečki običaj, ki je nekdaj polepšal jesenske večere na kmetiji. 

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine je letos imela kar težko nalogo pri pridobitvi koruze, kajti deževje in poplave se naredile svoje. Kmetje so večino koruze hitro pobrali zaradi namočenega barja. Vodji sekcije Borisu Smirnovu je na koncu le uspelo dobiti koruzo pri kmetiji Kavčnik. V sekciji si prizadevamo, da tovrstni dogodki ne bi šli v pozabo. Prav je, da se kmetje odzovejo, kajti to je  promocija kmečkih opravil in ohranitev starih običajev.


Na njivi Kavčnikove domačije smo dan pred ličkanjem zrele koruzne storže polomili – krehali, ter jih nato pripeljali pod kozolec-toplar pri baru Mlinček. Na sredi toplarja smo naredili dolg kup koruznih storžev, vmes pa  skrili drobna presenečenja. V soboto, 15. 10. 2022, so se pod toplarjem zbrali obiskovalci pri zvrhanem kupu koruze in  slačenje«, kakor pravijo domačini,  se je pričelo. Posedli smo na klopi, ki so jih dostavili gasilci iz Dragomera. Prisotni smo hiteli z opravilom,  pridne  roke so hitro izpraznile velik kup. Večino storžev smo vezali v pare, da jih bo kmet lahko razobesil v latje za sušenje.

V sodelovanju s Katarino Davidovič smo na dogodek povabili tudi oskrbovance Doma starejših občanov v Notranjih Goricah, ki so se z velikim veseljem odzvali. Pridružilo se je  osem stanovalcev.

Ne smemo pozabiti tudi na naše najmlajše, kajti letos je v pravem pomenu besede bilo medgeneracijsko druženje in smeha otrok in veselja smo se nalezli vsi prisotni. Ob zvokih harmonike,  kitare in petja ljudskih pesmi so »Mladi po srcu« poskrbeli, da je pesem segla vse do srca. Pridne roke gospodinj so tudi letos poskrbele za sladice. Prijetno in veselo druženje smo večer zaključili ob zvokih domačih napevov.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pripraviti prireditev. Hvala kmetiji Kavčnik za koruzo ter Matjažu Mlinarju, ki nas je gostil pod toplarjem. Hvala tudi spretnim gospodinjam, ki so nas tako kot vsako leto presenetile z sladicami. Hvala Matiji, da je poskrbel za topel čaj in kuhane klobase, hvala Iztoku za glasbene vložke. Hvala poskočnim telovadcem iz Dragomera in Loga za pomoč pri krehanju koruze. Radi bi se  zahvalili za trud in sodelovanje Katarini Davidovič in Sabini Plestenjak. Hvala vsem, ki se nam pridružite na dogodkih v okvirju ohranjanja kulturne dediščine in tako poskrbite, da vsi ti lepi običaji ne bi šli v pozabo. Prijetno je bilo in upamo, da se vidimo znova tudi prihodnje leto.

Za KUD KOSEC tekst: Anica Vengust, fotografije Boris, Iva, Anica

Oglejte si tudi