Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Božično novoletni koncert v cerkvi sv. Lovrenca

Po dveh letih smo v KUD Kosec ponovno organizirali tradicionalni  Božično novoletni koncert, tokrat že peti po vrsti. Tokrat je koncert potekal v cerkvi Sv. Lovrenca v Dragomeru.  Ponosni, da lahko na tak način pričaramo našim krajanom praznično vzdušje in da nekoliko pripomoremo k oživljanju naših obeh cerkva, smo za dovoljenje zaprosili Župnijo Brezovica oz. župnika g. Jožefa Pojeta, ki nam je velikodušno omogočil izvedbo koncerta v cerkvi, za kar se jim, tudi po tej poti, iskreno zahvaljujemo.  

Do cerkve Sv. Lovrenca nas je vodila  osvetljena pot s svečkami, jasen topel večer in razgled proti Ljubljani, pa je bil dih jemajoč. Pred začetkom koncerta nam je g. Marjan Gregorčič povedal nekaj o zgodovini cerkvice, v kateri smo se nahajali. Z zanimanjem smo prisluhnili pripovedi o najstarejši stavbi v občini.

Naša telesa in srca sta ogrela Natalija in Miha Erič v zasedbi imenovani »Ljudski blues«. Polno cerkev je tako zapolnil nežen zvok citer ob spremljavi improviziranih vložkov blues orglic.

Zasedba »Ljudski blues« predstavlja žanrsko mešano zvrst glasbe, ki vsebuje tradicionalno in sodobno glasbo različnih svetovnih kultur. Glasbenika sta tokrat posebno pozornost namenila inovativni predstavitvi tako že pozabljene ljudske pesmi, klasične in sodobne glasbe s pridihom bluesovskih in country glasbenih melodij. Rekli bi lahko, da njuna glasba in prezenca dišita po starem ter združujeta inovativno v novem. Slišali smo lahko slovenske ljudske in božične pesmi, znane tuje napeve ter tudi »skoraj ponarodelo« Cvetje v jeseni.

V sklepnem delu večera se je glasbenikoma pridružila tudi pevska skupina »Mladi po srcu«, pod vodstvom Iztoka Urbanca, nakar so skupaj zaigrali in zapeli dve skladbi: Glej zvezdice božje in seveda tisto, ki za božič ne sme manjkati Sveto noč.

Ta del koncerta si lahko ogledate tudi na YouTube  Božični koncert Dragomer 2022 – oz. na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=eA96SlBzwSU&t=79s

Čas je mnogo prehitro minil.  Udeleženci koncerta smo s pogledom na svečke ob cesti, polni prijetnega vtisa, »bogatejši« za čudovito izkušnjo, zapuščali cerkev ob mislih na skorajšnji božič in novo leto.

Za KUD Kosec:  tekst: A.V., foto: I.U.

Oglejte si tudi